Catawiki tips: slim handelen

5 tips voor de Catawiki-app voor verzamelaars en veilingen

Met de Catawiki-app kun je vanaf je iPhone bieden op veilingen. Maar op Catawiki gelden wel wat andere regels dan op eBay. In deze gids geven we 5 tips om slim te handelen.

Catawiki organiseert online veilingen waarbij je kunt bieden via een app, maar het werkt heel anders dan op Marktplaats of eBay. In deze gids geven we tips hoe je het maximale uit de Catawiki-app haalt.


Catawiki tips: slim handelen

Tips voor Catawiki

Bieden op online veilingen kan leuk en spannend zijn. Ben je op zoek naar iets bijzonders voor je verzameling, dan kun je eigenlijk niet om Catawiki heen. Deze van oorsprong Nederlandse dienst is dé plek voor verzamelaars. Je vindt er bijzondere munten, modelauto’s, edelstenen, horloges en ja: soms ook een ‘antieke’ iPad of Mac. Maar de nadruk ligt op kunst en verzamelen.

Er zijn elke week 80 veilingen in 45 categorieën, van whisky tot biljarttafels en van oldtimers tot antieke landkaarten. Deze veilingen starten op vrijdagmiddag om 12:00 uur en lopen af in de avond, de week erna. Er is dus altijd wel iets te vinden. Maar soms zijn de regels net iets anders dan je op eBay gewend bent; vandaar deze tips.

Catawiki tips voor veilingen

Tip #1 Catawiki’s sluitingstijd staat niet vast

Net als bij andere veilingen heeft elk object een vaste looptijd en eindtijd. Komen er op het laatste moment nog heel veel biedingen binnen, dan wordt de sluitingstijd verlengd. Dit voorkomt dat mensen op het laatste moment het object voor de neus van een ander kunnen wegpakken. Catawiki geeft in zo’n geval andere bieders nog een kans, zodat de prijs nog wat verder kan oplopen. Dat kan gunstig zijn omdat je in zo’n geval niet misgrijpt. Maar de prijs kan daardoor ook hoger uitpakken dan je gepland had.

Tip #2 Stel vragen aan de Catawiki veilingmeester

Catawiki bestaat uit meerdere rubrieken, waaronder postzegels, munten, motoren en meer. Elke rubriek heeft een veilingmeester die in de gaten houdt of alles wel ordelijk verloopt. De veilingmeester is dus niet de aanbieder, maar degene die het handelen in goede banen leidt. De veilingmeester houdt in de gaten of de vraagprijs realistisch en geeft bij sommige objecten ook een schatting van de verwachte opbrengst. Je kunt daarmee een goede indruk krijgen hoeveel je moet bieden om kans te maken om de veiling te winnen. Twijfel je ergens over, dan kun je de veilingmeester altijd een bericht sturen. Bij elk object staat een fotootje van de veilingmeester, een biografie en een link om contact op te nemen.

Catawiki tips: reserve prijs

Tip #3 Hou rekening met de reserveprijs

Op Catawiki vind je bij sommige veilingen een reserveprijs (reserve price) en je ziet ook of deze prijs al bereikt is. De reserveprijs is de laagste prijs die de aanbieder bereid is te accepteren; het is gebruikelijk bij veilingen waarbij een hoge opbrengst wordt verwacht. De veiling gaat niet door als de reserveprijs niet wordt bereikt. De aanbieder houdt dan zijn object en hoeft niet voor het hoogste bod te verkopen. Dit is dus te vergelijken met een minimumbod op Marktplaats. Veilingmeesters houden in de gaten of de reserveprijs wel realistisch is.

Tip #4 Let op de Catawiki-reputatie van een aanbieder

Net als op eBay kun je op Catawiki zien hoe vaak iemand al gehandeld heeft en hoeveel procent van de kopers tevreden was over de transactie. Je kunt zelf bepalen waar voor jou de grens ligt. Moet iemand minstens 50 transacties hebben gedaan en een score van minstens 95% hebben, of vind je een nieuwe aanbieder met 5 transacties en een score van 90% ook betrouwbaar genoeg? De veilingmeesters zijn er om fraude te voorkomen, maar uiteindelijk gaat het toch om een kwestie van vertrouwen tussen aanbieder en koper. Een ervaren aanbieder met veel positieve reviews die de zending goed verpakt en goed verzekerd opstuurt is dan wel zo prettig, zeker als het om grote bedragen gaat. En dat laatste is op Catawiki vaak het geval.

Tip #5 Houd rekening met commissie

De meeste veilingsites berekenen commissie en ook bij Catawiki is dat het geval. Per aangeboden object vraagt de veilingdienst 21,5% commissie. Aanbieders betalen 12,5% en kopers 9%. Dit is een verschil met eBay, waar je geen of veel lagere percentages betaalt. Vergelijk je het echter met veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christies, dan valt de commissie wel weer mee. Gelukkig geldt voor online aankopen een bedenktermijn. Als je een fysiek product op een internetveiling wint, kun je de koop binnen 14 dagen herroepen. De aanbieder moet dan wel een bedrijf of ondernemer zijn. Koop je van een particulier, dan geldt dit niet.

Nintendo Game Boy

Deze spullen zijn een fortuin waard
Wil je zelf gaan verkopen? Catawiki heeft een lijstje gemaakt met spullen die je misschien nog bij jou op zolder liggen en behoorlijk wat geld kunnen opleveren. Denk aan oude LEGO-sets, ruilkaarten, Panini-albums met voetbalplaatjes, Steiff-knuffelberen, de eerste Nintendo Game Boy en ja… zelfs oude IKEA-meubels kunnen soms nog een fortuin waard zijn!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!