Apple Pay Duitsland gestart

Apple Pay in opspraak: EU vreest oneerlijke concurrentie

Apple Pay is een groot succes en dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Onderzoekers van de Europese Unie aan aan de slag om te kijken of Apple Pay geen oneerlijke praktijken met zich meebrengt. Het heeft allemaal te maken met de NFC-chip.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zit een NFC-chip in recente iPhones, maar die kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay en een beperkt aantal andere activiteiten, zoals het openen van hotelkamers en poortjes bij universiteiten. Apple bepaalt wat er wel en niet is toegestaan. Vanuit individuele landen zijn er wel eens oproepen geweest om de NFC-chip open te stellen voor andere betaalmethoden, maar daar werkt Apple niet aan mee. De mededingingsexperts van de EU hebben dat nu ook opgemerkt en gaan het nader uitzoeken. Ze gaan vragen stellen aan andere betaalaanbieders, om te kijken of er sprake is van oneerlijke concurrentie. Mogelijk kan dit leiden tot een nader diepgaand onderzoek.


Voor andere betaalmethoden zoals Payconiq is het nu onmogelijk om op de iPhone aanwezig te zijn. Vaak moeten dergelijke aanbieders uitwijken naar een oplossing met QR-codes. En ook al benadrukken ze dat het allemaal erg gemakkelijk is om een betaling te doen, in de praktijk gaat het met Apple Pay toch net iets vlotter. Voordat er een formeel onderzoek wordt gestart gaat de EU nu eerst op verkenning uit. Daarbij zullen banken en aanbieders van concurrerende betaalmethoden om feedback worden gevraagd.

Apple Pay in Spanje.

Volgens Apple heeft het dichtzetten van de NFC-chip vooral te maken met beveiliging, vooral als het gaat om gevoelige informatie zoals bankzaken. Ook denkt Apple dat consumenten juist vanwege die veiligheid voor een iPhone met Apple Pay kiezen. EU-commissaris Margrethe Vestager wil nu het fijne weten, omdat bedrijven zoals Google en Samsung hun NFC-chip wél open zetten voor allerlei betaaltoepassingen. In Australië waren banken al in opstand gekomen, maar dit leidde tot niets. De banken kozen er uiteindelijk voor om Apple Pay toch maar te gaan ondersteunen. Ook in Zwitserland speelde een zaak, maar dit wist Apple op te lossen met een schikking. Ondertussen spelen er nog onderzoeken naar oneerlijke concurrentie van Apple, onder andere rondom Apple Music en Spotify.

Eerder hebben we in een opinie-artikel betoogd dat Apple de NFC-chip moet openstellen voor alle denkbare toepassingen… behalve betalingen.

Bekijk ook

Opinie: Het wordt tijd dat Apple meer vrijheid geeft voor de NFC-sensor

De iPhone heeft al jarenlang een NFC-chip, maar als gebruiker kun je daar maar weinig mee doen. Er is natuurlijk Apple Pay en in zeldzame gevallen werkt Apple samen met externe partijen. Is het tijd voor volledige openheid van zaken?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 maart 2020 om 12:20
Onderwerp
Categorie
Diensten

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij de grootste banken. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay
37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.