apple iphone 6 encryptie

FBI wilde Apple voor de rechter slepen over iPhone-encryptie

De FBI wilde een rechtszaak tegen Apple starten, om te zorgen dat iMessage-berichten van een verdachte toch gelezen konden worden. Maar Apple weigerde.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple iphone 6 encryptieDe FBI en het Amerikaanse Ministerie van Justitie wilden Apple voor de rechter slepen vanwege de strenge encryptie in iOS 8. Tijdens een onderzoek naar een zaak (‘waar wapens en drugs aan te pas kwamen’) wilde de FBI realtime de iMessage-berichten van de verdachten kunnen aftappen. Maar Apple gaf aan, dat ze niet aan dit verzoek konden voldoen, vanwege de strenge encryptie in iOS 8.

Uiteindelijk werd besloten om verdere juridische actie niet voort te zetten, maar de zaak geeft wel aan hoe de privacy van burgers en de onderzoeksmogelijkheden van overheidsdiensten steeds op gespannen voet staan. Overheidsdienaren wijzen er al een aantal maanden op, dat dit soort situaties steeds vaker kunnen ontstaan, als techbedrijven zoals Apple en Google steeds sterkere encryptie toepassen. Zo loopt er momenteel nog een zaak tussen het Amerikaanse Ministerie van Justitie en Microsoft, die woensdag in behandeling zal worden genomen. Microsoft weigerde om e-mailberichten over te dragen van een verdachte die betrokken zou zijn bij drugshandel. Volgens Microsoft hadden de overheidsmedewerkers toestemming nodig van een Ierse rechtbank, omdat de e-mailberichten op een server in Ierland staan opgeslagen.

‘Er moet eerst een kind sterven’

FBI-directeur James Comey betoogde in een open brief al eens, dat de sterke beveiliging op de iPhone een uitkomst is voor terroristische groeperingen zoals IS. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie deed daar nog een schepje bovenop, door te dreigen dat er eerst een kind moet sterven, voordat er maatregelen worden genomen.

Apple is het daar niet mee eens. Tim Cook heeft in interviews meermaals gezegd dat de privacy van gebruikers heilig is en dat het bedrijf je e-mails en berichten niet leest. In een interview met de Telegraph zei Cook onder andere:

None of us should accept that the government or a company or anybody should have access to all of our private information. This is a basic human right. We all have a right to privacy. We shouldn’t give it up. We shouldn’t give in to scare-mongering or to people who fundamentally don’t understand the details.

Open brief aan Obama

Ook zette Apple de handtekening onder een open brief aan president Obama, met het verzoek om anti-encryptie maatregelen tegen te houden. “Sterke encryptie is de hoeksteen van de beveiliging van de moderne informatiemaatschappij”, stelde de brief. Uiteindelijk werd de brief ondertekend door meer dan 140 techbedrijven en actiegroepen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2015, 15:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen encryptie, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.