applestore-pudong-shanghai

Kwartaalcijfers FQ1 2015: Apple verkocht 74,5 miljoen iPhones

Apple heeft de kwartaalcijfers voor FQ1 2015 bekendgemaakt. Lees hier hoeveel iPhones, iPads en Macs Apple verkocht en of er nog hoop is voor de iPod.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple kwartaalcijfersApple heeft op dinsdagavond de kwartaalcijfers voor FQ1 2015 bekendgemaakt. Ze hebben betrekking op de maanden oktober, november en december – een traditioneel drukke periode vanwege de feestdagen en omdat net nieuwe iPhones en iPads op de markt zijn verschenen. Het gaat om het eerste fiscale kwartaal van 2015 dat zoals gewoonlijk niet samenvalt met de kalenderkwartalen. Voor Apple eindigde dit kwartaal op 27 december, dus de iPhone 6-verkopen zijn daarin bijna volledig meegerekend.

Recordomzet en -winst, veel meer iPhones verkocht

Apple verkocht in het zojuist afgesloten kwartaal 74,5 miljoen iPhones, 21,4 miljoen iPads en 5,5 miljoen Macs. Ook werd een omzet geboekt van 74,6 miljard dollar en een winst van 18 miljard dollar. Zelf verwachtte Apple een omzet tussen 63,5 en 66,5 miljard dollar, dus die verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Analisten kijken vandaag vooral naar de groei in Azië, maar er wordt ook scherp gelet op de iPad-verkopen. Vorig kwartaal was er namelijk een daling zichtbaar en beleggers willen weten of die daling blijft doorzetten nu de nieuwe iPad mini 3 en iPad Air 2 inmiddels op de markt zijn. En helaas: er is inderdaad sprake van een terugval: een jaar geleden werden er nog 26 miljoen stuks verkocht, nu waren het 21 miljoen.

Wat de overige producten betreft laat Apple alleen maar recordcijfers zien. Zo was er dankzij de iPhone 6 sprake van een spectaculaire stijging. Een jaar geleden verkocht Apple nog 51 miljoen iPhones, nu is het gestegen naar meer dan 74 miljoen. Ook bij de Mac is een mooie stijging zichtbaar: van 4,8 miljoen stuks in het eerste fiscale kwartaal vorig jaar naar 5,5 miljoen stuks. De winst was een jaar geleden nog 13 miljard dollar en is nu gestegen naar 18 miljard. Tim Cook kan trots op zichzelf zijn.

Een interessante vraag is trouwens hoe het met de Apple TV en de iPod gaat. Helaas kunnen we dat niet zomaar achterhalen, want die worden meegenomen in de categorie ‘Other products’, samen met de producten van Beats Electronics en accessoires. De omzet ging in deze categorie 5% omlaag. Bij de online diensten (iTunes Store, Apple Store, etc) werd daarentegen een groei van 9% geboekt.


Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Bekijk direct

Forse groei in China

In China is de groei behoorlijk doorgezet: van 9,5 miljard naar 16 miljard. Daarmee is het nog niet het gebied waar Apple de meeste omzet draait want Europa (17 miljard) en Noord/Zuid-Amerika (30 miljard) zijn nog steeds grotere markten. Maar de groeicijfers laten wel zien wat er aan de hand is: in Noord/Zuid-Amerika en Europa groeide de omzet met respectievelijk 23% en 20% terwijl in China een groei van 70% werd geboekt.

Dinsdagavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. De Apple Watch is immers al onthuld en over een nieuwe Apple TV zal Cook vast geen mededelingen doen.

Update: interessante weetjes uit de conference call

Na afloop van de bekendmaking luisterden we naar de conference call. De meest interessante punten daaruit:

 • Tim Cook vertelde dat de Apple Watch in april in de winkel komt.
 • Apple heeft 1 miljard iDevices verkocht. Het 1 miljardste exemplaar is een 64GB iPhone 6 Plus, dus op het hoofdkantoor een speciaal plekje krijgt.
 • Apple verkocht 34.000 iPhones per uur, 24 uur per dag in het afgelopen kwartaal.
 • De iPhone 6 was het bestverkochte model van afgelopen kwartaal, maar ook andere modellen deden het goed.
 • In december kon Apple nog niet aan de vraag naar iPhone 6 (Plus) voldoen, maar dat is in januari opgelost.
 • Tim Cook heeft enorme verwachtingen voor de iPhone. Want ook al verkocht de iPhone 6 gigantisch goed, er is nog een groot gedeelte van de huidige iPhone-gebruikers die nog met een ouder toestel rondloopt en ooit wil upgraden.
 • Meer dan 70 procent van het webverkeer via tablets komt van de iPad.
 • Er zijn veel mensen die voor het eerst een iPad kopen. In de VS koopt 50 van de kopers voor het eerst een iPad, in China zelfs 70 procent.
 • De omzet van de App Store steeg 41 procent in het decemberkwartaal.
 • Apple opende 10 nieuwe Apple Stores in het vorige kwartaal. Er zijn nu 447 winkels, waarvan 182 buiten de VS.
 • Ondanks tegenvallende verkopen verwacht Cook nog steeds veel van de iPad.
 • De Apple TV heeft al jarenlang geen update meer gekregen, maar toch werden er 25 miljoen stuks verkocht.


Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Bekijk direct


Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Bekijk direct


Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Bekijk direct

Voor het volgende kwartaal voorspelt Apple alvast een omzet tussen de 52 en 55 miljard dollar en een brutomarge tussen de 38,5 en 39,5 procent. Ook gaat Apple de komende dagen dividend uitkeren: $0,47 per aandeel. Het zal op 12 februari aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

Hieronder nog een grafiek van de Wall Street Journal om de groei in verkochte iPhones (sinds 2009) goed in beeld te brengen.

iPhone-groei sinds 2009

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2015, 13:29
Categorieën Apple, Diensten, iDevices, Mac & macOS
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.