Steve Jobs mt eerste generatie iPad

‘Steve Jobs wilde in het geheim verder werken aan televisie’

Steve Jobs wilde na zijn aftreden als CEO in het geheim doorwerken aan een televisie. Hij wilde niet stoppen.

Steve Jobs trad in augustus 2011 af als CEO van Apple. Twee maanden later zou hij tragisch genoeg overlijden. Maar denk nu niet dat Jobs op zijn ziekbed aan het mijmeren was over zijn roemrijke verleden: hij had alweer nieuwe plannen! Na zijn aftreden werkte hij in het geheim verder aan de ontwikkeling van een televisie.

Steve Jobs mt eerste generatie iPad

‘Jobs wilde de tv opnieuw uitvinden’

Jobs verklapte het op de avond dat hij aftrad als CEO aan journalist Walt Mossberg, destijds werkzaam voor de Wall Street Journal. “Ik denk dat ik er achter ben gekomen hoe het moet en het wordt fantastisch”, vertelde Jobs aan Mossberg. Die uitspraak doet denken aan de biografie die Walter Isaacson later publiceerde. Ook daarin zou Jobs hebben gezegd dat hij plannen had met televisies en dat hij het probleem had ‘gekraakt’. Wat Jobs bedoelde, is nooit goed duidelijk geworden. Was het de stembediening met Siri? Of toch een eigen tv-toestel met ingebouwde slimme functies.

Walt Mossberg

Nog niet stoppen
Mossberg vertelt dat Jobs hem belde, vlak nadat Apple bekendmaakte dat hij zou aftreden. Jobs zou in een adviserende rol verbonden blijven aan Apple. Maar tegelijk had Jobs alweer nieuwe plannen. “Ik zat te schrijven en de telefoon ging”, blikt Mossberg terug. “Hij was het. Ik dacht dat hij met me wilde praten omdat hij zich een beetje sentimenteel voelde. Maar hij wilde me ook laten weten dat hij voorlopig nog niet zou stoppen.”

Jobs zou volgens het officiële persbericht aanblijven als voorzitter van het bestuur, directeur en Apple-medewerker. Maar hij had ook andere plannen: “Ik wil dat je het komt bekijken. Over een paar maanden laat ik het aan je zien”, zei Jobs enthousiast. Het zou daarbij gaan om meer dan een settopbox zoals de Apple TV, maar om een televisie.

Steve Jobs en Walter Mossberg tijdens een interview
Steve Jobs en Walter Mossberg tijdens een interview

Komt de iTV er ooit nog?
Het plan werd nooit gerealiseerd, want Jobs overleed al vrij snel nadat Tim Cook de leiding bij Apple had overgenomen. Of we ooit de plannen van Jobs te zien krijgen, is nog maar de vraag. Apple bracht wel een sterk verbeterde Apple TV met apps en stembediening uit, maar het is niet de revolutie die Jobs voorspiegelde aan Mossberg. Omdat Jobs zijn tijd vaak decennia vooruit was, krijgen we er misschien nog wel iets van te zien. De geruchten over een HDTV van Apple (die voor het gemak Apple iTV werd genoemd) waren sterk in de periode na Jobs’ overlijden, maar zijn nu nagenoeg verdwenen.

“Als je me vijf minuten nadat ik ophing had gevraagd, dan zou hij de hele televisie opnieuw uitvinden”, herinnert Mossberg zich. “Het zou in Apple-stijl zijn. Dat wil zeggen: hoge kwaliteit en makkelijk in gebruik. Maar hij dacht aan meer dan alleen hardware – dat was wel duidelijk.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2016, 8:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen steve jobs, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.