WattUp draadloos opladen

‘Apple werkt aan systeem voor draadloos opladen op afstand’

Draadloos opladen op de nieuwste iPhones gaat nu nog met fysiek contact met een draadloze lader, maar daar zou zomaar verandering in kunnen komen. In een patent omschrijft Apple een systeem waarbij je aan kunt geven in welke volgorde apparaten automatisch opgeladen moeten worden.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Sinds dit jaar kun je de nieuwste iPhones draadloos opladen, maar de iPhone moet nog wel in fysiek contact staan met een draadloze oplader. Echt draadloos opladen via de lucht zit er nog niet in, maar Apple lijkt hier wel aan te werken. Uit een patent blijkt dat Apple een systeem in gedachte heeft waarmee je kunt bepalen in welke volgorde je verschillende apparaten draadloos opgeladen moeten worden.

Volgorde draadloos opladen in patent

Apple heeft in juni twee patenten ingediend die vandaag openbaar gemaakt werden. De patenten zijn echter nog niet goedgekeurd, maar laten wel zien waar Apple mee bezig is. Het eerste patent omschrijft een systeem waarbij een draadloze oplader weet in welke volgorde hij verschillende apparaten moet opladen. Wil je dat je iPhone als eerste altijd met stroom zit, dan kun je dit volgens dit systeem aangeven. Dit suggereert dat Apple in dit systeem gebruikmaakt van een lader die energie echt draadloos naar apparaten doorstuurt. Je hoeft dan dus niet een apparaat op een lader te leggen, omdat je het zo kunt instellen dat automatisch het juiste apparaat om op te laden gekozen wordt.

WattUp draadloos opladen

Het tweede patent met nummer 20170373537 omschrijft hoe de benodigde spullen voor draadloos opladen verwerkt kunnen worden in bijvoorbeeld meubels, auto’s en andere voorwerpen. Dit idee is niet helemaal nieuw, want bij bijvoorbeeld IKEA kun je al geïntegreerde draadloze laders kopen voor in nachtkastjes. Deze laders vereisen echter nog wel fysiek contact om je iPhone op te laden, maar dat zou met het systeem van Apple niet meer nodig zijn.

Eerder deze week bleek dat een soortgelijk systeem voor draadloos opladen door de FCC goedgekeurd is. Het systeem van Energous laat je apparaten echt zonder contact opladen op een afstand tot ongeveer een meter. Je hoeft dan dus alleen nog dicht in de buurt te zijn bij een draadloze oplader, waardoor je dus je iPhone kunt blijven gebruiken terwijl hij opgeladen wordt. Om precies te zijn gaat het om de WattUp Mid Field van Energous die door de FCC goedgekeurd is. Eerder werd al door de CEO van Energous gesuggereerd dat Apple het systeem van dit bedrijf zou gebruiken, maar bij de iPhone 8 en iPhone X wordt nog gewoon gebruikgemaakt van de Qi-standaard.

Voordat het zover is komt Apple begin 2018 nog met zijn eigen traditionele draadloze oplader, de AirPower. Met deze lader kun je zowel je iPhone, Apple Watch Series 3 als AirPods (met vernieuwde oplaadcase) draadloos opladen. Je moet de producten dan nog wel bovenop de AirPower leggen, op dezelfde manier als met alle huidige draadloze laders.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.