Review QuickOffice: de tekstverwerker QuickWord

Review van QuickWord, de tekstverwerker van QuickOffice. Met deze applicatie kun je Word-bestanden openen en bewerken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tekst selecteren in QuickOffice gaat toch niet zo makkelijk.Sinds kort is de QuickOffice-suite voor de iPhone verkrijgbaar. Omdat het een vrij groot pakket is, heb ik besloten om deze review in twee stukken te delen: eerst een bespreking van de tekstverwerker QuickWord en in deel twee de mogelijkheden van de spreadsheet-applicatie QuickSheet. Net als bij de eerder uitgebrachte applicaties van QuickOffice kun je via Wi-Fi een verbinding maken tussen iPhone en desktopcomputer. Bij het opstarten krijg je een mapje te zien op jouw iPhone, met onderin beeld het IP-adres van je iPhone. De paarse map in de afbeelding hieronder bevat alle mappen en documenten die je lokaal hebt aangemaakt. Via de instellingen (zie tandwielicoon) ga je naar het instellingenscherm, waar je onder andere de bestandstransfers en de filecache kunt instellen.


Eventueel kun je QuickOffice ook voorzien van een wachtwoord, als je bijvoorbeeld vertrouwelijke zakelijke documenten wilt meenemen.

Op het startscherm kun je via Edit > Add Account de applicatie koppelen aan een MobileMe-account, zodat je ook bestanden met je iDisk kunt uitwisselen. Na het invoeren van mijn MobileMe-account verschijnt iDisk in het lijstje met beschikbare locaties. Ga je naar de lijst met documenten, dan zie je een werkbalk met 5 knoppen onderin het scherm. De betekenis daarvan: nieuwe map, bestanden verplaatsen/hernoemen, bestanden e-mailen (ook meerdere tegelijk!), bestanden verwijderen en nieuw bestand aanmaken. Op het aanmaken, verwijderen en hernoemen van mappen en bestanden zal ik hier niet verder ingaan. Het enige interessante hierbij, is dat je deze onderhoudsactiviteiten op meerdere bestanden of mappen tegelijk kunt uitvoeren.

Nieuw document maken

Met de knop rechtsonder kun je een nieuw document aanmaken. Je kunt daarbij kiezen uit een Spreadsheet, Document of Text File. Omdat ik beloofd had dat het over tekstverwerking zou gaan, kies ik voor Document en krijg na een paar seconden een wit scherm met een knipperende cursor in beeld. Je kunt nu in het wilde weg wat gaan typen, maar je zult eerst op het toetsenbordicoon (middenonder in beeld) moeten tikken om het toetsenbord zichtbaar te maken. Het lettertype staat standaard ingesteld op Times New Roman, 12-punts. Via de opmaakknop (linksonder) kun je niet alleen de tekstopmaak (vet, cursief) maar ook de fontkleur, lettertype en lettergrootte instellen. Er zit in het opmaakmenu ook een markeerstift, maar onderstrepen of doorstrepen is niet mogelijk.

Ben je klaar met je document, dan druk je op Back om je document op te slaan. Er verschijnt een scherm met de opties Don’t Save, Save As en Save. Kies je Save As, dan krijg je de mogelijkheid om een locatie te kiezen (lokaal in je QuickOffice-map op de iPhone of op je iDisk). Vervolgens kies je een map en een naamgeving. Gek genoeg kun je daarbij zelf je bestandsextensie kiesen. Ik heb geprobeerd om op te slaan als Opzegbrief.pdf, maar daar trapt QuickOffice niet in: hij maakt er gewoon .doc van. Bij alle aanwezige bestanden, ook die niet leesbaar zijn door QuickOffice, kun je details opvragen zoals de datum waarop het bestand is aangemaakt en voor de laatste keer bewerkt.

Bestanden bewerken

QuickOffice kan bestanden van Word 97 en 2003 en gewone txt-bestanden probleemloos openen en bewerken (Word 2007 openen kan ook, maar bewerken is niet mogelijk). Het openen duurt bij complexe documenten een paar seconden, terwijl je naar een voortgangsbalk kijkt. Tabellen in de tekst blijven gehandhaafd, maar afbeeldingen in de tekst worden eruit gestript. Lettertype en lettergrootte komen op de iPhone overeen met het origineel, mits het lettertype ook in QuickOffice beschikbaar is. De keuze is niet erg groot, maar voldoende voor de meeste gebruikers: Arial, Courier, Georgia, Helvetica, Times New Roman, Trebuchet en Verdana, allemaal van 8 tot 72 punten. Het aanpassen van tekstkleur en tekstgrootte gaat vrij gemakkelijk. Eerst zul je de gewenste tekst moeten selecteren. Dat doe je door te dubbel- of triple-tappen op de tekst. Net als bij iPhone OS 3.0 verschijnen er twee pushpins in beeld, die je kunt verschuiven. Omdat er geen vergrootglas verschijnt gaat het selecteren van de tekst wel iets lastiger dan bij OS 3.0; vooral het positioneren om ook die ene letter nog binnen de selectie te krijgen is wel eens lastig. Vervolgens kies je via het menu de juiste tekstkleur, tekstopmaak of lettertype.

QuickOffice kan geen genummerde lijsten aan, maar kan wel overweg met bullets. Je zet gewoon de cursor in de betreffende regel en drukt op het bulletknopje (tweede van links). Nogmaals drukken en de bullet verdwijnt weer. Voor het knippen, kopiëren en plakken van tekst kun je terecht bij de voorlaatste knop: selecteer een stuk tekst, kies Cut of Copy en je kunt de tekst van het klembord eindeloos opnieuw plakken. Er past maar één tekstfragment op het klembord. Voor het wissen van tekst heb je twee mogelijkheden: selecteer de tekst en kies Delete, of haal het schermtoetsenbord tevoorschijn en tik op de Backspace-knop.

Update: Walt Mossberg van WSJ heeft zojuist ook een videoreview van QuickOffice gemaakt, waarin hij op beide onderdelen ingaat:

Click here to display content from c.brightcove.com

Conclusie

Het werken met QuickOffice verloopt prettig: voor de basishandelingen is eigenlijk alles voorhanden. Gemaakte documenten wissel je makkelijk uit via e-mail of upload je naar je MobileMe-account. Toch vind ik dat de applicatie wel wat beperkingen heeft. Je kunt geen attachments van e-mail inlezen (dat ligt waarschijnlijk aan Apple) en de opmaakmogelijkheden zijn erg beperkt. Werk je vooral met simpele documenten met platte tekst, dan is QuickOffice prima te gebruiken. Heb je brochures of andere documenten met een iets ingewikkelder opmaak, dan kun je maar beter een kopie van je document opslaan omdat je niet weet wat QuickOffice er allemaal uitsloopt. Ondersteuning voor Office 2007 is voor zo’n nieuwe applicatie eigenlijk wel een must en het kopiëren en plakken van tekst werkt bij Apple’s iPhone OS 3.0 makkelijker dan in deze applicatie. Vandaar een 7,5 – omdat er nog wel iets te verbeteren valt.

Tip: wie niet de complete officesuite van QuickOffice nodig heeft, kan QuickWord ook los kopen.

Info: QuickOffice

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.