Vrvana Totem.

‘Apple heeft augmented reality-bril Vrvana overgenomen’

Apple zou de Canadese augmented reality startup Vrvana overgenomen hebben. Vrvana werkte aan zijn eigen headset die VR en AR combineerde. Wat zijn Apple's plannen met dit bedrijf?

Dat Apple veel van plan is met augmented reality, is inmiddels geen geheim meer. Nu zou blijken dat Apple het Canadese bedrijf Vrvana overgenomen heeft. Deze startup uit Montreal werkte aan de Totem headset, een bril die VR en AR combineert.

‘Apple neemt Vrvana over’

De overname is ontdekt door TechCrunch, maar Apple wilde het nog niet bevestigen of ontkennen en ook Vrvana zelf wilde niet reageren. Apple zou ongeveer $30 miljoen betaald hebben voor het Canadese bedrijf. Enkele medewerkers van Vrvana zouden zich al bij Apple’s team in Cupertine gevoegd hebben. De website van Vrvana is nog steeds in de lucht, maar op de social media-accounts is het al sinds augustus van dit jaar stil.

Vrvana Totem.

Vrvana heeft zelf nooit een product op de markt gebracht, maar was wel bezig met de Totem-headset. Dit is een bril die zowel functies van augmented reality als virtual reality bevat. De bril lijkt veel op standaard VR-sets, maar heeft meerdere camera’s aan de voorkant. Het beeld van de camera wordt vervolgens geprojecteerd op het OLED-scherm in de bril zelf. Met infrarood worden de handen van de gebruiker gevolgd en ook de positie van de bril zelf kan in de omgeving worden vastgesteld. Het verschil met bijvoorbeeld de Hololens van Microsoft, is dat de Totem geen spookachtige animaties heeft, maar volledig geanimeerde en gekleurde elementen.

Vrvana zou zomaar een grote rol kunnen gaan spelen in Apple’s plannen voor een augmented reality-bril. Volgens de laatste geruchten zou Apple van plan zijn om in 2020 een AR-bril op de markt te brengen. Deze zou voorzien zijn van een eigen display en draait op een besturingssysteem dat nu nog rOS (reality Operating System) genoemd wordt. Ontwikkelaars bij Apple zouden al bezig zijn met allerlei toepassingen, maar hiervoor wordt momenteel geen eigen hardware gebruikt.

Voorlopig moeten we het wat betreft Apple en augmented reality doen met ARKit, de tool voor ontwikkelaars om AR-functies in te bouwen in apps. De afgelopen maanden hebben we al veel AR-apps voorbij zien komen, zoals de IKEA Place-app en apps om objecten in de echte wereld op te meten via AR. Binnenkort komt het Philips Museum in Nederland met een speciale tour met ARKit, zodat je de geschiedenis van Philips kunt beleven in augmented reality.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2017, 8:32
Categorie Apple
Onderwerpen augmented reality, overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.