Apple’s eerste Retina MacBook Pro wordt binnenkort niet meer door Apple gerepareerd

Apple heeft haar lijst van oude en verouderde producten bijgewerkt. De allereerste Retina MacBook Pro is nu ook op dit lijstje te vinden, wat betekent dat je voor reparaties niet meer bij Apple terecht kan.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple stopt met reparatie 2012 Retina MacBook Pro

De MacBooks gaan over het algemeen lang mee en dankzij Apple’s lange ondersteuning met reparaties en software-updates kun je vaak nog lange tijd terecht als je een probleem hebt. Wat betreft reparaties is het nu echter over en uit met de allereerste Retina MacBook Pro uit 2012. Werk je nog steeds op deze MacBook en krijg je een defect, dan kan je hiervoor niet meer terecht bij de Apple Store of andere erkende serviceproviders.

Update 18 juli: Apple heeft de verkeerde datum gecommuniceerd, zo meldt MacRumors. Volgens een interne memo geldt de reparatiestop voor de 15-inch Retina MacBook Pro uit 2012 pas vanaf eind december 2018. Je hebt dus nog even de tijd, mocht je nog reparaties uit willen laten voeren.

Hoe zat het ook alweer? Apple houdt een lijst bij van producten die ze als oud of verouderd zien. Een product krijgt de stempel oud als deze langer dan vijf jaar en minder dan zeven jaar niet meer geproduceerd wordt. Is het al langer dan zeven jaar geleden dat een apparaat voor het laatst in productie was, dan wordt deze als verouderd gezien. In Europa en enkele andere landen wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen oud of verouderd: zodra een product langer dan vijf jaar geleden geproduceerd werd, kan deze elk moment op Apple’s lijst verschijnen. Dat betekent dat Apple geen reparaties meer kan bieden, omdat er geen onderdelen meer beschikbaar zijn. Dat geldt zowel voor de Apple Stores als de Apple Authorised Service Providers. Heb je een defect, dan moet je dus zelf aan de het product sleutelen of aankloppen bij een onafhankelijk reparatiebedrijfje.

De allereerste Retina MacBook Pro werd tijdens de WWDC in 2012 aangekondigd, waardoor het inmiddels zes jaar geleden is dat deze voor het eerst verscheen. Dit model was de eerste MacBook Pro nieuwe stijl, want Apple nam hiermee afscheid van de ethernet-aansluiting en de diskdrive. Het design werd flink dunner en het beeldscherm werd een stuk mooier dankzij de hoge resolutie. Voor veel mensen was dit één van de betere MacBook Pro’s en het model was dan ook erg populair. Overigens geldt de reparatiestop alleen voor de 15-inch Retina MacBook Pro. De 13-inch versie verscheen eind 2012 en die staat nog niet op Apple’s lijstje. Dat zal overigens niet lang meer duren. Weet je niet welke MacBook je hebt? In onze lijst van MacBook-modellen vind je een overzicht van alle modellen inclusief modelnummer.

Bekijk ook

Welke MacBook heb ik? Alle MacBook modellen op een rij

Ben je op zoek naar welke MacBook je hebt? Zoek dan niet verder, want in dit overzicht vind je alle MacBook-modellen, inclusief modelnummers en kenmerken. Hoe herken je een MacBook Air of een MacBook Pro en wat zijn de bijbehorende modelnummers? We zetten alle MacBooks in dit artikel op een rij.

Overigens kun je nog wel software-updates voor deze Retina MacBook Pro verwachten. Dit model is namelijk de oudste MacBook Pro die later dit jaar nog bijgewerkt kan worden naar macOS Mojave. Je kunt dus nog ruim een jaar software-updates installeren, dus helemaal afgeschreven is deze nog niet.

Bekijk ook

macOS Mojave 10.14: alles over functies, vernieuwingen en installeren

macOS 10.14 Mojave is de 2018-update voor de Mac en verscheen in september 2018. De belangrijkste functies zijn een donkere modus en nieuwe apps zoals Woning en Aandelen. Lees hier alles over macOS Mojave installeren, functies en meer.

Apple’s complete lijst beslaat een hele reeks aan producten, van Macs tot iPhones en iPads. De eerstvolgende modellen die waarschijnlijk niet meer gerepareerd kunnen worden, zijn de iPhone 4s en de iPad 2. Dit zijn de oudste modellen die nog niet op het lijstje staan, dus mocht je nog een oude iPad 2 hebben liggen waar een defect aan is, dan weet je dat je niet al te lang meer de tijd hebt om dit te laten repareren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 18 juli: Apple heeft de verkeerde datum gecommuniceerd. Pas vanaf eind december 2018 wordt dit model niet meer door Apple gerepareerd.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.