Tien jaar verschil: van iPhone naar Apple Watch

In 10 jaar is de technologie snel vooruit gegaan. Deze afbeelding laat zien dat veel ook bij hetzelfde blijft: de Apple Watch uit 2017 lijkt sterk op een iPhone uit 2007.

iPhone 2007 vs Apple Watch 2017Het is tien jaar geleden dat de eerste iPhone verscheen. De iPhone heeft grote sprongen vooruit gemaakt qua specs, maar is er nu nog een apparaat dat vergelijkbaar is met die eerste iPhone? Jawel: de Apple Watch. In deze afbeelding van Luke Wroblewski zie je de specs van beide apparaten naast elkaar. Ook wat uiterlijk betreft is de overeenkomst treffend, met de metalen rand. Dat de hoeken dezelfde ronding maken is geen toeval: dat is de ‘squircle’ die Apple in alle producten gebruikt.

10 jaar vooruitgang

Is er dan helemaal geen vooruitgang geboekt, zou je zeggen? Toch wel: de specs van 2007 passen tegenwoordig in een ‘polscomputer’ die een veel langere batterijduur heeft. Ook zijn er op andere punten dingen veranderd: Bluetooth 2.0 is vervangen door Bluetooth 4.2 en in plaats van EDGE gebruiken we nu LTE. Apple weet in de kleine Apple Watch nog veel meer technologie te stoppen dan in de eerste iPhone: er zit GPS, een gyroscoop, barometer en hartslagmeter in, terwijl de dikte hetzelfde is gebleven.

10 jaar: van iPhone naar Apple Watch

Oplettende lezers zullen trouwens gezien hebben dat er iets niet klopt: de eerste iPhone was alleen in een maximale capaciteit van 8GB verkrijgbaar. Een model met 16GB opslag volgde pas een jaar na verschijning. En bij de Apple Watch Series 3 geldt 16GB alleen voor het 4G-model, want de normale versie met alleen GPS heeft net als eerdere modellen nog steeds 8GB opslag. Maar de afbeelding laat wel mooi zien hoe veel (en hoe weinig) er in tien jaar eigenlijk is veranderd.

Bekijk ook

Waarom iOS-icoontjes precies dezelfde kromming hebben als Apple-producten

Je ziet het niet meteen, maar sinds iOS 7 hebben de Apple-icoontjes een iets andere ronding. Volgens industrieel ontwerper Mark Stanton zit daar een logisch idee achter: zo komen de rondingen van hardware en software precies overeen.

We zitten trouwens nog middenin het jubileumjaar van de iPhone: tien jaar geleden kwam de eerste iPhone op de markt en het zou de mobiele telefoons voorgoed veranderen (ook die van andere merken).

Bekijk ook

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone

10 jaar iCulture, 10 jaar iPhone. In deze special bundelen we alle artikelen die we over het 10-jarig jubileum van iCulture én de iPhone hebben geschreven.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.