Peerby voor iPhone laat buurtbewoners eenvoudig spullen lenen

Met de nieuwe Peerby app voor iPhone kun je gemakkelijk spullen lenen van andere buurtbewoners: van gereedschap tot partytenten.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

PeerbyVerhuizen is niet alleen stressvol, maar ook behoorlijk prijzig. Buiten de ingecalculeerde kosten van verhuiswagens en een lik verf komen er vaak ook een heleboel onvoorziene kosten bij, zoals plintenknippers, hogedrukreinigers of andere moeilijk te vinden en dure klusmiddelen. Gereedschap waarvan je soms niets eens van het bestaan wist en die na gebruik decennia in de kast liggen te verstoffen. Zonde, vindt de Amsterdamse start-up Peerby. Peerby is in september 2012 gestart als uitleenplatform voor allerlei spullen. In een jaar tijd groeide de website uit naar meer dan 12.000 leden. Nu kondigt het bedrijf de gelijknamige Peerby app aan, waarmee buurtbewoners ook mobiel allerlei spullen van elkaar kunnen lenen; van ladders en keukengerei tot partytenten en discoballen.


Lees meer over de beste buurtapps in ons overzicht.

In de app geef je aan wat je nodig hebt en vervolgens zet Peerby jouw vraag uit bij mensen in je omgeving. Volgens de makers krijg je gemiddeld binnen 30 minuten antwoord. Je moet je in de app aanmelden met een Facebook-account of een apart Peerby-account aanmaken. Om een oproep te plaatsen geef je aan wat je nodig hebt en moet je je verzoek motiveren in 40 of meer tekens. Daarna is het wachten op antwoord van een vrijgevige buurtbewoner. De app bestaat uit vier tabbladen. In het openingsscherm kun je een oproep plaatsen en zie je alle oproepen die je hebt geplaatst. In het tweede tablad zie je alle chats met andere gebruikers en in tabblad “Inkomend” zie je inkomende verzoeken van je buren. Bij het tabblad Profiel vind je (beknopte) profielinformatie. Peerby maakt onderdeel uit van een recente stroom aan “filantropisch” ingestelde apps. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Marktplaats voor vrienden’-app Bondsy, die in mei in de App Store verscheen.

Peerby oproepPeerby chat

Sanoma Ventures nam vorig jaar voor een onbekend bedrag een belang in Peerby. Met dat bedrag wilde het bedrijf het werkterrein van Amsterdam naar heel Nederland uitbreiden. De app was eerder al als soft launch in de App Store gezet, maar is nu officieel aangekondigd voor het grote publiek. Af en toe is duidelijk dat deze beta-versie van de app nog wat werk behoeft. Zo kan Peerby erg handig zijn bij het verhuizen, maar is het ironisch genoeg in de app niet mogelijk om je adres te wijzigen. Daarvoor moet je eerst naar de website van Peerby en daarna enige tijd wachten tot jouw wijziging is verwerkt. Daarnaast moet je bij aanmelding met Facebook eerst je email-adres via email bevestigen, terwijl het lijkt alsof je oproep al geplaatst is. Dat kan beter. Dat neemt niet weg dat Peerby een originele en sympathieke app is. Het is hoopgevend dat de app in korte tijd een enthousiaste fanschare heeft weten te verzamelen. Het succes van Peerby en dus het onderling uitlenen van spullen hangt immers af van het opgebouwde netwerk.

Downloaden: Peerby (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:11
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp lenen
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.