Muziekvideo's categorie in Apple Music.

Apple wil muziekuitgever worden voor nieuwe artiesten

Apple heeft grote plannen als het om muziek gaat. Met de nieuw opgerichte afdeling Global Music Publishing is het mogelijk om zelf muziek uit te geven. Maar wat vindt het bestaande Apple Records er eigenlijk van?

Apple als muzieklabel

De nieuwe afdeling is onderdeel van Apple Music en wordt geleid door Elena Segal, die eerder Legal Director voor muziekrechten was bij iTunes. De nieuwe afdeling gaat vooral bezig met het ontdekken van nieuwe artiesten, maar heeft ook alles in huis om te zorgen dat de artiesten studio-opnames kunnen maken. Het is de eerste grote verandering sinds Apple Music in april een nieuwe topman kreeg, Oliver Schusser.

Nauw samenwerken met artiesten
Een anonieme bron vertelde: “Oliver wil onderstrepen hoe belangrijk Apple uitgeven en songwriters vindt. Vandaar deze move”. Terwijl concurrent Spotify zich vooral richt op technologie zoals spraakbediening, kijkt Apple wat meer naar de muzikale kant. Zo werd in het begin nauw samengewerkt met artiesten om nieuwe muzieknummers exclusief te kunnen aanbieden. Later liep dat wat spaak, omdat grote muzieklabels niet langer wilden meewerken aan de exclusieve contracten. Maar met Apple’s eigen muzieklabel in huis kan het bedrijf zelf de voorwaarden dicteren. Eén van de artiesten waarmee Apple regelmatig samenwerkt is Drake, al kun je daarbij nauwelijks nog van een beginnende muzikant spreken. Ook Pharell Williams, David Guetta en Taylor Swift treden regelmatig op in reclamespots, als Beats-dj en in andere rollen.

Volgens muziekblad Rolling Stones kan een eigen uitgeefdivisie helpen om betere licentiedeals te sluiten. Maar Apple kan er ook voor kiezen om zich vooral op beginnende artiesten te richten en ze een contract aan te bieden, waarmee hun muziekcarriers een extra zetje krijgt. Apple heeft dan geen externe partijen zoals Sony of Universal meer nodig. Duidelijk is wel dat Apple meer invloed wil in de muziekwereld. Met eigen studio’s, een radiostation om de artiesten te promoten en een leger aan marketingmedewerkers in huis moet dat lukken. Met 50 miljoen betalende abonnees gaat het ook qua groei voor de wind bij Apple Music.

Muziekvideo's categorie in Apple Music.

Apple Records

Voor mensen die de muziekwereld op de voet volgen, is het misschien nog de vraag hoe Apple in staat is om zelf een muziekuitgeverij of zelfs een platenlabel op te richten, gezien het jarenlange conflict met Apple Records, de platenmaatschappij van de Beatles. In 2007 legden de Beatles het conflict met Apple bij, maat dat leek vooral bedoeld om de collectie Beatles-albums in iTunes beschikbaar te krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2018, 10:11
Bron Bron Rolling Stone
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.