apple-tv-gaming

Speel games van iPhone of iPad op een televisie

Speel iPhone- en iPad-games via de televisie! In deze tip lees je hoe je het scherm van de iPhone zichtbaar maakt op de TV. Inclusief een lijst met de leukste games om op deze manier te spelen.

apple-tv-gaming
Onderweg gamen op je iPhone of iPad is goed te doen, maar thuis kun je het grote scherm van de televisie er ook voor benutten. Het enige wat je nodig hebt is een tweede generatie Apple TV of nieuwer.


Games doorsturen met AirPlay

Voor een reusachtige tv zitten die uit staat, terwijl jij op het schermpje van je iPhone probeert te gamen, voelt een beetje als een gemiste kans. Gelukkig maar dat je dankzij Airplay Mirroring het beeld en geluid van je iOS-toestel één op één doorstuurt naar je televisie.

AirPlay activeren in iOS 7Voordat je begint moet je er zeker van zijn dat je iPhone of iPad op hetzelfde wifi-netwerk zit als de Apple TV die met je tv verbonden is.

Zo werkt het:

  1. Veeg op je iDevice omhoog om het Bedieningspaneel te openen.
  2. Selecteer AirPlay.
  3. Kies de Apple TV waarmee je wilt verbinden.
  4. Schakel de optie Synchroon in.

Als je nu een game opstart op je iPhone of iPad, verschijnt deze als het goed is op het beeldscherm van je tv, inclusief de audio.

Het werkt trouwens ook met de Mac. Lees hiervoor de tip: AirPlay Mirroring van Mac naar Apple TV.

Belangrijk: Airplay Mirroring is te gebruiken vanaf de iPhone 4S, iPad 2, eerste generatie iPad Mini en vijfde generatie iPod touch.

Moga Rebel voorkant

iPhone of iPad als tweede scherm

Als een spel AirPlay ondersteunt, kan het beeldscherm van je iOS-apapraat als tweede scherm worden gebruikt. Zo kan er extra functionaliteit aan het spel worden toegevoegd. Bij racespellen zoals Asphalt 7 en Real Racing 3 krijg je op het iPhone-scherm een kaart van het wegennet. Op de televisie is het spel zelf te zien. Het kan ook anders: er zijn ook spellen waarbij het touchscreen wordt ingezet als een futuristische joystick. Er zijn ook andere apps die gebruik maken van AirPlay, zoals Netflix en YouTube.

Multiplayer games op de televisie

Nog leuker wordt het als je met meerdere mensen op één televisie kunt spelen. Een voorbeeld waarmee dat kan is de Party Play-optie van Real Racing 3. Je kunt met meerdere mensen tegelijk spelen, waarbij je wel allemaal ingelogd moeten zijn op hetzelfde netwerk. Elke speler heeft een eigen controller in handen (in de vorm van een iPhone of iPad) en krijgt op het tv-scherm zijn eigen raceauto te zien.

Maak het feest compleet met een losse controller

Als je jouw iDevice en Apple TV echt als een volwaardige gameconsole wilt gebruiken, dan is een aparte controller geen overbodige luxe. Noodzakelijk is het niet, omdat je jouw iPhone of iPad ook prima voor de besturing kunt gebruiken. Apps moeten deze controllers ook ondersteunen, zoals GTA Vice City bijvoorbeeld.

Op zoek naar een controller voor je iOS-toestel? Bekijk dan de SteelSeries Stratus XL of de Moga Rebel eens. Of lees ons overzicht gamecontrollers voor iOS.

Heel gemakkelijk dus, maar sommige games maken het nog leuker, door speciale opties in te bouwen die alleen werken als je het iOS-toestel verbindt met een Apple TV. Andere games werken overigens weer minder goed, zeker als je in een hoog tempo specifieke plekken op het touchscreen moet indrukken. In dat geval ben je drukker bezig met het scherm van je iDevice dan met het grote televisiebeeld. Daar heb je met onderstaande games in ieder geval geen last van.

Real Racing 3 screen

Games met speciale AirPlay functies

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - is ondanks de nodige vertraging die optreedt een vermakelijke shooter om op je tv te spelen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - beeldt een virtueel controlepaneel af op je iDevice, terwijl je op je tv alle vliegtuigactie kunt aanschouwen. Erg tof gedaan.
  • Real Racing 3 (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 9.0+) - is dankzij de prachtige graphics extra mooi op het grote scherm. Op je iPad of iPhone zie je ondertussen een mini map van het parcours.
  • SketchParty TV (€7,99, iPhone/iPad/ TV, iOS 12.0+) - is zoals de naam al doet vermoeden speciaal hiervoor gemaakt. Verdeel je vrienden in teams en begin met tekenen en raden om punten te verzamelen. Leuk voor op feestjes!
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - is ook een hit op feestjes. Een komische en gekke quiz waarin je antwoord moet geven op de meest opmerkelijke vragen. Je iDevice fungeert als controller terwijl de vragen op tv verschijnen.

Nog meer geschikte games vind je in onderstaande round-up of kijk eens in deze uitgebreide lijst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen airplay, games
Device Apple TV
Software tvOS