Apple Watch Edition keramisch

Keramisch materiaal ook geschikt voor toekomstige iPhone, iPad en MacBook

In een patent beschrijft Apple hoe je keramische materialen ook voor iPhones, iPads en MacBooks kunt gebruiken.

De duurste Apple Watch Series 2 is niet langer gemaakt van goud, maar van een keramisch materiaal. Zo’n soortgelijk materiaal zou Apple ook willen gebruiken voor toekomstige iPhones. In een patent dat kortgeleden werd gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau USPTO is te zien dat Apple keramisch zirkonia wil verwerken in de behuizing van iPhones, iPads en MacBooks. De Apple Watch Series 2 maakt er al gebruik van. Interessant is dat een groot deel van de iCulture-lezers zo’n keramische iPhone wel ziet zitten.

Apple Watch Edition keramisch

Keramiek versterkt met zirkonia

Het patent met nummer 20160255929 werd vlak na de presentatie van de nieuwe Apple Watch gepubliceerd. Apple beschrijft daarin een proces om keramisch zirkonia te maken, dat nu nog duur is om te produceren. Maar in grotere aantallen zou het wel eens goedkoper kunnen zijn dan de huidige behuizing van aluminium. Kopers van de Apple Watch Edition in keramiek zijn momenteel in feite proefkonijn voor dit nieuwe materiaal en dat is een slimme zet. Mochten er toch onverwachte problemen optreden bij dit materiaal, dan hoeft Apple maar een beperkt aantal klanten te voorzien van een nieuw exemplaar of compensatie.

Apple Watch van keramiek

Keramiek laat signalen door

Het belangrijkste voordeel van het keramische materiaal is dat het goed mobiele signalen doorlaat. Ook zou het sterk zijn, gemakkelijk te produceren en krasvast. Belangrijk voor Apple is dat je het materiaal in puur wit kunt maken, een probleem dat bij eerdere iPhones (de iPhone 4 om precies te zijn) nogal wat hoofdbrekens opleverde.

Apple heeft eerder al met zirkonia versterkt keramiek gebruikt voor de onderkant van de eerste generatie Apple Watch. Het patent beschrijft hoe de bovenkant, onderkant en zijkanten van een Apple Watch gemaakt kunnen worden van dit materiaal. Het zou daarbij gunstig zijn als de bevestigingspunten voor het horlogebandje gemaakt zijn van een polymeer. Dit heeft ermee te maken dat het gemakkelijker is om complexe structuren te maken met een polymeer. De oplossing is nu om het polymeer samen met het keramiek te gieten of te persen, zodat beide materialen samen één geheel vormen.

Apple-patent keramisch materiaal

Apple wil het keramische materiaal ook gebruiken voor allerlei andere producten. Ze noemen daarbij een smartphone, tablet en laptop, biometrische sensoren, gezondheidswearables en andere wearables. Opvallend is ook dat er in het patent wordt gezegd dat het keramiek volledig transparant kan worden gemaakt, te vergelijken met glas. Mogelijk beschrijft dit de iPhone met volledig glazen behuizing, die Apple volgens de geruchten van plan is om in 2017 te produceren. Je hoeft dus niet meteen bang te zijn voor een volledig witte, keramische iPhone.

‘Keramisch zirkonia is de beste optie’

In een uitgebreide blogposting beschrijft Brian Roemmele, oprichter van PayFinders.com, alle opties. Hij is ervan overtuigd dat Apple een iPhone 8 van ZrO2 gaat maken, keramiek versterkt met zirkonia. Roemmele bestudeerde ook andere materialen maar denkt dat zirkonia keramiek de beste optie is. Overigens geeft Roemmele volmondig toe dat hij geen expert is, zelfs niet op het gebied van betaalsystemen. Hij wilde eigenlijk graag wetenschapper zijn. Of het allemaal klopt mag je zelf beoordelen, maar zijn stuk levert in ieder geval interessant leesvoer op.

iCulture peilt materiaal iPhone

iCulture-lezers zien keramische materialen wel zitten

Een keramisch materiaal valt in ieder geval bij de iCulture-lezers in de smaak. Maar liefst 33% zou het liefst zien dat Apple toekomstige iPhones van (technisch) keramiek maakt. Ook glas (35%) zien jullie wel zitten. Het huidige materiaal aluminium (27%) eindigde op de derde plaats, hoewel de drie scores eigenlijk niet zo ver uit elkaar liggen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2016, 13:51
Categorie Achtergrond
Onderwerpen glas, materiaal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.