healthkit-craig-federighi

Hoe overleef ik WWDC 2015 in San Francisco?

Ga jij als ontwikkelaar naar WWDC 2015? Dan vind je in deze gids alle informatie over de locatie, wat er te doen is en hoe je je verblijf in San Francisco zo aangenaam mogelijk maakt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Moscone West Center wordt voorbereid voorafgaand aan WWDC 2010WWDC 2015 komt eraan! Ga jij naar San Francisco? Dan vind je in deze gids alle informatie om je bezoek zo plezierig mogelijk te laten verlopen. De informatie in deze gids is gebaseerd op onze eigen ervaringen sinds 2007 en ervaringen van ontwikkelaars die ons hebben verteld over hun bezoek aan WWDC.


Lees ook: WWDC 2015, wat kunnen we verwachten?

Hoe laat moet ik er zijn?

Het is handig als je in het weekend al in San Francisco aankomt, zodat je wat kunt acclimatiseren. Je kunt dan op maandagochtend uitgerust naar de keynote. Het punt is alleen dat de hotels in San Francisco nogal duur zijn, waardoor je je verblijf misschien zo kort mogelijk wilt houden. In dat geval is het misschien een idee om de eerste dagen buiten de stad door te brengen (bijvoorbeeld in Oakland of Silicon Valley) en op zondag richting San Francisco te gaan.

Hoe laat moet ik in de rij gaan staan?

wwdc-2014-wachtrijAmerikanen zijn gek op wachtrijen. Het urenlange wachten bij de Apple Store is voor ons misschien een belachelijke gewoonte, maar Amerikanen vinden het geen probleem. Vandaar dat bij de WWDC-keynote de ontwikkelaars al een dag van tevoren in de rij staan, om de beste plek te bemachtigen. Wie niet zo fanatiek is en gewoon een plekje in de zaal wil hebben, gaat om 6:00 uur ‘s ochtends in de rij staan. Je bent dan niet haantje de voorste, maar je komt nog wel in de zaal. De media hebben wat meer geluk: zij hoeven pas rond 8:00 uur aanwezig te zijn om een plekje te bemachtigen.

Hoe laat gaan de deuren open?

wwdc2014-banner-2Rond 9:00 uur gaan de eerste deuren open en kun je opschuiven richting de zaal. Om ongeveer 9:45 uur heeft iedereen wel een plekje in de zaal bemachtigd. De beveiligingsmensen vinden het niet prettig als je gaat rennen (en Amerikanen hebben in het algemeen een hekel aan voordringers), dus oefen alvast op je snelwandeltechniek. Probeer zo snel mogelijk naar de beste plek te lopen zonder te rennen of afzettingen omver te gooien.

Waar kan ik zitten in de zaal?

niels kooiker wwdc keynoteDe voorste rijen tijdens de keynote zijn gereserveerd voor speciale gasten en voor Apple-topmensen zoals Jony Ive en Eddy Cue. Het gaat je dus niet lukken om middenvoor op de eerste rij terecht te komen. Voor de media zijn er rijen stoelen aan weerskanten van het podium en voor de filmende media (tv-ploegen, professionele fotografen) zijn er speciale vakken aan de zijkant. Je zult als ontwikkelaar waarschijnlijk in de achterste 2/3e helft van de zaal terechtkomen, tenzij je fanatiek genoeg bent om dagen van tevoren al bij Moscone te kamperen.

Wat is er op WWDC verder nog te doen?

wwdc-apple-watch-programmaJe gaat natuurlijk niet alleen naar WWDC vanwege de keynote, maar ook omdat je als ontwikkelaar iets wilt opsteken. Je kunt vanaf maandagmiddag naar allerlei sessies en workshops. Het programma is te vinden in de speciale WWDC-app, die al is bijgewerkt voor 2015. Vink de sessies aan die jij wilt bezoeken en stel op die manier je persoonlijke programma samen. Je kunt via de app ook video’s van de sessies bekijken waar je niet fysiek bij aanwezig kon zijn. De app is bovendien op de Apple Watch te gebruiken, zodat je in een oogopslag ziet waar de volgende sessie plaatsvindt. Heb je een programmeerprobleem of brandende vragen, dan kun je ook op WWDC terecht. Honderden Apple-engineers zijn in San Francisco aanwezig om vragen te beantwoorden. Bedenk van tevoren welk engineering-team je wilt spreken en een medewerker zorgt ervoor dat je met de juiste persoon in contact wordt gebracht. Het is een unieke kans om echt 1-op-1 met de Apple-specialist te spreken.

Gaat iCulture naar WWDC?

banner ios 6In de eerste jaren van de iPhone (tot 2010) zijn we meermaals naar WWDC en andere Apple media events geweest en we kennen San Francisco dan ook op ons duimpje. Maar de afgelopen jaren zijn we ermee gestopt. Voor ons als verslaggevers is er eigenlijk alleen op de eerste dag van de keynote iets te doen. De workshops daarna zijn alleen toegankelijk voor ontwikkelaars, niet voor de media. Nu de keynotes steeds live worden gestreamd, vinden we het zonde om 14 uur in een vliegtuig te zitten voor twee uurtjes keynote, om vervolgens weer 14 uur terug te vliegen. Slecht voor het milieu en voor onze portemonnee, terwijl we de hele keynote ook live kunnen volgen op het tv-scherm. Als je al meerdere keynotes met (destijds) Steve Jobs hebt meegemaakt, weet je wel ongeveer hoe alles loopt en wordt de poppenkast eromheen steeds minder belangrijk. Dan gaat het je steeds meer om de aankondigingen zelf – en die kun je ook vanuit Nederland volgen. Daar komt bij, dat Apple in Europa een paar jaar geleden is gestopt met het uitnodigen van gespecialiseerde media (onder het mom van ‘Die schrijven er toch wel over’). Je zult dan ook vooral algemene Europese media zoals De Telegraaf, Bild en The Guardian tegenkomen in de wachtrijen bij de keynotes. Helaas voor ons daarom ook geen hands-on sessie met nieuw aangekondigde hardware na de keynote.

Hoe veilig is het gebied rond Moscone?

moscone wwdcPerfect! Overdag zijn de straten gevuld met ontwikkelaars die onderweg zijn naar workshops of even relaxen in een koffietentje. Als je niet allergisch bent voor geeks met grote zwarte rugtassen, voel je je hier meteen thuis. In het gebied rond Moscone kun je lekker rondlopen. Je kunt naar Market Street en Union Street gaan om wat te winkelen of de Apple Store te bezoeken. Of je loopt naar Chinatown voor een authentieke lunch (~15 minuten).

Kan ik ‘s avonds wel over straat?

Natuurlijk! Tijdens de WWDC wordt de stad overspoeld door ‘goed volk’: ontwikkelaars die veel willen opsteken en die ‘s avonds best een biertje lusten. Vind je het toch niet prettig om ‘s avonds over straat te gaan of weet je de weg niet goed, dan neem je net als de locals gewoon een Uber-taxi. Zelf hebben we ooit een hotel geboekt in de wijk Tenderloin (beginnersfout!).

san-francisco-moscone-tenderloin

Pas achteraf beseften we waarom de kamer zo goedkoop was: dit is gewoon geen fijne buurt om ‘s avonds over straat te lopen. Maar afgezien van de rare figuren op straat en de niet zo prettige sfeer (veel luidruchtige bedelaars), zijn we nooit in gevaar geweest.

cava-22-san-franciscoHeb je zin om ‘s avonds nog wat te gaan drinken, dan zijn er tijdens WWDC genoeg borrels en feestjes waar je naartoe kan. Houd de uitnodigingen in de gaten, want veel appontwikkelaars en andere bedrijfjes organiseren toffe feestjes en borrels. Een leuk bedevaartsoord om af te spreken is Cava 22, de bar waar Apple in 2011 een prototype van de iPhone liet slingeren.

Overdag is Union Square trouwens een gewoon winkelgebied met een Apple Store. Als je vanuit Moscone richting Union Square verder doorloopt, kom je in Chinatown terecht. Zelf vinden we het altijd leuk om daar even te kijken. Eng? Helemaal niet. Maar net als in Amsterdam moet je je portemonnee en iPhone niet op een terrastafeltje laten liggen, als je even naar de wc moet. In Tenderloin ga je niet op terrasjes zitten, tenzij je echt de rafelrandjes van de stad probeert op te zoeken.

Wat is er verder nog te doen?

Tijdens WWDC 2015 wordt ook de AltConf 2015 georganiseerd, een alternatieve bijeenkomst voor ontwikkelaars met een Nederlands tintje. Het wordt namelijk georganiseerd door de mensen achter Appsterdam! Je kunt er tijdens WWDC vrij binnenlopen om naar sessies te luisteren en ontwikkelaars te ontmoeten die geen toegangskaartje voor WWDC hebben bemachtigd. Weer eens iets anders dan de 5.000 ontwikkelaars die je al op de WWDC hebt gezien.

Tijdens AltConf kun je naar de WWDC-keynote kijken, zonder dat je urenlang in de rij hoeft te staan. Er zijn 1.000 stoelen beschikbaar. Elders in San Francisco kun je ook terecht voor het kijken van de livestream. Bedrijven zoals Twitter, Thoughtbot en InMobi gaan de keynote op grote schermen vertonen. Toegang is gratis voor ontwikkelaars.

Op de website WWDCparties.com zie je alle mogelijkheden om leuke dingen te doen: ontbijten, mensen ontmoeten, biertje drinken of een speurtocht met beacons: er wordt van alles georganiseerd.

Update: Apple geeft toch toestemming

Update 6 juni 2015: Na uitgebreide publiciteit op Apple-nieuwssites wereldwijd heeft Apple het beleid toch aangepast. Organisator Rob Elkin kreeg te horen dat AltConf toch de keynote mag vertonen op een groot scherm. Apple dacht aanvankelijk dat er betaald moest worden om toegang te krijgen tot AltConf. Maar nadat duidelijk was geworden dat er ook gratis toegangskaartjes zijn, draaiden ze bij. Het is nog steeds niet toegestaan om ontwikkelaarssessies van WWDC te streamen op een scherm. AltConf heeft 1.000 stoelen beschikbaar voor mensen die in San Francisco samen met ontwikkelaars willen kijken, maar niet zijn toegelaten tot WWDC.

Nog meer keynotes en parties

Ook elders in San Francisco kun je terecht voor het kijken van de livestream. Bedrijven zoals Twitter, Thoughtbot en InMobi gaan de keynote ook op grote schermen vertonen. Op de website WWDCparties.com zie je alle mogelijkheden om van een ontbijt te genieten, te eten en alcohol te nuttigen.

Zie ook ons artikel: Hoe overleef ik WWDC in San Francisco?

Ik heb nog een paar dagen vrij!

Als je in San Francisco blijft, moet je zeker even naar de Golden Gate Bridge. Leuk om te doen: een fiets huren en over de brug fietsen naar het dorpje aan de overkant. Je kunt ook wandelend over de brug. Vlakbij is Golden Gate Park, een van de grootste stadsparken ter wereld. Zoek je wat meer de toeristische horeca, dan moet je bij Fishermans Wharf en Pier 39 zijn (vlakbij elkaar). Je vindt hier niet alleen een aquarium, maar ook een flinke hoeveelheid restaurantjes met zeezicht. Niet zo geschikt voor de fijnproevers, wel handig voor groepen. Ben je voor het eerst in San Francisco, dan is het leuk om een ritje met de Cable Car te maken. Vlakbij Union Square kun je op de historische tram stappen. Heb je een huurauto, dan maak je het zigzaggende ritje op Lombard Street – beroemd vanwege het vervaarlijke daalpercentage.

Voor liefhebbers van musea is er momenteel slecht nieuws: het museum voor moderne kunst (SFMOMA) is gesloten tot 2016, maar je kunt wel de museumwinkel bezoeken met boeken en andere kunst-hebbedingetjes. Het De Young Museum in het Golden Gate Park is wel gewoon open. Je vindt er een mix van oude en moderne kunst uit alle werelddelen. Ook indrukwekkend is een bezoekje aan Alcatraz, maar daar moet je wel wat meer tijd voor uittrekken vanwege de boottocht naar het eiland. Buiten de stad kun je bijvoorbeeld naar Silicon Valley gaan (zo’n 45 minuten rijden) of naar het Napa-wijngebied ten noorden van de stad.