HomePod vs HomePod mini.

HomePod kapot? Hier moet je aan denken bij een HomePod-reparatie

Is je HomePod-kabel kapot? Of doet de speaker het niet meer? Lees hier wat je kunt doen om als de HomePod reparatie nodig heeft of als er een ander defect bij de HomePod optreedt.

HomePod review Prijs (vanaf €349,-)

HomePod reparatie

Heeft je HomePod reparatie nodig? Dan is het goed om te weten waar je op moet rekenen. De HomePod is namelijk zodanig gebouwd dat reparatie in de Apple Store vaak niet mogelijk is. Daardoor zul je vaak moeten betalen voor volledige vervanging. Onder garantie is dit gratis, daarbuiten moet je bijna de prijs van een nieuwe HomePod betalen. Dat komt omdat de HomePod vrijwel onmogelijk te repararen is. Hierover lees je alles over de werkwijze omtrent HomePod-reparaties en geven we antwoord op de vragen: Waar kan ik een HomePod laten repareren? Kan ik de HomePod-kabel vervangen en hoe zit het met HomePod en AppleCare+?

HomePod reparatie in Nederland en België

Zolang de HomePod nog niet in Nederland en België verkrijgbaar is kan het lastig zijn om een kapotte HomePod te laten repareren. Hoewel… het blijkt dat repareren eigenlijk nauwelijks mogelijk is en dat de speaker in de meeste gevallen zal worden vervangen door een ander exemplaar.

Zolang de HomePod nog niet officieel in Nederland en België wordt verkocht, moet je terug naar het land waar je het product hebt gekocht. In de Nederlandse en Belgische Apple Stores zijn geen reserve-exemplaren en -onderdelen op voorraad zijn en de medewerkers weten niet hoe ze met defecten moeten omgaan, omdat ze hiervoor nog geen training hebben gekregen. Ook bij een Authorized Service Provider in Nederland of België kun je niet goed terecht.

Heb je de HomePod gekocht bij een Nederlandse winkel zoals Belsimpel, dan kun je daar uiteraard terecht voor defecten binnen de garantie. Het is alleen de vraag of een Nederlandse aanbieder de HomePod kan repareren. Je zult in de meeste gevallen een vervangend exemplaar krijgen, als het defect onder de garantie valt.

Wat kosten HomePod reparaties?

Dit zijn de kosten die Apple in rekening brengt voor de reparaties:

  • HomePod: €301,61
  • HomePod mini: €90,90

De actuele prijzen vind je op deze Duitstalige pagina. Mocht dit veranderd zijn, dan werken we dit artikel uiteraard bij.

Voorheen bood Apple de mogelijkheid om bij een kapotte kabel dit goedkoop te laten vervangen, maar dit kan niet meer. Je zult nu de volledige reparatieprijs moeten betalen als de hond op de kabel heeft geknabbeld. Eerder betaalde je hiervoor $29 in de VS, $39 AUD in Australië of £25 in het Verenigd Koninkrijk.

Zo beoordeelt Apple HomePod reparaties

Apple heeft medewerkers instructies gegeven over het stellen van diagnoses als een HomePod kapot is. Tijdens de eerste inspectie moeten de medewerkers kijken of er niet met de HomePod zelf of met de kabel is geknoeid. Het blijkt dat de kabel verwijderbaar is, maar dat je er wel behoorlijk hard aan moet trekken. Als er schade is ontstaan door hardhandig lostrekken van de stroomkabel, dan kan Apple de reparatie afwijzen. Medewerkers moeten ook controleren of de speaker zelf nog goed werkt en of er waterschade is.

HomePod kabel lostrekken

HomePod garantie

Apple geeft 1 jaar beperkte garantie op de HomePod. In Europa geldt 2 jaar garantie op consumentenaankopen zoals een HomePod, maar dit geldt niet als je de HomePod in de VS of Australië hebt gekocht, of als je de HomePod zakelijk hebt aangeschaft. Om in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als je betere garantievoorwaarden wilt, kun je beter AppleCare+ afsluiten (zie verderop).

Niet gedekt is cosmetische schade zoals deukjes, vervorming, vlekken, vuil, vergelen en gebruikelijke slijtage. Bij de meeste andere hardware-problemen die onder de garantie vallen zal Apple de HomePod vervangen door een nieuw exemplaar. We hebben een aparte tip over het schoonmaken van de HomePod, om bijvoorbeeld vlekken te verwijderen.

Bekijk ook

Zo kun je de HomePod schoonmaken

Hoe kun je de HomePod schoonhouden en wat doe je met vlekken door vocht, wijn en vieze vingers? In deze tip lopen we mogelijke vlekken en vuil op de HomePod langs en geven we tips hoe je (vooral de witte) HomePod schoonmaken kunt.

HomePod AppleCare+

Gezien de hoge prijs van de HomePod-reparaties kan het zin hebben om AppleCare+ af te sluiten. Daarvoor betaal je €39. Tegelijk kun je je afvragen hoeveel risico je loopt als de HomePod alleen maar thuis op een kastje staat. Heb je huisdieren, kinderen of verhuur je je huis aan toeristen, dan kan het misschien zin hebben om wel voor AppleCare+ te kiezen. Je kunt dan 2 jaar zorgeloos gebruik maken van je HomePod en mag 2 schadegevallen per 12 maanden claimen. Hiervoor betaal je een eigen risico van €29 bij de grote HomePod en €15 voor de kleine HomePod.

HomePod kabel verwijderen

Wat als je HomePod kapot gaat?

Omdat de HomePod nog niet in Nederland en België verkocht wordt kun je er niet mee terecht in de Apple Store. Uiteraard kun je wel aan de Nederlandse of Belgische supportmedewerkers vragen wat je het beste kunt doen, in jouw situatie. Ook kun je contact met Apple opnemen in het land van aankoop. Je kunt dan overleggen of opsturen naar Engeland, Duitsland, Frankrijk e.d. een optie voor je is.

Pas wanneer de HomePod in de Nederlandse en Belgische winkels ligt kun je ook voor service en support terecht. We zien dit nog niet zo snel gebeuren.

Wil je meer weten over Apple’s slimme speaker, lees dan onze HomePod review met uitgebreide ervaringen op het gebied van geluidskwaliteit en functies. We hebben ook een HomePod mini review, die iets recenter is. De Siri-functies op de HomePod vallen wat tegen, vooral als je muziek wil luisteren via andere diensten. Mocht je de HomePod willen kopen, dan weet je nu in ieder geval wat de reparatiekosten zijn.

Bekijk ook

Nieuwe HomePod vanaf nu te koop: alles over voorraad en de beste prijzen

Wil je de nieuwe HomePod kopen? Op deze pagina lees je alles over prijzen, levertijden en meer. De HomePod en HomePod mini zijn officieel in Nederland te koop en hier vind je de beste deals. Waar is de HomePod het goedkoopst? We geven antwoord op al je vragen!

Foto’s stroomkabel verwijderen via 9to5Mac

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2021