Sennheiser Momentum M2

Review: Sennheiser Momentum M2 oordopjes

Review van de Sennheiser Momentum M2 IEi, stijlvolle in-ear oordopjes met ingebouwde afstandsbediening die verwerkt is in de kabel. Wij gingen ermee aan de slag, als alternatief voor Apple's EarPods.

In-Ear oortelefoons zijn er in alle soorten en maten en het is een hele uitdaging om je een weg te banen door het enorme aanbod. Sennheiser doet zijn best om zich te onderscheiden met de Sennheiser Momentum M2 IEi (€99 via Coolblue). Wij gingen ermee aan de slag.


Sennheiser Momentum M2

Sennheiser Momentum M2 IEi: onhandig etui

De eerste indruk van de oortjes is in ieder geval positief. Ze worden geleverd in een stijlvol uitziend etui, waarin de oortjes en kabel keurig opgeborgen zitten. Jammer genoeg is het etui niet erg handig in gebruik, omdat je de headphone jack aan de onderkant van het plastic opbergblok moet klikken. Als je ze dus correct op wilt bergen, moet je steeds dit blokje uit het etui halen en weer terugstoppen. Alleen handig als je de oortjes voor lange tijd niet gebruikt dus, maar dat lijkt ons niet de bedoeling van Sennheiser.

Gelukkig maar dat het etui het minst belangrijke onderdeel van de koptelefoon is, want over de rest zijn we een stuk positiever. De oortjes zien er met de zwartrode kleurcombinatie om te beginnen stijlvol uit en zitten heerlijk in je oren, ook tijdens langdurige luistersessies.

Sennheiser-Momentum-in-ear

Hiervoor is het wel belangrijk dat je de juiste siliconen oordopjes kiest, waarvan er vier setjes meegeleverd worden. Met het goede setje in je oren sluiten de Momentum In-Ears het geluid namelijk heel effectief buiten, zodat je het volume niet open hoeft te draaien als je in een luidruchtige ruimte zit. Gebruik je echter de vormen die iets te groot of te klein zijn, dan hoor je direct verschil en gaat het wringen.

Afstandsbediening in de kabel
Om het gebruikersgemak verder te vergroten, hangt de kabel van de oortjes in een klein beugeltje die aan het oordopje bevestigd is. Hierdoor trekt de kabel minder aan je oren, zodat hij minder zwaar aanvoelt. Dat mag ook wel, want aan een van de kabels hangt een afstandsbediening die je ook bij Apple’s EarPods tegenkomt.

Met deze afstandsbediening is het pauzeren en skippen van nummers altijd bij de hand en kun je bovendien snel het volume verlagen en verhogen. Door het middelste knopje ingedrukt te houden activeer je Siri: handig als je op de fiets iemand wilt bellen en geen zin hebt om door je contactpersonenlijst te bladeren. De afstandsbediening werkt zowel met je iPhone, iPod, iPad en Mac.

Sennheiser-Momentum-Etui

Kleine knopjes
Zoals gezegd gaan de functies in de afstandsbediening niet verder dan die van Apple en hoewel het exemplaar van Sennheiser er een stuk stijlvoller uitziet, is hij wel wat minder handig.

De drie knopjes zijn namelijk erg klein en zitten ook erg dicht bij elkaar. Hierdoor druk je regelmatig de verkeerde in, iets wat bij Apple’s oortjes niet gebeurt, omdat de volumeknoppen verdeeld zijn over de uiteinden van de afstandsbediening. Simpelweg op de onderkant of bovenkant drukken is in dat geval genoeg om het volume te regelen, terwijl je bij de M2 exact het knopje dient te raken.

Audio van de Sennheiser Momentum M2

Geluid is heel persoonlijk en mensen zijn soms heel passioneel over bepaalde merken. Daardoor begeven we ons op glad ijs door iets over de audiokwaliteit van deze oordopjes te zeggen. Gelukkig kunnen we terugvallen op de experts van What HiFi, die deze oordopjes ook besproken hebben. Zij roemen de geluidskwaliteit van de M2, zowel in combinatie met de iPhone als met Android-smartphones. Je hebt een kwaliteitsoordopje in handen, met een uitgebalanceerd geluid, rijke lage tonen en pompende bassen bij ‘Already Home’ van Jay-Z. Dit is een veelzijdig oordopje voor vele genres, met een helder geluid en veel detail. Bij het nummer ‘Take Me to Church’ van Hozier hoor je een ruimtelijk geluid bij instrumenten en zang. Kortom: als je voor nog geen 100 euro een prima setje oordopjes wilt hebben zit je met deze Momentum M2’s goed.

Pluspunten

  • Stijlvol, premium-ogend ontwerp
  • Effectief in het buitensluiten van omgevingsgeluid
  • Duidelijk en helder geluid

Minpunten

  • Onhandig etui dat je niet dagelijks zult gebruiken
  • Knopjes op afstandsbediening klein en dicht bij elkaar

Conclusie Sennheiser Momentum In-Ear M2 IEi

Met het oog op het prijskaartje van €89 haal je met de Sennheiser Momentum M2 een set in-ear oordopjes in huis die zijn geld dubbel en dwars waard is. Oortelefoons in dezelfde prijsklasse (zoals de SoundTrue van Bose en JBL Reflect BT) claimen een soortgelijke geluidskwaliteit en comfort, maar hebben dan weer niet de ingebouwde afstandsbediening, die we toch regelmatig gebruiken. Het ongemak met het etui en de afstandsbediening zijn kleinere irritaties, de kwaliteit van het geluid is immers veel belangrijker.

Zeker omdat de oortjes het geluid zo effectief buitensluiten hoor je bij allerlei verschillende muziekgenres duidelijk de verschillende instrumenten die gebruikt worden, zeker als je er op gaat letten. Gooi die etui dus maar in de kast, want de Sennheiser Momentum In-Ears gaan je iDevice niet meer uit als je ze er eenmaal instopt.

Deze oordopjes kosten €99 via Coolblue. Prijzen kunnen variëren bij andere aanbieders.