Bragi Dash

De toekomst van oordopjes is 3D-geluid

Met 3D-geluid kun je een veel realistischer ervaring bieden dan met AirPods mogelijk is. Fabrikanten Bragi en Sennheiser zijn er al mee bezig.

Apple’s AirPods doen het best aardig als Bluetooth-headset, maar fabrikanten van oordopjes zijn alweer met de volgende stap bezig: 3D-geluid. Bij speakers in de huiskamer zijn we 3D-geluid al gewend, maar we kunnen het binnenkort ook in oordopjes verwachten. Op de CES 2017 lieten fabrikanten Bragi en Sennheiser zien wat ermee mogelijk is.

Bragi Dash

Bragi: 3D-geluid beluisteren

Fabrikant Bragi maakt de Dash, oordopjes met dezelfde insteek als de AirPods. Ze zijn alleen alweer een stuk verder. De Dash hebben al een functie om een gesprek te voeren terwijl je ondertussen door blijft luisteren naar de muziek. Met 360 graden 3D-audio willen ze nog verder gaan. Met een software-update gaat Bragi zorgen dat het geluid écht ruimtelijk wordt, waardoor je van mixed reality kunt spreken. Je hoort via je oordopjes het geluid alsof je in een gezellig café zit, terwijl je nog wel het gemiauw an je kat of het gepraat van huisgenoten kunt horen. De geluiden van de bar duidelijk uit één richting, terwijl er achter je iemand schaterlacht.

Bragi The Headphone in het zwembad

Bragi heeft een demo waarbij je de indruk krijgt dat je bij de kapper zit, inclusief ruimtelijk geluid van een knippende schaar. Het praktisch nut is niet zo groot, maar het maakt wel duidelijk hoe knap het effect is. Draai je je hoofd, dan past de audio zich daarbij aan. Tegelijk hoor je de werkelijke geluiden om je heen ook nog steeds uit de juiste richting. Doe je mee aan een videochat, dan kunnen de stemmen van de deelnemers elk uit een andere richting komen, net als in werkelijkheid. En tijdens het navigeren komt de aanwijzing om naar links af te slaan hoorbaar van links, wat het intuïtiever maakt.

Het mooie is dat Bragi deze functie later dit jaar ook via een software-update beschikbaar gaat stellen op de huidige Dash-oordopjes. De software zorg voor 128 virtuele speakers die rondom je hoofd zijn gepositioneerd, waardoor het lijkt alsof het geluid uit een bepaalde richting komt. Met een aangesloten computer is 3D-geluid niet zo moeilijk te realiseren, maar Bragi heeft het in samenwerking met hoortechnologiebedrijf Starkey in kleine oordopjes gestopt en dat is wél knap.

Bragi The Dash koop je in Nederland onder andere bij Xando.

Sennheiser Ambeo Smart Surround

Sennheiser: 3D-geluid opnemen

Sennheiser heeft een heel andere insteek gekozen: zij hebben een set oordopjes ontwikkeld waarmee je 3D-geluid kunt vastleggen. Daarmee kan iemand anders achteraf horen uit welke richting een geluid kwam. De Sennheiser Ambeo Smart Surround-oordopjes waren voor het eerst te zien op techbeurs CES 2017 en zijn voorzien van twee microfoons, die bepalen uit welke richting het geluid komt. Je kunt achteraf het geluid in 3D terugluisteren. Dit gaat dus nog een stap verder dan de draadloze Dash-oordopjes van Bragi die geluid alleen in 3D kunnen afspelen. De audio die je in stereo opneemt met deze oordopjes kun je op elke speaker of headset afspelen.

Sennheiser Ambeo Smart Surround

Vooral bij een 360 graden-video kunnen oordopjes met 3D-geluid van pas komen, waarbij de oordopjes dankzij sensoren rekening houden met het draaien van je hoofd. Volgens Sennheiser had je hier voorheen nog speciale apparatuur voor nodig. Nu zijn ze erin geslaagd om het in oordopjes te stoppen, waarbij alleen nog een smartphone nodig is voor de rekenkracht.

Prijs en releasedatum zijn nog niet bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2017, 12:45
Categorie Accessoires
Onderwerpen oordopjes, sennheiser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.