Meisje achter toetenbord

Dit is er gewijzigd in het nieuwe MacBook Pro-toetsenbord 2019

Apple heeft deze week nieuwe MacBook Pro's uitgebracht, met onder andere nieuwe Intel-processors en nieuwe materialen voor het vlindertoetsenbord. Maar wat is er precies veranderd? De experts van iFixit zochten het uit.

MacBook Pro 2019-toetsenbord met nieuw materiaal

Apple worstelt al een paar jaar met het maken van een vlak toetsenbord, dat nauwelijks ruimte inneemt en toch betrouwbaar is. Inmiddels is het bedrijf aan de derde generatie met vlindermechanisme toe, maar het levert zoveel problemen op dat het serviceprogramma moest worden uitgebreid tot de nieuwste modellen. De MacBook Pro 2019 valt daarom niet alleen op vanwege de indrukwekkende prestaties, maar ook omdat het meteen bij de release al in aanmerking komt voor een serviceprogramma. Inmiddels is er bekend welke aanpassingen in materiaalkeuze Apple heeft gedaan.

De tijd zal moeten uitwijzen of de aanpassingen afdoende zijn, maar we weten nu dankzij iFixit alle details. Zij legden onderdelen van het toetsenbord onder de microscoop en ontdekten dat de siliconen membranen er anders uitzien. Apple voerde die in 2018 in met de redenering dat ze minder geluidsoverlast veroorzaakten tijdens het typen. Veel mensen vermoedden echter dat het vooral was bedoeld om te voorkomen dat er vuil onder de toetsen komt. Het siliconen membraan van 2019 is transparant en voelt gladder aan, terwijl die uit 2018 half-doorzichtig was. Er is ook een ander materiaal gebruikt, een nylon polymeer.

MacBook Pro toetsenbord 2019

De metalen dome switches onder de toetsen zijn ook veranderd. Dit zijn de onderdelen die elektrisch contact maken als je een toets indrukt en op die manier een toetsaanslag registreren. iFixit vermoedt dat Apple een andere warmtebehandeling of een andere legering voor het metaal heeft gebruikt, of misschien allebei.

Alle overige (veelal plastic) onderdelen lijken precies hetzelfde te zijn gebleven.

iFixit MacBook 2019

Het gaat dus om twee aanpassingen, die hopelijk verbeteringen zijn: het nieuwe materiaal voor de membranen en gewijzigde switches. Je zult dit alleen aantreffen bij de deze week aangekondigde MacBook Pro’s. Voorraden die nog in de winkel liggen zijn nog voorzien van het oude materiaal. Bij reparaties is het ook nog maar de vraag of Apple het nieuwere materiaal toepast. Eerdere berichten wekten de indruk dat reparaties van derde generatie toetsenborden worden voorzien van het nieuwe materiaal, terwijl voor de tweede en derde generatie alles bij hetzelfde blijft.

Dat Apple nog steeds het toetsenbord blijft tweaken is een fijne gedachte, maar het doet niets af aan het feit dat voor consumenten de MacBook-toetsenborden niet meer zo heel goed bekend staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2019, 18:00
Bron Bron iFixit
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen ifixit, keyboard, macbook pro, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.