Vrouw met iPhone

Waarom Apple geen haast heeft met een 5G iPhone

2018 is het jaar waarin 5G-netwerken beschikbaar komen voor een groter publiek. De eerste 5G-smartphones zullen in 2019 in de winkel liggen, maar Apple zal daarmee waarschijnlijk geen haast maken. We zullen tot minstens 2020 moeten wachten tot er een 'echte' 5G iPhone is.

Apple staat erom bekend dat ze zich niet haasten om als eerste een oprolbare scherm of een smartphone met vijf camera’s op de markt te brengen. Meestal wacht het bedrijf tot nieuwe technologie al wat is ingeburgerd. Bij 5G zal dat waarschijnlijk ook zo zijn. Waarschijnlijk zal Apple tot 2020 wachten tot er een 5G iPhone op de markt komt. Er is een logische verklaring voor: zolang de 5G-netwerken nog niet breed beschikbaar zijn heeft het weinig zin om nu al geschikte toestellen uit te brengen. Maar er speelt nog iets anders: Apple zal rond de $21 aan licentiegelden moeten betalen aan Nokia, Qualcomm en andere bedrijven.

Nokia heeft unieke patenten in handen, die nodig zijn om een smartphone met 5G te kunnen maken. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat toestelmakers een vast bedrag van 3 euro per toestel moeten betalen om gebruik te kunnen maken van de 5G-patenten van Nokia. Concurrent Ericsson rekent een variabel bedrag tussen $2,50 en $5, afhankelijk van de kosten van het toestel. Qualcomm pakt het weer iets anders aan: zij rekenen 2,275 procent voor single-mode telefoons en 3,25 procent voor multi-mode telefoons, met een maximum van $400. Voor Apple zou het betekenen dat rond de $13 rechtstreeks naar Qualcomm gaat.

21 dollar per toestel
Omdat Apple aan meerdere partijen licentiekosten moeten betalen, kan dat opgeteld rond de $21 gaan kosten. Overigens betaalt Apple ook al licentiekosten voor het gebruik van 4G-technologie en die voor 5G komen daar dan nog bij. Geen enkele 2018 iPhone zal dit jaar 5G ondersteunen, omdat de specificaties pas afgelopen juni definitief werden vastgesteld. Wel is Apple samen met Intel al bezig om zich voor te bereiden met 5G-modemchips, al zou Apple ook plannen hebben om Intel uiteindelijk aan de kant te zetten en volledig voor eigen ontwikkelde chips te kiezen.

Voorheen maakte Apple gebruik van modemchips van Qualcomm. Beide bedrijven zijn echter in een jurisch gevecht verwikkeld over patenten en royaltybedragen. Apple beschuldigt daarbij Qualcomm van het uitbuiten van de monopolie die ze op bepaalde essentiële technologiepatenten hebben. Sindsdien hebben Apple en Qualcomm elkaar meermaals beschuldigd van machtsmisbruik.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2018, 11:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 5g, nokia, qualcomm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.