App Store 2018

Apple maakt jacht op schermtijd-apps van derden

Apple is bezig om apps die schermtijd en ouderlijk toezicht regelen uit de App Store te halen. Dit zou te maken kunnen hebben met de Schermtijd-functie die sinds iOS 12 op de iPad en iPhone aanwezig is.

Schermtijd-apps verwijderd uit App Store

Met de komst van iOS 12 kregen gebruikers ook de mogelijkheid om de Schermtijd-functie te gebruiken. Daarmee hou je het gebruik van het toestel en apps in de gaten. Er waren al apps waarmee dat kon, maar Apple lijkt die nu uit de weg te willen ruimen – al is het nog onduidelijk of het gaat om de functionaliteit, of om het feit dat de apps vaak dubieuze praktijken hanteerden om die schermtijd te kunnen bepalen. Meerdere apps zijn uit de App Store gehaald en er gelden strengere regels als een ontwikkelaar zo’n app wil indienen. De apps gebruikten niet de officiële frameworks voor het bijhouden van de schermtijd, maar werkten via een omweg. Dit was bijvoorbeeld mogelijk met een VPN, een centrale beheeroplossing of het op de achtergrond bijhouden van de locatie. Soms leverde dat privacyproblemen op.


Eén van de apps die is getroffen is Mute, die in oktober verwijderd is uit de App Store. Dat overkwam ook de al jarenlang bestaande app Space. Daarnaast zijn er ontwikkelaars die worstelen met het uitbrengen van updates voor hun app, omdat Apple veel strenger is geworden. Ze kregen een afwijzing met de mededeling dat ze bepaalde richtlijnen hadden overtreden. Het ging daarbij ook vaak om het op de achtergrond gebruiken van de locatie. Niet alle ontwikkelaars willen in de publiciteit komen.

Sommige apps toch weer terug
Er is echter nog hoop. Mute en Space werden weliswaar verwijderd uit de App Store, maar Apple nam later contact met ze op om ze te informeren over verdere stappen. Inmiddels zijn beide apps weer verkrijgbaar. Met verbeterde privacyregels en duidelijke uitleg aan gebruikers dat de locatie zal worden gevolgd, vond Apple het prima om de apps toch weer toe te laten. De makers van de apps OurPact en Activate Fitness hadden minder geluk: hun apps zijn verwijderd. En voor de app Kidslox komt voorlopig geen update uit. De maker van die app klaagt over “systematische vernietiging” van schermtijd-apps.

Volgens sommige betrokken hoeft het niet direct te maken te hebben met de schermtijd-functionaliteit, maar is het gewoon onderdeel van Apple’s voortdurende pogingen om de App Store op te schonen. Maar het is wel toevallig dat het opruimen van schermtijd-apps net gebeurt op het moment dat Apple een soortgelijke functie in iOS heeft ingebouwd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.