App Store-apparaten

Nieuwe App Store-richtlijnen voor ontwikkelaars: geen hobby-apps meer, uitleg in stripboek

Apple heeft nieuwe richtlijnen voor ontwikkelaars uitgebracht. Ze zijn duidelijker opgedeeld in secties, er gelden nieuwe regels voor gamecontrollers en er is een stripboek, dat alle regels speels uitlegt aan kinderen.

Apple heeft gisteren direct na afloop van de WWDC-keynote nieuwe App Store richtlijnen voor ontwikkelaars online gezet op haar ontwikkelaarswebsite.

App Store-apparaten

Het belangrijkste doel van Apple’s richtlijnen is dat ontwikkelaars weten wat ze precies moeten doen om hun app zo snel mogelijk door het reviewproces van Apple te laten komen. Het komt volgens Apple nogal eens voor dat ontwikkelaars apps indienen waar duidelijk weinig aandacht aan is besteed. Op de App Store Review Guidelines-pagina staan nu twee verschillende lijsten: de regels vóór en ná 13 juni 2016, zodat je ze goed kunt vergelijken.

Vernieuwde App Store-richtlijnen met categorieën

Apple heeft de richtlijnen zelf niet wezenlijk veranderd, ze zijn nu alleen beter in categorieën ingedeeld en bieden meer context voor ontwikkelaars. De vijf nieuwe categorieën zijn: veiligheid, prestaties, zakelijk, design en juridisch. Ook is zullen apps die puur als hobbyproject zijn gemaakt, minder snel worden goedgekeurd:

If your app looks like it was cobbled together in a few days, or you’re trying to get your first practice app into the store to impress your friends, please brace yourself for rejection. We have lots of serious developers who don’t want their quality apps to be surrounded by amateur hour.

Apple TV Remote met gamecontroler Steelsseries.

Vernieuwde regels voor tvOS-controllers

Bij de introductie van de vierde generatie Apple TV zei Apple dat games altijd de Siri Remote moesten ondersteunen. In de nieuwe richtlijnen die vanaf nu gaan gelden, kunnen ontwikkelaars ook vereisen dat de speler een MFi-gamecontroller heeft. Dat betekent dat er binnenkort ook games voor de Apple TV zullen komen die niet werken met de meegeleverde Siri Remote, maar waarvoor je een speciale controller nodig hebt.

Dit kan een goede ontwikkeling zijn, want het betekent dat er complexere games mogelijk zijn. Ontwikkelen van games voor de simpele knoppen op de Siri Remote hield ontwikkelaars van serieuze games tegen. Wel zul je als gebruiker vaker tegen beperkingen aanlopen: heb je niet zo’n controller, dan kun je bepaalde games niet meer spelen.

Onder iOS moeten ontwikkelaars nog steeds de touchbediening ondersteunen. Optioneel kunnen ze hun games ook geschikt maken voor gamecontrollers. Apple liet tijdens de keynote een nieuwe Apple TV Remote-app voor iOS zien, waarmee je alle Siri Remote-functies ook via de iPhone kunt bedienen.

Apps voor kinderen
Apps worden veel door kinderen gedownload. Apple wil ontwikkelaars erop wijzen dat ze bij het ontwikkelen van hun apps extra rekening moeten houden dat hun apps ook voor kinderen voldoende geschikt zijn. Als een app ‘op het randje’ is, dan is er volgens Apple een grote kans dat deze niet tot de App Store wordt toegelaten.

Wanneer ontwikkelaars het review-proces op de een of andere manier voor de gek proberen te houden of app-beoordelingen proberen te manipuleren dan wordt hun app direct verwijderd en hun ontwikkelaarslicentie ingetrokken.

App Store review richtlijnen

App Store-richtlijnen als stripboek

Om dit serieuze onderwerp wat makkelijker verteerbaar te maken heeft Apple de nieuwe richtlijnen ook uitgebracht als een stripboek. In samenwerking met Madefire hebben ze een stripboek gemaakt waarin alles nog eens duidelijk wordt uitgelegd. Madefire is een app waarmee je comics op de iPhone, iPad en Apple TV kunt lezen. In het stripboek zie je de vijf genoemde categorieën duidelijk terug: veiligheid, prestaties, zakelijk, design en juridisch. Elk karakter in het stripboek staat voor een ander onderdeel van het verhaal. De strips zijn gemaakt door tekenaars Mark Simmons, Ile Wolf, Luján Fernández, Shari Chankhamma, Ben Jelter, Malcom Johnson en Dailen Ogden.

Ontwikkelaars zullen waarschijnlijk niet meteen een stripboek erbij pakken om te zien of hun app wel voldoet aan de richtlijnen, maar Apple probeert met deze nieuwe vorm ook rekening te houden met de vele jonge ontwikkelaars.

Het stripboek vind je hier in PDF-formaat.

App Store richtlijnen stripboek

Grotere veranderingen voor de App Store
Apple hoopt dat apps voor ontwikkelaars met deze vernieuwde richtlijnen wat consistenter door het review-proces komen. Bij ‘normale’ apps zouden vervelende afwijzingen dan tot het verleden moeten behoren. Eerder kondigde Apple al grote veranderingen aan voor de App Store waarbij het goedkeuringsproces aanzienlijk versneld zal worden. 50% van de apps zijn volgens Apple binnen 24 uur goedgekeurd en 90% binnen 48 uur.

Lees onderstaand artikel voor meer informatie over de nieuwe veranderingen in de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2016, 10:18
Categorie Diensten
Onderwerpen wwdc, wwdc 2016

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.