airpods

Apple pakt in Nederland aanbieders van nep-AirPods aan

Apple gaat de verkoop van nep-Airpods actief aanpakken. Diverse winkeliers hebben een brief van Apple gekregen, waarin staat dat ze per direct met de verkoop van namaakproducten moeten stoppen.

De AirPods zijn nog altijd razend populair, maar wie AirPods wil kopen moet daarvoor wel flink in de buidel tasten. Het is daarom niet gek dat er honderden varianten van nep-AirPods in omloop zijn bij diverse (web)winkels, waaronder ook op Bol.com. Apple is daar niet bepaald blij mee en is nu begonnen actief actie te ondernemen. Een winkelier uit Sluis ontving een brief van het advocatenkantoor van Apple. Tegenover het AD meldt Kees van Sante dat Apple hem sommeerde te staken met de verkoop van de nep-AirPods van het Chinese merk TWS.

Apple pakt nep-AirPods aan in Nederland

Om de verkoop van dergelijke nep-producten tegen te gaan, heeft Apple het Nederlandse advocatenkantoor LXA-The Law ingeschakeld. Advocaat Gie van den Broek jaagt namens Apple op dergelijke verkopers, maar doet dit ook voor andere bedrijven zoals Björn Borg, Superdry en Calvin Klein. Vanwege het beroepsgeheim mag hij geen details geven over de lopende zaken.

Winkelier Van Sante is het er niet mee eens. Hij laat aan het AD weten:

Die alternatieve, goedkope AirPods zijn overal te koop. Op Aliexpress in China, maar ook hier in Nederland. Je kunt ze bijvoorbeeld gewoon via Bol.com krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat Apple alleen de sprietjes aanpakt en niet de grote jongens?

Laat ze zorgen dat Google geen advertenties van merkinbreukmakende producten meer aanbiedt. We zijn onze shop gestart als een hobby, maar dit kost ons de kop.

De advocaat geeft aan dat hij zowel de grote als kleine partijen aanpakt. “Apple staat in de top 4 van meest gekende merken wereldwijd en heeft het intellectuele eigendom op al zijn producten rusten.” Apple en andere bedrijven schakelen hulp in van onder andere de douane op Schiphol en de haven in Rotterdam, om de invoer van namaakproducten te voorkomen. Toch blijft het lastig om ertegen op te treden. Tussen 2013 en 2017 is slechts 0,08% van de nepspullen onderschept.

De winkelier uit Sluis die de brief gekregen heeft, is niet van plan om de nep-AirPods uit de handel te halen. Hij roept andere winkeliers op om gezamenlijk een kort geding aan te spannen. In de brief die hij kreeg staat niet alleen dat hij per direct moet stoppen met de verkoop en zijn voorraad moet inleveren, maar ook dat hij €2500 moet betalen. Als hij zich daar niet aan houdt, dreigt Apple dat de juridische kosten flink kunnen oplopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels drie generaties van de AirPods uitgebracht, met de AirPods 2021 als nieuwste model. Er zijn ook andere speciale modellen, zoals de AirPods Pro en AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, zit het met draagcomfort, hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips of ga AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods
37 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.