NLziet streamen naar je televisie.

Apple’s Shazam werkt mee aan games die je tv-kijkgedrag afluisteren

Diverse iOS-apps gebruiken de Alphonso-meeluistersoftware om te achterhalen naar welke tv-series en films die je kijkt. Apple's Shazam werkt eraan mee door de verzamelde fragmenten te analyseren en te herkennen.

NLziet streamen naar je televisie.

Apple heeft opnieuw met een probleem te maken. De meeluister-software ‘Alphonso’ blijkt ook in iOS-apps voor te komen, waarbij wordt meegeluisterd naar welke tv-series en films je kijkt. Alphonso blijkt een overeenkomst met Apple’s Shazam te hebben voor het analyseren van de verzamelde gebruikersdata.

Alphonso luistert mee met tv-programma

Recent onthulde de New York Times dat er spionagesoftware in omloop is met de naam Alphonso. Het wordt gebruikt in apps om mee te luisteren naar welke tv-series en films je kijkt. Alphonso kreeg vooral aandacht omdat het in meer dan 250 Android-games is ingebouwd. Maar ook iOS blijkt niet helemaal brandschoon, want in iOS-games blijkt de meeluistersoftware ook te worden gebruikt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om Pocket Bowling 3D HD, Basketball 3D, Pool 3D, Dark Runner 2 en Beer Pong: Trick Shot. Deze apps zijn terug te vinden met de zoekopdracht ‘Alphonso’ in de App Store. De Pocket Bowling-game is er heel open over, want in de App Store-omschrijving staat duidelijk:

This app is integrated with Alphonso software. Subject to your permission, the Alphonso software receives short duration audio samples from the microphone on your device.

Als gebruiker zou je dus kunnen weten dat er wordt meegeluisterd, mits je de App Store-omschrijvingen goed leest.

Pocket Bowling 3D

Alphonso CEO: ‘Mensen werken bewust mee’

Volgens Alphonso CEO Ashish Chordia wordt zijn software in meer dan duizend games en apps gebruikt, al wilde hij niet meer details geven over welke apps het zijn en hoeveel gebruikers ermee te maken hebben. Volgens Chordia stemt de consument er bewust mee in om de microfoon te laten gebruiken door een game en kan hij of zij er elk moment weer mee stoppen.

Toch doen de betrokken apps meer dan je denkt. Alphonso kan op de achtergrond geluid bijven opnemen, ook als de apps op de achtergrond draaien en als het toestel in je broekzak zit. Veel games die om toegang tot je microfoon vragen leggen niet uit waarvoor het bedoeld is. Je zult dan in de gebruiksvoorwaarden moeten duiken en dat doen veel mensen niet.

De software van Alphonso gebruikt de geluiden uit je omgeving om te kijken welke tv-series en -reclames je kijkt. Is bijvoorbeeld het deuntje van een bekend frisdrankmerk te horen, dan krijg je daar ook een reclame van in de app te zien. Dat versterkt de boodschap, omdat je nogmaals wordt herinnerd aan iets wat je net op de tv-reclame hebt gezien. De informatie wordt gebruikt om reclames nog gerichter te kunnen vertonen. Volgens Alphonso luisteren ze niet mee wat je zelf zegt, omdat menselijke stemmen worden genegeerd.

Alphonso’s link met Apple
Apple blijkt nu ook te zijn betrokken. Alphonso blijkt namelijk een lopend contract te hebben met Shazam, waarmee ze tegen betaling Shazam mogen gebruiken om de verzamelde gebruikersdata te analyseren. Shazam kan de reclamedeuntjes en fragmenten uit films herkennen en verkoopt die data vervolgens aan Alphonso. Na de overname van Shazam zou Apple deze samenwerking kunnen stoppen, aangezien het bedrijf grote nadruk legt op privacy en beveiliging.

De moraal van het verhaal: geef apps en games niet zomaar toestemming om de microfoon te gebruiken, vooral bij apps die eigenlijk prima kunnen functioneren zonder mee te luisteren. Lees ook de App Store-omschrijving en de gebruiksvoorwaarden en wees daarbij alert op namen zoals ‘Alphonso’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2018, 10:42
Categorie Achtergrond
Onderwerpen privacy, shazam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.