HomePod staand zwart

HomePod kapot? Hier moet je aan denken bij een HomePod-reparatie

Is je HomePod-kabel kapot? Of doet de speaker het niet meer? Lees hier wat je kunt doen om als de HomePod reparatie nodig heeft of als er een ander defect bij de HomePod optreedt.

- Prijs vanaf €300,-

HomePod reparatie

Heeft je HomePod reparatie nodig? Dan is het goed om te weten waar je op moet rekenen. De HomePod is namelijk zodanig gebouwd dat reparatie in de Apple Store vaak niet mogelijk is. Daardoor zul je vaak moeten betalen voor volledige vervanging. Onder garantie is dit gratis, daarbuiten kost het $279. Hierover lees je alles over de werkwijze omtrent HomePod-reparaties en geven we antwoord op de vragen: Waar kan ik een HomePod laten repareren? Kan ik de HomePod-kabel vervangen en hoe zit het met HomePod en AppleCare+?

HomePod reparatie in Nederland en België

Zolang de HomePod nog niet in Nederland en België verkrijgbaar is kan het lastig zijn om een kapotte HomePod te laten repareren. In de meeste gevallen zul je het advies krijgen om terug te gaan naar het land waar je de HomePod hebt gekocht. Dit komt omdat er in Nederlandse en Belgische Apple Stores geen reserve-exemplaren en -onderdelen op voorraad zijn en de medewerkers ook nog geen training hebben gekregen hoe ze moeten omgaan met defecte speakers.

Heb je de HomePod gekocht bij een Nederlandse winkel zoals Belsimpel, dan kun je daar uiteraard terecht voor defecten binnen de garantie. Het is alleen de vraag of een Nederlandse aanbieder de HomePod kan repareren. Je zult in de meeste gevallen een vervangend exemplaar krijgen, als het defect onder de garantie valt.

Zo beoordeelt Apple HomePod reparaties

Apple heeft medewerkers instructies gegeven over het stellen van de diagnose een gebruiker met een kapotte HomePod in de Apple Store langskomt. Tijdens de eerste inspectie moeten de medewerkers kijken of er met de HomePod zelf of met de kabel is geknoeid. Het blijkt dat de kabel verwijderbaar is, maar dat je er wel behoorlijk hard aan moet trekken. Als er schade is ontstaan door hardhandig lostrekken van de stroomkabel, dan kan Apple de reparatie afwijzen. Medewerkers moeten ook controleren of de speaker zelf nog goed werkt en of er waterschade is.

HomePod-kabel vervangen

Gaat de stroomkabel van je HomePod kapot? Dan valt de reparatie eigenlijk wel mee. Je betaalt $29 voor het repareren van de kabel en dat is behoorlijk goedkoper dan de $279 voor andere HomePod-reparaties.

Apple heeft winkelmedewerkers en Authorized Service Providers geïnformeerd over de procedure als de kabel kapot gaat. Volgens het bedrijf kan de kabel bij normaal gebruik niet zomaar kapot gaan, maar mocht dit toch gebeuren en valt het onder de garantie, dan is de vervanging gratis. Zo niet, dan betaal je $29 in de VS, $39 AUD in Australië of £25 in het Verenigd Koninkrijk.

HomePod kabel lostrekken

Bij reparatie van de HomePod-kabel geldt de volgende procedure. Apple stuurt de HomePod op naar een centrale reparatiedienst, want reparaties in de winkel zijn nu nog niet mogelijk. Na een paar dagen kun je de gerepareerde HomePod weer ophalen in de Apple Store. Woon je in Nederland, België of een ander land waarin de HomePod nog niet verkocht wordt, dan zul je waarschijnlijk naar het buitenland moeten opsturen. Omdat de HomePod nog maar net op de markt is zijn er nog weinig ervaringen hiermee bekend.

Andere HomePod-reparaties kosten $279

Het vervangen van de kabel lijkt de enige reparatie die Apple momenteel uitvoert bij de HomePod. In alle andere gevallen vervangt Apple de gehele HomePod door een vervangend exemplaar. Onder garantie is dit gratis, daarbuiten kost het $279 voor alle andere reparaties.

Op de Amerikaanse supportpagina maakt Apple duidelijk wat je kwijt bent voor een HomePod-reparatie. Elk defect dat niet gedekt is, kost je $279 (omgerekend zo’n €225). Moet je de HomePod opsturen voor reparatie, dan komt daar nog $19,95 aan verzendkosten bij verzending binnen de VS. In het Verenigd Koninkrijk ligt de prijs voor een reparatie op £268,44 (omgerekend ongeveer €300).

HomePod reparatie en garantie

Apple heeft 1 jaar beperkte garantie op de HomePod. In Europa geldt 2 jaar garantie op consumentenaankopen zoals een HomePod, maar dit geldt niet als je de HomePod in de VS of Australië hebt gekocht, of als je de HomePod zakelijk hebt aangeschaft. Om in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Niet gedekt is cosmetische schade zoals deukjes, vervorming, vlekken, vuil, vergelen en gebruikelijke slijtage. Bij de meeste andere hardware-problemen die onder de garantie vallen zal Apple de HomePod vervangen door een nieuw exemplaar.

HomePod reparatie en AppleCare+

Gezien de hoge prijs van de HomePod-reparaties kan het zin hebben om AppleCare+ af te sluiten. Daarvoor betaal je $39 in de VS. Tegelijk kun je je afvragen hoeveel risico je loopt als de HomePod alleen maar thuis op een kastje staat. Heb je huisdieren, kinderen of verhuur je je huis aan toeristen, dan kan het misschien zin hebben om AppleCare+ te kiezen.

HomePod kabel verwijderen

Wat als je HomePod kapot gaat?

Omdat de HomePod nog niet in Nederland en België verkocht wordt kun je er niet mee terecht in de Apple Store. Uiteraard kun je wel aan de Nederlandse of Belgische supportmedewerkers vragen wat je het beste kunt doen, in jouw situatie. Ook kun je contact met Apple opnemen in het land van aankoop. Je kunt dan overleggen of opsturen naar Engeland, Duitsland, Frankrijk e.d. een optie voor je is, of dat je beter naar het betreffende land kunt reizen.

Pas wanneer de HomePod in de Nederlandse en Belgische winkels ligt kun je ook service en support terecht bij je lokale Apple Store in Amsterdam, Brussel, Haarlem en Den Haag.

Wil je meer weten over Apple’s slimme speaker, lees dan onze HomePod review met uitgebreide ervaringen op het gebied van geluidskwaliteit en functies. De Siri-functies op de HomePod vallen wat tegen, waardoor hij vooral als muziekspeler schittert. Mocht je de HomePod willen kopen, dan weet je nu dus wat de reparatiekosten zijn.

Foto’s via 9to5Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!