macOS Big Sur MacBook Pro

Apple verwijdert filter in macOS Big Sur waarmee eigen apps firewalls omzeilen

Filter zorgde voor privacybezwaren

Apple heeft een wijziging doorgevoerd in de beta van macOS Big Sur 11.2, waardoor Apple's eigen apps firewalls van derden niet meer kunnen omzeilen. Dit zorgde voor privacyzorgen.

Toen Apple op 12 november macOS Big Sur uitbracht voor het grote publiek, was er een flinke storing op de servers van Apple. Om deze storing te kunnen omzeilen, probeerden ontwikkelaars en privacy-experts met firewalls het communiceren met de servers te stoppen. Maar dankzij deze storing kwamen ze erachter dat Apple’s eigen apps op een aparte lijst stonden, waardoor ze altijd in verbinding stonden met het netwerk en de servers, zelfs bij het gebruik van een firewall. In de macOS Big Sur 11.2 beta heeft Apple deze aparte lijst verwijderd.

Filter met Apple-apps in macOS Big Sur verwijderd

De filter met de naam ContentFilterExclusionList zorgde ervoor dat de apps die in deze lijst staan, altijd verbinding maken met de servers. Het ging onder andere om FaceTime, de App Store en de Muziek-app. Hierdoor was het niet mogelijk om deze apps te blokkeren of te zien met welke IP-adressen de app communiceren.

Patrick Wardle, beveiligingsonderzoeker, ontdekte dat malware misbruik konden maken van deze lijst, waardoor ook zij firewalls konden omzeilen. Dit zorgt voor een potentieel beveiligingsrisico, omdat de malafide apps dan bepaalde privileges krijgen met de gevolgen van dien.

Wardle bevestigt nu dat de ContentFilterExclusionList in de nieuwste macOS Big Sur 11.2 beta is verwijderd. Daardoor kunnen gebruikers met een firewall ook het internetverkeer van Apple’s eigen apps weer volgen en blokkeren. Wil je meer technische details weten, lees dan de uitgebreide post van Patrick Wardle.

Hoewel de filter nu alleen nog verwijderd is in de beta van macOS Big Sur 11.2, is de verwachting dat deze in de definitieve versie van de update ook niet meer aanwezig is.

Kort na de commotie reageerde Apple op de privacyzorgen over Mac-apps. Apple voert allerlei checks door om onder andere te kijken of apps wel veilig zijn. Apple beloofde verbeteringen, waar het verwijderen van de eerder genoemde filter een voorbeeld van is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur is de grootste update voor de Mac sinds tijden en is beschikbaar sinds november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. De update brengt een volledig nieuw design, een nieuw Bedieningspaneel, verbeteringen voor Safari en nog veel meer. Apple heeft voor het eerst sinds 2001 het versienummer verhoogd, van macOS 10.XX naar macOS 11.

macOS Big Sur
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.