‘Vanaf 2019 ook USB-C-naar-Lightning-kabels van derden’

MFi-versies in aantocht
Apple zou accessoiremakers op de hoogte hebben gebracht dat zij binnenkort ook USB-C-naar-Lightning-kabels mogen maken. Vanaf volgend jaar komen deze third-party kabels op de markt.

Apple heeft sinds een paar jaar haar eigen USB-C-naar-Lightning-kabel in twee lengtes: 1 meter (€25) en 2 meter (€39). Deze kabel komt vooral van pas als je je iPhone of iPad wil opladen via een MacBook met USB-C, maar ook als je gebruik wil maken van iPhone-snelladen. Tot op de dag van vandaag mag alleen Apple deze kabel maken, maar volgens Macotakara komt daar binnenkort verandering in. Apple heeft met ontwikkelaars van accessoires gesproken over third-party versies van deze kabel.

Third-party USB-C-naar-Lightning-kabels

Ontwikkelaars die aangesloten zijn bij het MFi (Made for iPhone)-programma mogen van Apple kabels en andere accessoires maken die geschikt zijn voor iOS-toestellen. Als je zo’n MFi-kabel koopt, dan weet je dat deze goedgekeurd is en dus zonder problemen werkt. Binnenkort staat Apple deze ontwikkelaars toe om een Lightning-kabel met USB-C-aansluiting te maken. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je niet meer verplicht bent om Apple’s eigen kabels te kopen.

Deze kosten momenteel €25 voor 1 meter en €39 voor 2 meter.

USB-C kabel

De kabels komen echter pas op z’n vroegst halverwege 2019 beschikbaar. Dat betekent dat ze niet op tijd klaar zijn voor de komst van de nieuwe iPhones. De iPhone XS en iPhone XS Max worden naar verwachting standaard geleverd met Apple’s USB-C-naar-Lightning-kabel, inclusief een nieuwe 18 Watt adapter. Als deze kabel kapot gaat of je wil een tweede exemplaar, dan ben je dus verplicht om voor Apple’s versie te gaan.

De kabels van externe ontwikkelaars zijn meestal iets goedkoper of van betere kwaliteit dan die van Apple. Ontwikkelaars moeten wel gebruikmaken van een nieuwe C94-versie van de Ligthning-aansluiting. Ook de andere Lightning-aansluitingen krijgen een upgrade naar een nieuwe versie. Deze zijn volgens de bron zo’n $0,50 duurder dan de vorige versies.

Eerder mochten MFi-accessoires al een USB-C-aansluiting voor stroomtoevoer krijgen, dankzij een update van het MFi-programma.

Bekijk ook

Made for iPhone-accessoires mogen nu een USB-C-aansluiting voor stroom hebben

Apple heeft het Made for iPhone-programma verder uitgebreid. Onder andere accessoires als powerbanks mogen ook USB-C-aansluitingen hebben voor de stroomtoevoer. Ook kunnen accessoiremakers een Lightning-naar-koptelefoonaansluiting-kabel maken.

Overstap naar USB-C
Zoals gezegd maakt Apple dit najaar naar verwachting de overstap van USB-C. Niet in plaats van de Lightning, maar als vervanging van de standaard USB-A-connector aan het uiteinde van de kabel. Je bent dan meteen voorbereid op snelladen en je hebt geen adapter meer nodig om je iPhone of iPad te verbinden aan een MacBook met USB-C. De 2018 iPhones zijn de eerste toestellen die hiermee geleverd worden, maar we verwachten ook dat de nieuwe iPad Pro deze kabel standaard meegeleverd krijgt.

Bekijk ook

iPhone 2018: alles over de iPhone 2018 functies en release

Lees hier alles over de nieuwe iPhones van 2018: welke iPhone-modellen heeft Apple in september 2018 uitgebracht, wat is de iPhone 2018 prijs en wat zijn de nieuwe iPhone functies? Lees alles over de iPhone 2018 release, functies en meer 📲

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.