Playlist curatoren Apple Music

Zo maken Apple en Spotify persoonlijke afspeellijsten, afgestemd op jouw smaak

Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe de playlists bij Apple Music, Spotify en Google worden gemaakt? In een interview vertellen de makers van de afspeellijsten hoe ze te werk gaan.

Apple zet bij Apple Music in iOS 10 hoog in op dagelijkse persoonlijke afspeellijsten. Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe deze playlists worden gemaakt? In een interview komen de mensen aan het woord die deze afspeellijsten maken voor Apple Music, Spotify en Google.

Playlist curatoren Apple Music

Al 14.000 afspeellijsten in Apple Music

Sinds de lancering van Apple Music een jaar geleden heeft Apple Music nu zo’n 14.000 afspeellijsten. Een team van 12 fulltime Apple Music-redacteuren zoekt dagelijks naar de beste nummers. Het team staat onder leiding van Scott Plagenhoef, de voormalige hoofdredacteur van muziekblog Pitchfork. Iedere curator is vrij om artiesten te kiezen in het genre dat hij of zij toegewezen heeft gekregen. Wat deze curatoren selecteren, bepaalt wat er prominent in de Apple Music-app te zien is en wat er op radiostation Beats 1 te beluisteren valt.

Apple Music iOS 10 op iPhone en iPad

Het gaat daarbij niet om de populairste artiesten, maar om de artiesten die passen bij het gevoel van dit moment. Daarvoor luisteren de curatoren niet alleen naar heel veel muziek, maar ze volgen ook muziekbladen en -blogs om te weten wat er speelt.

Afspeellijsten maken is mensenwerk

Hedendaagse muziekdiensten proberen zich allemaal te onderscheiden met afspeellijsten, het liefst op maat, gepersonaliseerd voor de gebruiker. De playlists helpen je om nieuwe muziek te ontdekken en de Beats Music-app die Apple twee jaar geleden overnam was hier een van de voorlopers in. Ze helpen om de immense catalogus van muzieknummers wat toegankelijker te maken. De nieuwe Discovery Mix-functie in iOS 10 bestaat voor een deel uit selecties die door curatoren zijn gemaakt, aangevuld met algoritmes.

Een algoritme om automatisch de beste muziek voor elke gebruiker te selecteren tijdens het sporten of onder de douche, is volgens Plagenhoef nog niet goed genoeg. Alleen menselijke curatoren weten of een bepaalde aanbeveling logisch is. De meeste curatoren bij Apple zijn begonnen als dj of blogger en weten daardoor hoe ze muziek moeten selecteren die bij een bepaalde doelgroep past. Al die moeite heeft zin, want van alle afgespeelde nummers bij streamingdiensten komt momenteel 1 uit 5 nummers uit een playlist. Bij Spotify luistert 50% van de gebruikers intensief naar afspeellijsten.

Wil je meer lezen over Apple Music, bekijk dan ons dossier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2016, 11:37
Categorieën Achtergrond, Apple, Diensten
Onderwerpen apple music, muziek, streaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.