Betaalterminal voor Apple Pay.

‘Apple Pay morgen van start in België’

Een grote Belgische krant weet het zeker: Apple Pay gaat morgen van start in België. Eerder lekte er ook al een brief uit die hierop wees. Winkeliers bereiden zich voor op de start van de betaaldienst in België. De aanwijzingen dat het nu echt gaat beginnen zijn sterker dan voorheen.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Eind vorige maand schreven we nog dat de Belgische Krant De Tijd op basis van bronnen vernomen had dat Apple Pay begin november van start zou gaan in België. BNP Paribas Fortis zou daarbij de exclusieve bank zijn die de betaaldienst ondersteunt. We zitten inmiddels in het einde van november, dus de vraag is waar Apple Pay in België blijft. Een gelekte brief aan vestigingen van Aldi doet vermoeden dat Apple Pay in de week van 26 november tot en met 2 december van start gaat. Nu gooit De Tijd er weer een schepje bovenop.

Update 28 november: Apple Pay in België is officieel van start gegaan! De geruchten bleken te kloppen, want BNP Paribas Fortis biedt nu samen met haar dochterondernemingen Fintro en Hello bank! ondersteuning voor Apple Pay. In ons artikel over Apple Pay in België lees je waar het zoal werkt. Wil je Apple Pay instellen met een geschikte pas, dan volg je gewoon de stappen in ons artikel.

Update 27 november 12:30: Volgens de Belgische krant De Tijd gaat Apple Pay in België woensdag van start, met BNP Paribas Fortis als enige launchpartner. Volgens de krant organiseert de bank morgen een bijeenkomst waar ze de betaaldienst aan de pers gaan demonstreren.

Ondertussen wachten gebruikers in Duitsland ook nog steeds op de officiële uitrol. Volgens bronnen staat dat ook deze week op de planning, vermoedelijk dus tegelijk met België. Het grote verschil tussen België en Duitsland is dat Apple de uitrol voor Duitsland al aangekondigd had en al een Duitstalige pagina klaar heeft staan. Voor België is officieel nog steeds niks door Apple aangekondigd en er is dan ook nog geen pagina op de Belgische Apple-site. Wel zijn er al enkele supportdocumenten vertaald, maar dat is al minstens een jaar zo.

Tip: iCulture-lezer Johnny

Update 23 November 14:00: iCulture heeft ook de Nederlandse versie van de gelekte brief ontvangen. Daarin staat nagenoeg hetzelfde als in de Franstalige versie. De brief is bedoeld voor de Belgische markt en is dus geen hint dat Apple Pay ook naar Nederland komt.

Apple Pay Belgie met Nederlandse Aldi-brief.

Daarnaast stuurde iCulture-lezer @apple_rainbow tips dat de stickers al op de ramen geplakt worden, onder andere bij de Aldi in Boom. Het lijkt er daardoor op dat de beschikbaarheid steeds dichterbij komt, al is het ook goed mogelijk dat deze winkel net een paar dagen te vroeg is met het plakken van de stickers.

Aldi met Apple Pay sticker op raam.

Hieronder volgt het originele bericht van 21 november:

‘Apple Pay in België start in week 48’
De brief is in handen gekomen van Mac4Ever. Daarin staat dat de betaaldienst spoedig beschikbaar komt voor klanten van Aldi. Zij kunnen dan contactloos met een iPhone of Apple Watch betalen bij de Bancontact-terminal.

De winkels krijgen in de brief ook instructies om de Apple Pay-logo’s bij de terminal te plakken, om klanten erop te wijzen dat Apple Pay beschikbaar is. De stickers mogen echter pas bevestigd worden zodra de exacte datum bekend is.

Bovenaan de brief staat echter de vermelding van week 48, die loopt van 26 november tot en met 2 december. Dit wijst erop dat ergens volgende week alles live gaat en Belgische klanten van BNP Paribas Fortis gebruik kunnen maken van Apple Pay.

Brief Apple Pay in België.

Een andere aanwijzing ontvingen wij van iCulture-lezer Johnny. Topman Koen De Leus van BNP Paribas was onlangs te gast in een tv-programma van de VRT en bevestigt daarin de komst van Apple Pay naar België via zijn bank. Hij vermoedt dat het contactloos betalen met de smartphone een vlucht gaat nemen zodra Apple Pay actief is. Google Pay werd eerder al in België geïntroduceerd, dus het lijkt nu een kwestie van tijd totdat Apple’s betaaldienst actief is.

Het is opvallend dat de introductie van Apple Pay in België zonder enige vooraankondiging van Apple lijkt te gebeuren. Apple kondigt nieuwe Apple Pay-landen vaak aan tijdens de kwartaalcijfers, maar over België (of Nederland) is nog helemaal niets gezegd. Dat geeft aan de ene kant hoop op de komst voor Apple Pay in Nederland, want dat zou betekenen dat we voor een introductie niet afhankelijk zijn van de volgende bespreking van kwartaalcijfers. Maar vooralsnog is het angstvallig stil rondom Apple Pay in Nederland, dus reken er maar niet op dat de betaaldienst ook in Nederland snel geïntroduceerd wordt.

Zodra Apple Pay in België daadwerkelijk live gaat, lees je daarover alles op iCulture.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 28 november: Apple Pay is nu actief in België. Reageren kan onder het officiële aankondigingsartikel.
  • 2018 - 27 november: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd met aanvulling van De Tijd.
  • 2018 - 23 november: Artikel bijgewerkt met Nederlandse versie van de brief en foto van de sticker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 november 2018, 10:42
Bron Bron Mac4Ever
Categorie Apple
Onderwerpen apple pay, belgie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.