Spotify vs Apple

Apple vindt klachten van Spotify overdreven

Geen 30 maar 15 procent
Apple vindt dat de klachten die Spotify bij de EU heeft ingediend overdreven. Volgens Apple bedraagt het aantal klanten waarvoor Spotify geld moet afdragen nog geen 700.000, oftewel nog geen 1% procent van het totale klantenbestand. Bovendien hoeft Spotify volgens Apple helemaal geen 30 procent af te dragen, maar slechts 15 procent.

In de periode 2014 tot en met 2016 was in de Spotify-app de mogelijkheid aanwezig om abonnee te worden via de app. Je betaalde dan wel het hogere bedrag van €12,99 per maand in plaats van de gebruikelijke €9,99 voor Spotify Premium. Volgens Apple zijn er momenteel 680.000 mensen die op deze ongunstige manier betalen voor hun abonnement. Omdat deze abonnees al sinds 2016 of langer gebruik ervan maken, hoeft Spotify geen 30 procent af te dragen, maar het veel lagere percentage van 15 procent. De betreffende groep klanten is namelijk langer dan een jaar abonnee en bij Apple verlaagt na een jaar de afdracht van 30% naar 15%.

Om zich te verdedigen heeft Apple nu informatie hierover gedeeld met de Duitse publicaties Handelsblatt en Spiegel.


Apple vindt de claims van Spotify dus overdreven. Het zou gaan om ongeveer een half procent van het totale aantal klanten en de afdracht is veel lager dan de 30% waar Spotify het over heeft. De Europese Commissie is sinds begin mei bezig om de gang van zaken te onderzoeken. Spotify had daarbij een reeks klachten, met als belangrijkste bezwaar de afdracht van 30%, die dus al in de prijs is meegenomen.

Nu blijkt dat Spotify waarschijnlijk maar 15% hoeft te betalen, leveren de klanten die via de Spotify-app abonnee zijn geworden, juist extra inkomsten op voor de muziekdienst. Van de €12,99 die zij maandelijks betalen gaat €1,95 naar Apple en ruim €11 naar Spotify. Dat is een euro meer dan bij normale klanten. Overigens klaagde Spotify ook over het feit dat ze geld moeten afdragen, terwijl dat niet geldt voor maaltijdbezorgers zoals Deliveroo en taxidiensten zoals Uber. Dat argument is op zich wat vreemd, omdat Spotify net als Deliveroo en Uber de mogelijkheid heeft om het geld rechtstreeks bij de abonnees te innen. Volgens Apple verdienen ze geen cent aan mensen die de afgelopen jaren abonnee bij Spotify zijn geworden.

Verder klaagt Spotify ook over ongewenste machtspraktijken, omdat Apple niet alleen de App Store beheert maar ook een eigen muziekdienst heeft. Dat levert allerlei voordeeltjes voor Apple Music op, die externe partijen zoals Spotify niet hebben. Hier moet de EU zich nog over buigen.

Overigens zitten er nog steeds in-app aankopen in de Spotify-app als je in de App Store kijkt, maar dat is bedoeld voor mensen die eerder al abonnee zijn geworden en hier nog steeds gebruik van maken. Het is momenteel niet meer mogelijk om via de Spotify-app abonnee te worden. Gelukkig maar, want zoals we hierboven hebben aangegeven, betaal je op die manier een stuk meer en verdient Spotify uiteindelijk meer aan je dan nodig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 juni 2019 om 22:13
Onderwerp
Categorie
Diensten
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.