Games op de iPhone in de App Store.

Apple past App Store-richtlijnen aan voor template-apps en lootboxen in games

Apple heeft de App Store-richtlijnen aangepast. Hierdoor is er meer duidelijkheid over zogenaamde template-apps en wat er wel en niet toegestaan is. Ook zijn er nu regels opgesteld voor games met lootboxen, want de winkans voor bepaalde items moet altijd aangegeven worden.

Games op de iPhone in de App Store.
Eens in de zoveel tijd past Apple haar richtlijnen voor de App Store aan. Ontwikkelaars dienen zich hieraan te houden om te zorgen dat hun apps goedgekeurd worden. Met de meest recente wijzigingen versoepelt Apple de regels omtrent zogenaamde template-apps, terwijl er een speciale sectie voor VPN-apps toegevoegd is. Ook over zogenaamde lootboxen in games heeft Apple meer duidelijkheid gegeven.

Aangepaste App Store-richtlijnen

Een paar weken geleden bleek dat Apple van plan was om zogenaamde template-apps uit de App Store te weren. Dit zijn apps die gemaakt zijn op basis van een standaardversie, waarvan alleen de inhoud per app verschilt. Deze apps worden vaak gemaakt door template-diensten. Dit zorgt aan de ene kant voor veel kloon-apps, maar aan de andere kant wordt het voor kleine bedrijven goedkoper om zelf een app uit te brengen, bijvoorbeeld eigenaren van kapsalons of winkels, die ongeveer dezelfde functies willen in hun app, maar met een eigen naam en logo. In de nieuwe richtlijnen heeft Apple de regels omtrent dit soort apps iets versoepeld.

Deze apps worden nu niet automatisch afgewezen, mits ze ingediend worden door de eigenaar van de inhoud van de app. Dit betekent dus dat niet de template-diensten de apps mogen indienen, maar degene waarvoor de app bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant die op deze manier een app laat bouwen. Hierdoor moeten de eigenaren van de inhoud van de apps dus wel zelf een betaald ontwikkelaarsaccount aanvragen.

Voor VPN-apps is er ook een aparte sectie toegevoegd. VPN’s mogen nu nadrukkelijk niet in strijd zijn met lokale wetgeving en moeten altijd aangeven welke gegevens van de gebruiker verzameld en gebruikt worden.

Lootboxen en cryptovaluta
Lootboxen vind je de laatste tijd steeds vaker terug in games. Een lootbox is in feite een in-app aankoop, zonder dat je van tevoren weet wat je hiervoor krijgt. Een game geeft je in ruil voor geld een willekeurige selectie van prijzen. Deze lootboxen zijn de laatste tijd in opspraak, omdat dit neigt naar gokken. In de App Store-richtlijnen geeft Apple nu aan dat apps met lootboxen altijd aan moeten geven wat de kansen zijn om elk type item te kunnen ontvangen, nog voordat de lootbox aangeschaft wordt. Hierdoor kun je als gebruiker dus van tevoren inschatten wat je voor je geld krijgt.

Tot slot zijn er extra regels voor apps die handelen in cryptovaluta. Apps die zogenaamde ICO’s aanbieden (Initial Coin Offerings) moeten afkomstig zijn van gerenommeerde banken, beveiligingsbedrijven, FCM’s en andere goedgekeurde instanties. Ook moet hierbij altijd rekening gehouden worden met de desbetreffende regelgeving.

In juni vorig jaar werkte Apple ook de App Store-richtlijnen bij, waardoor er bijvoorbeeld geen hobby-apps meer gemaakt mochten worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 december 2017, 9:35
Categorie Apps
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.