Typeit4Me op een MacBook

Alternatieven voor TextExpander op de Mac

Zoek je alternatieven voor TextExpander? Wij hebben 5 alternatieve apps en oplossingen bij elkaar gezet, als je sneller wilt typen maar er niet maandelijks voor wilt betalen.

Met TextExpander kun je razendsnel typen op de Mac. Maar nu deze aanbieder een nieuw betaalmodel heeft ingevoerd, wil je misschien op zoek naar iets anders. Er zijn talloze alternatieven voor TextExpander die net zo goed werken. Hieronder stellen we 5 aan je voor.


Typeit4Me op een MacBook

TextExpander alternatieven

TextExpander en soortgelijke apps zijn bedoeld om teksten niet steeds opnieuw te hoeven invoeren. Je persoonlijke naam- en adresgegevens kun je bijvoorbeeld in een afkorting stoppen (zoals #adres). Je voert eenmalig de complete tekst in en daarna hoef je alleen nog maar #adres in te tikken om de complete tekst op te roepen. Zo kun je het gebruik van veelgebruikte tekstfragmenten automatiseren. Je bespaart daarmee tijd. Met de onderstaande alternatieven lukt het ook. Je kunt deze apps ook gebruiken als je vaak dezelfde spelfouten maakt. Schrijf je ‘verassing’ altijd fout, dan kun je zorgen dat deze apps er ‘verrassing’ van maken. Hetzelfde geldt voor woorden waarbij je vaak een dubbele hoofdletter schrijft of andere veelgemaakte tikfouten maakt.

Met onderstaande apps ben je net zo goed af als met TextExpander, zonder dat je er maandelijks voor hoeft te betalen.


TypeIt4Me hoofdscherm

TypeIt4me

TypeIt4me was de eerste textexpander en gaat terug tot System 6, het grafische besturingssysteem voor de Mac dat in 1988 verscheen. De software is wel met z’n tijd meegegaan en heeft tegenwoordig een modernere interface. De snippets, die hier clippings heten, zijn bereikbaar via de menubalk of via het dock. De app is overzichtelijk maar biedt toch genoeg functies, zoals het invoegen van tekstfragmenten mét opmaak, afbeeldingen, datum en tijd, autocorrectie en meer. Elke clipping heeft een afkorting die je niet hoeft te onthouden, omdat ze via de app snel terug te vinden zijn. Je klikt aan wat je wilt invoegen. De software doet qua uiterlijk wel wat denken aan de Systeemvoorkeuren-app van de Mac. Ook verkrijgbaar op iOS als TypeIt4me Touch (link).

TypeIt4me downloaden: via de website
Prijs: gratis trial, daarna €19,99 per licentie


Typinator

Typinator is een bekend alternatief voor TextExpander. Deze app is snel en eenvoudig in gebruik. De overstap van TextExpander naar Typinator is makkelijk. Alles werkt met drag en drop en er zijn veel uitbreidingsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat Typinator berekeningen uitvoert of de huidige datum en tijd invoegt. Ervaren gebruikers kunnen in Typinator aan de slag met regular expressions. Typinator werkt vanuit de menubalk, maar is daardoor niet minder krachtig. Je kunt bijvoorbeeld complexe regels instellen, waardoor een stuk tekst alleen wordt ‘uitgepakt’ onder bepaalde omstandigheden. Typinator werkt met sneltoetsen en afkortingen.

Typinator speelt handig in op het ‘gedoe’ rond TextExpander: ze hebben versie 6.9 uitgebracht waarmee het importeren van TextExpander-snippets is verbeterd. Sinds versie 2 was het al mogelijk om TextExpander te importeren, maar de app houdt nu ook rekening met instellingen van TextExpander, bijvoorbeeld voor het importeren van geneste knipsels.

Typinator downloaden: via website van ontwikkelaar
Prijs: gratis trial, daarna €24,99 (1 persoon) of €37,99 (gezinnen)


Dash 3

Dash 3

Dash 3 is de enige textexpander in dit rijtje, die zich volledig richt op programmeurs. Dat is een groep gebruikers die ook regelmatig dezelfde tekst moet invoeren, bijvoorbeeld strings of variabelen. De app biedt via de zijbalk toegang tot een duizelingwekkende hoeveelheid begrippen uit bekende programmeertalen. Via het zoekvakje kun je alles snel vinden. Elk item is om te zetten in een snippet door het te kopiëren. Ook kun je zelf snippets maken, die je bijvoorbeeld met een toetsenbordcommando invoegt. Van iOS tot Flask en van ElasticSearch tot Ruby on Rails, bijna alles zit erin.

Dash 3 downloaden: via Mac App Store, zie hieronder
Prijs: gratis trial, daarna €29,99


aText

aText

Met aText kun je sneller teksten intypen, op een wijze die vergelijkbaar is met TextExpander. Zelf noemt aText zich trouwens een ’tekstversneller’. Met afkortingen kun je veel sneller typen dan je gewend bent. De snippets zijn snel te gebruiken en aan te maken. Er staan al allerlei voorbeelden in. Met duidelijke invulvelden begrijp je meteen hoe het werkt. aText kan, in tegenstelling tot de naam, ook afbeeldingen, datums en tijdstippen invoeren en is ook geschikt voor automatisch corrigeren van veelgemaakte typefouten. Het draait vooral om tijd besparen.

aText downloaden: via de Mac App Store, zie hieronder
Prijs: €4,99


Tekstvervanging op de Mac

Op de Mac vind je ook al een standaardfunctie om afkortingen om te zetten naar tekstfragmenten. Zo kun je bijvoorbeeld ‘ik z’ kun je de tekst ‘Ik kom zo’ sneller intikken. Je moet hiervoor wel de afkortingen onthouden. Dit is een goedkope oplossing als je maar zelden gebruik maakt van tekstuitpakkers. Deze oplossing om sneller te typen bestaat trouwens ook op de iPhone en iPad.

  1. Ga op de Mac naar Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.
  2. Ga naar het tabblad Tekst.
  3. Je ziet nu een aantal voorbeelden. Met het plusje voeg je zelf afkortingen toe.

typeit4me-hoofdscherm

Bekijk ook

Tekstvervanging: zo kun je sneller typen op iPhone, iPad en Mac

Met Tekstvervanging kun je supersnel moeilijke woorden en lange zinnen intikken op de iPhone, iPad en Mac. Ook handig voor je IBAN, KvK- of BTW-nummer!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!