Apple 35 Watt Dual USB-C oplader

‘Zo ziet Apple’s nieuwe 35 Watt oplader met twee usb-c-poorten eruit’ (of toch niet?)

Apple liet per ongeluk productinformatie uitlekken over een usb-c-stroomadapter met twee poorten. Daarmee zou je twee apparaten tegelijk kunnen opladen. Er zijn afbeeldingen gelekt, al is er twijfel of dit wel van Apple's lader is.

Update 13 april 2022: Er is nu toch twijfel of de getoonde foto’s van de mogelijke dubbele 35 Watt-lader van Apple wel echt van Apple zijn. Er zijn namelijk afbeeldingen opgedoken waarop een zelfde soort lader te zien is, maar dan met een Mophie-opdruk. Het is dus goed mogelijk dat de eerder gelekte afbeeldingen van diezelfde Mophie-lader zijn en dus geen beelden zijn van de nog niet aangekondigde Apple-lader. De specificaties van de Mophie-lader zijn bovendien iets anders.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Maar gaat het bij de gelekte foto’s wel echt om de Mophie-lader? Naast de gelekte foto’s via Chargelab, is er ook een real-life foto opgedoken waarin de mogelijke Apple-lader te zien is. Als we deze vergelijken met die van Mophie, zien we wel degelijk verschillen. Zo zitten de poorten van de mogelijke Apple-lader een stukje lager dan bij die van Mophie. Wij durven de gelekte afbeeldingen dus niet helemaal voor de volle 100% af te schieten als nepnieuws. Apple heeft namelijk al een Britse versie van de 20W-lader die er net zo uit ziet, dus het zou kunnen dat de nieuwe dubbele 35W-versie gewoon heel erg op die van Mophie lijkt.

Mogelijk gelekte Apple-lader vs Mophie lader.
Mogelijke Apple-lader vs Mophie-lader: zie jij de verschillen?

Update 12 april 2022: Er zijn nu ook afbeeldingen van de 35 Watt oplader met dubbele usb-c-poorten verschenen. Het gaat hierbij uiteraard om de Amerikaanse uitvoering, waarvan de afbeeldingen op de kop zijn getikt door Chargerlab.

Apple 35 Watt Dual USB-C oplader

Uit de afbeeldingen blijkt dat de oplader een compact design heeft met usb-c poorten naast elkaar. De US-versie heeft bovendien inklapbare pennen, iets wat bij de Europese uitvoering mogelijk niet het geval is. Verder valt op dat er cirkelvormige inkepingen zijn gemaakt voor extra grip bij het uit het stopcontact trekken. Volgens analist Ming-Chi Kuo kiest Apple dit keer voor galliumnitride (GaN), wat het compactere formaat kan verklaren. De eerste GaN-oplader verscheen vorig jaar: het was de 140 Watt usb-c-oplader voor de 16-inch MacBook Pro. Apple zou in 2018 ook al een 18 Watt GaN-lader voor de iPhone hebben gemaakt, maar die kwam niet op de markt.

Update 10 april 2022: Analist Ming-Chi Kuo zegt dat de massaproductie van de 35 Watt adapter bijna begint en nog dit jaar op de markt komt. Hij verwacht dat er tussen de 2-3 miljoen van verkocht zullen worden.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 april 2022.

35 Watt usb-c-adapter met twee poorten

Apple zette de informatie over de 35 Watt stroomadapter korte tijd online en haalde het daarna weer weg. Zelf verkoopt Apple alleen adapters met één aansluiting, waardoor je afwisselend je iPhone, iPad of MacBook zult moeten laden. Wilde je een adapter met meerdere poorten, dan was je aangewezen op third party-aanbieders. Volgens de specificaties ondersteunt de aanstaande adapter van Apple op beide aansluitingen het volgende (met USB PD): 5VDC/3A of 9VDC/3A of 15VDC/2.33A of 20VDC/1.75A.

Verder is er te lezen:

Use the Apple 35W Dual USB-C Port Power Adapter and a USB-C cable (not included) to charge your device. Connect a USB-C cable to either port on the power adapter, extend the electrical prongs (if necessary), then plug the power adapter firmly into the power outlet. Ensure the power outlet is easily accessible for disconnecting. Connect the other end of the cable to your device.

Apple USB-C dual lader
Zo zou de Europese versie eruit kunnen zien.

Bij de adapter worden uiteraard geen kabels geleverd. Die zul je zelf moeten regelen. Wel ondersteunt de adapter Power Delivery, zodat je er een iPhone en Apple Watch mee kunt snelladen.

Mogelijk gaat het om een lader met GaN-technologie op basis van galliumnitride in plaats van silicium. Andere fabrikanten zoals Anker zijn daar inmiddels ook op overgestapt. Daarmee zijn veel kleinere adapters mogelijk, die niet warm worden tijdens gebruiken. Ze kosten bij Anker tussen de 35 en 50 euro per stuk. Apple’s nieuwe adapter zal vermoedelijk nog iets duurder zijn, of er nu de nieuwe GaN-technologie in zit of niet.

Anker GaN oplader

Momenteel biedt Apple een 30 Watt-adapter met één aansluiting aan. Die kost 55 euro.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 13 april: Artikel geüpdatet met nieuwe info over mogelijke gelekte foto's.
  • 2022 - 10 april: Opmerking Ming-Chi Kuo toegevoegd.

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.