Ontdek Amsterdam West met iPhone-app Ruimte van West

Ruimte van West is een iPhone-app waarmee je Amsterdam West leert ontdekken.

ruimte van westRuimte van West is een iPhone-app waarmee je stadsdeel Amsterdam West kunt verkennen. De app heeft zelfs een eigen logo meegekregen (zie hiernaast) om de buurt te promoten. Op een oppervlak van bijna 10 vierkante kilometer vind je bekende buurten als Spaarndammerbuurt, Zeeheldenbuurt, Staatsliedenbuurt, Frederik Hendrikbuurt, Kinkerbuurt, de Centrale Markthallen, Houthaven en de voormalige stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer. Kortom: een enorm gebied, dat je met deze app gaat ontdekken. De app is al verkrijgbaar, maar is nog wel in ontwikkeling. Zo zullen de drie aanwezige audiotours nog verder worden uitgebreid.


Je kunt kiezen uit een muurreclame-route, uitgestippeld door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Of een route langs het groen van West, waarbij je vooral het Westerperk gaat ontdekken. Een andere fietsroute leidt van Centrum naar West en brengt je 700 jaar vooruit in de tijd. Aan de hand van markante plekken zie je hoe Amsterdam zich ontwikkeld heeft en hoe ‘het nieuwe wonen’ vorm kreeg. Denk daarbij overigens niet aan lange rijen flatgebouwen à la Osdorp of de Bijlmer, want een groot gedeelte van stadsdeel West is vooroorlogse bouw.

Langdurige downloads

Als jarenlang bewoner van de voormalige stadsdelen Bos en Lommer, De Baarsjes en Oud-West (allemaal opgeslokt door het gigantische nieuwe stadsdeel Amsterdam West) zijn er nog genoeg plekken die ik nog niet ken. Ik zat wel te wachten op een dergelijke app, maar de toegankelijkheid van de informatie zou nog iets beter kunnen. Bij het opstarten krijg je een (altijd hetzelfde) welkomstscherm te zien. Daarna volgen de audiotours die je moet downloaden om te kunnen gebruiken en zelfs voor de locaties moet je eerst een fors bestand downloaden. Thuis op mijn 30Mbps Wi-Fi-netwerk duurde dat meer dan twee minuten en dat zal voor veel gebruikers reden zijn om af te haken. Bovendien kreeg ik driemaal een downloadfout en moest ik opnieuw beginnen. Niet erg als je thuiszit en nog wel wat anders te doen hebt, maar onacceptabel als je onderweg op straat loopt en via je 3G-bundel een flink downloadbestand van onbekende omvang moet binnenhalen (je ziet niet hoe groot het downloadbestand is, maar gezien de tijdsduur zal het een paar honderd MB’s zijn). De makers hadden beter kunnen zorgen voor een app die bij het opstarten al wat informatie laat zien. Nulaz en Waarheen? deden dat vier jaar geleden al, zelfs met extra’s als augmented reality. Zo moeilijk moet het niet zijn om een kaartje te tonen met een lijst van interessante bedrijven in de buurt, op basis van je locatie.

Liever leuke adressen, dan een verzamelbak

Wat ik ook een gemis vind in de app, is dat de inhoud wordt geleverd door de ondernemers. Dat levert een lijst op van bedrijven die het actiefst met hun marketing bezig zijn, niet een lijst van de meest leuke of spannende bedrijven in de wijk. Ik had liever gezien dat de makers van de app een aantal trendsetters of andere smaakmakers uit de buurt (kunstenaars, bloggers, schrijvers) hadden ingeschakeld voor curated content: een selectie van de café’s en restaurants die écht leuk zijn, of de buurtwinkels waar je écht goed voedsel kunt halen. Het is leuk dat ‘Amsterdam Creative Productions’ in de buurt zit, maar dat is een productiestudio, waar je als bewoner en als bezoeker vrijwel nooit mee te maken krijgt. Ik wil gewoon weten waar ik film kan kijken, een goede afhaalmaaltijd kan halen en kan gaan sporten.

De app Ruimte van West is nog niet af. Ondernemers op het gebied van horeca, evenementen, ‘leisure‘ (brrr, klinkt alsof ze er een adviesbureau voor hebben ingeschakeld) en entertainment kunnen zich aanmelden om in de app te worden genoemd. Momenteel doen ruim 200 ondernemers daaraan mee. Maar zoals gezegd: ik had liever gezien dat de app niet zomaar een aangeleverde adressenlijst bevat, maar een selectie van de leukste adresjes. Daarnaast komt er een culturele agenda in de app, zodat je kunt zien wat er in West zoal te doen is. Niet alleen voor bezoekers dus, maar ook voor de eigen bewoners. De app is ontwikkeld in samenwerking met Shoudio, die de afgelopen tijd veel meer kunst- en natuurapps ontwikkelt om Nederland te ontdekken. Een voorbeeld is ‘Natuur in Nederland‘ van prof. Frank Berendse, een boek dat werd omgezet naar een audio-app.

Downloaden: Ruimte van West (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 april 2013 om 12:27
Onderwerp
Categorie
Navigatie

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.