App Store in iOS 11

ACM doet studie naar relatie appstores en ontwikkelaars

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is begonnen met een marktstudie naar de relatie tussen ontwikkelaars en appstores. De gedachte is om te kijken op welke manier de stores invloed hebben op het aanbod van apps waar gebruikers uit kunnen kiezen.

De markt van apps voor smartphones is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Waar deze ooit behoorlijk versnipperd was, is er nu sprake van consolidatie. Er zijn maar twee appstores die er echt toe doen: de Play Store van Google en de App Store van Apple. Beide hebben een sterke marktpositie en kunnen daardoor veel vragen van ontwikkelaars.

ACM marktstudie naar appstores

Dit jaar heeft de ACM als speerpunt de digitale economie. In het kort houdt dat in, dat de ACM in zijn onderzoeken naar de markt specifiek focust op zaken die daarmee te maken hebben. De vandaag aangekondigde studie naar de relatie tussen ontwikkelaars en appstores speelt daarin een belangrijke rol.

De aanleiding voor de marktstudie is de gedachte dat appontwikkelaars wellicht behoorlijk afhankelijk zijn van appstores voor het aanbod van hun apps. Het is immers voor veel bedrijven erg belangrijk dat ze hun gebruikers zo goed als mogelijk kunnen bereiken. Daarvoor moeten hun apps wel in de stores toegelaten worden en dat moet dan weer toegestaan worden door de eigenaren van die appstores.

Onderlinge relatie
De studie van de ACM gaat zich dus vooral focussen op de relatie tussen ontwikkelaars en eigenaren van de appstores. In het kader van deze studie zal uitgebreid gesproken worden met diverse partijen. Denk daarbij aan experts, wetenschappers en ontwikkelaars. De hoop van de ACM is ook dat diverse partijen zich melden om te vertellen over hun ervaringen.

Er bestaan al langer zorgen over de relatie tussen stores en ontwikkelaars. Deze marktstudie van de ACM komt dan ook in een tijd dat er in meerdere landen met argusogen naar het beleid van de winkels gekeken wordt. Zo is er in Frankrijk sprake van een rechtszaak tegen Apple en Google, die ontwikkelaars eenzijdig voorwaarden zouden opleggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2018, 12:36
Bron Bron ACM
Categorie Apps
Onderwerp app store

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.