AltStore op iPhone

AltStore is een alternatieve App Store voor iOS

Met ingebouwde Nintendo-emulator
iOS-ontwikkelaar Riley Testut heeft een alternatieve App Store voor de iPhone en iPad gemaakt. Je hebt er geen jailbreak voor nodig en er zit ook een door Testut zelf ontwikkelde Nintendo-emulator genaamd Delta in, waar hij jaren aan heeft gewerkt.

AltStore: apps installeren buiten Apple om

AltStore probeert het landschap weer eens op te schudden, nu jailbreaken lang niet meer zo populair is als vroeger. Met AltStore kunnen ontwikkelaars software verspreiden, zonder dat ze via Apple hoeven te gaan. Iedereen kan zich aanmelden voor de vroege preview. Op zaterdag 28 september gaat het officieel van start. Ook staat het als open source-project op GitHub.


Apple heeft strikte regels over wat er uitgebracht mag worden in de App Store. Emulators zoals Delta zijn dan ook niet toegestaan. AltStore doet dat wel en het is mogelijk dankzij een functie die Apple beschikbaar stelt aan ontwikkelaars om hun apps te testen. Er komen geen enterprise-certificaten aan te pas, die gemakkelijk weer in te trekken zijn door Apple. De tool houdt in feite je iPhone voor de gek. Het lijkt alsof je een app installeert die je zelf hebt ontwikkeld. Apple kan AltStore niet zomaar tegenhouden, al is het wel mogelijk dat er met aanpassingen in iOS een stokje voor wordt gestoken.

AltStore website

Normaal worden deze apps geïnstalleerd via Xcode, maar ook daar heeft AltStore een oplossing voor gevonden: het simuleert dat proces met een aparte app voor Mac en Windows. Daarmee kun je apps doorbladeren en ze vervolgens op je iPhone of iPad installeren. De desktop moet met hetzelfde (draadloze) netwerk zijn verbonden. Veel aanbod is er nog niet in AltStore. Sterker nog: je kunt alleen de Delta-emulator installeren.

Aanmelden kan via deze pagina.

Pas op dat er geen controle door Apple plaatsvindt, dus je gebruikt het op eigen risico. Er kunnen apps tussen zitten met kwade bedoelingen.

AltStore is in diverse opzichten gelijk aan de App Store, al is de indeling wel iets anders. Het eerste tabblad bevat de nieuwste apps, er is een tabblad om te ontdekken en er is een Mijn Apps-tabblad om te zien welke je al hebt geïnstalleerd. Installeren doe je door je Apple ID met wachtwoord in te vullen. Ook hier een waarschuwend woordje: je doet dit wel via software van een externe partij, dus doe het alleen als je deze ontwikkelaar vertrouwt.

AltStore op iPhone

AltStore krijgt meer apps

Er komen na 28 september meer apps beschikbaar. De methode die Testut gebruikt is gebaseerd op jaren aan exploits en andere trucs om Apple’s beperkingen te omzeilen. Een van die trucs ontdekte Testut zelf in 2014, toen hij het Apple Developer Enterprise Program misbruikte om software te verspreiden. Grote bedrijven zoals Facebook en Google misbruikten het programma vervolgens ook om VPN-apps naar gewone gebruikers te verspreiden, zodat ze (met toestemming) allerlei data konden verzamelen. Apple sindsdien het gebruik van het Enterprise Program beperkt, waardoor Testut nu op een andere truc is aangewezen.

Normaal vervallen apps die je op deze manier installeert na 7 dagen, tenzij je zelf ontwikkelaar van de app bent. AltStore ververst ze automatisch voor je op de achtergrond, zolang je op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zit. We zijn benieuwd hoe lang Apple erover doet om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door de Wi-Fi-truc onmogelijk te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
26 september 2019 om 7:35
Onderwerp
Categorie
Diensten
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.