WhatsApp groep.

WhatsApp herstart uitrol om uitnodigingen voor groepen af te wijzen

Nooit meer ongevraagd toegevoegd worden
WhatsApp is opnieuw gestart met de uitrol van een nieuwe privacyinstelling, zodat je zelf uitnodigingen voor groepsgesprekken kan weigeren of toestaan. De functie lijkt op dit moment nog niet in Nederland beschikbaar te zijn.

Update 6 november 2019: WhatsApp heeft nu weer laten weten dat ze de uitrol van de functie opnieuw gestart zijn, nadat ze feedback gekregen hebben van enkele gebruikers. In plaats van de optie Niemand, krijg je straks de keuze voor Mijn contacten, behalve…. Mocht je van niemand een uitnodiging voor groepen willen ontvangen, dan kan je dit alsnog doen door alle contacten te selecteren.

Hoewel de uitrol wéér gestart is, zien wij de functie nog niet verschijnen op onze eigen toestellen. Ook in de meest recente beta van WhatsApp is de functie nog niet zichtbaar. De afgelopen week werd de functie wel verder uitgerold naar andere landen, maar het lijkt er dus op dat Nederland er nog niet bij zit. Zodra de functie bij ons écht beschikbaar is, lees je dat op iCulture.

Oorspronkelijk artikel 3 april 2019:
Je kent het misschien wel: iemand die jouw telefoonnummer heeft voegt je ongevraagd toe aan een groot groepsgesprek met allemaal mensen die je eigenlijk niet kent. Het ongevraagd toevoegen is al lange tijd een irritatiepuntje van veel WhatsApp-gebruikers, maar nu kun je daar iets tegen doen. WhatsApp is namelijk begonnen met de uitrol van de een nieuwe privacyfunctie, zodat je uitnodigingen kan afwijzen.

WhatsApp krijgt uitnodigingssysteem voor groepen

De nieuwe optie is binnenkort beschikbaar via Instellingen > Account > Privacy. Daar verschijnt vervolgens de optie Groepen, waar je in kan stellen wie jou toe mogen voegen aan een WhatsApp-groep. Je kan kiezen tussen Iedereen, Mijn contacten of Niemand, net als in de andere soortgelijke privacyinstellingen.

WhatsApp privacyinstelling voor uitnodigingen voor groepen.

Op het moment dat je instelling op Iedereen staat, kan iedereen jou direct aan een groep toevoegen. In dat geval werkt het dus hetzelfde als in de eerdere versie van WhatsApp. Kies je voor Niemand, dan hou je altijd zelf in de hand in welke groep je belandt. Op dat moment krijg je namelijk een uitnodiging die je kan accepteren of afwijzen. Je hebt hiervoor 72 uur de tijd voordat de uitnodiging weer verdwijnt. Hou er wel rekening mee dat je jezelf altijd kan toevoegen via een WhatsApp-link of QR-code, ongeacht de instelling voor dit nieuwe uitnodigingssysteem.

Uitrol in de komende weken
De functie lekte eerder al uit, maar nu is WhatsApp er klaar voor om dit uit te rollen. Tegenover Venture Beat zegt WhatsApp dat de functie vanaf vandaag uitgerold wordt over alle gebruikers wereldwijd. Wij hebben de functie nog niet bij ons kunnen spotten, ook niet na het opnieuw installeren van de app.

Bekijk ook

WhatsApp-groepen: alles over het aanmaken, wijzigen en meer van groepsgesprekken

Met WhatsApp groepen blijf je in contact met meerdere mensen tegelijk. De groepen in WhatsApp hebben allerlei handige instellingen, waarmee je bijvoorbeeld de beheerders kan instellen, een groepsomschrijving toe kan voegen en meer. In deze tip lees je hoe je een WhatsApp groep maakt en de instellingen aanpast.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 06 november: Artikel opnieuw gepubliceerd na herstart van verdere uitrol.
  • 2019 - 03 april: WhatsApp laat weten dat de functie vanaf nu uitgerold wordt. Het artikel is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.