Preview: Nulaz AR, Nederlandse augmented reality op de iPhone

Nulaz AR is een nieuwe Nederlandse applicatie met augmented reality, die binnenkort in de App Store verkrijgbaar is. De applicatie toont nuttige plaatsen en vrienden op de kaart, maar kan dit ook in augmented reality-weergave laten zien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het splashscreen van Nulaz AR.Layar mag dan het alleenrecht lijken te hebben op augmented reality in Nederland, ze zijn natuurlijk niet de enige aanbieder die ermee bezig is gegaan. In de App Store kun je al een paar weken Nulaz vinden, de iPhone-applicatie van het Nederlandse bedrijf M2Mobi. Binnenkort komt daar een nieuwe dimensie bij: Nulaz AR, een applicatie die gebruik maakt van augmented reality om nuttige plaatsen in de omgeving te vinden. Het mooie van deze applicatie is dat je Nulaz AR ook kunt installeren op een iPhone 3G (je krijgt geen foutmelding, zoals bij Layar) maar dat betekent overigens niet dat je ook toegang hebt tot de AR-functies. De speciale AR-knop is namelijk alleen zichtbaar als je de applicatie op een iPhone 3GS hebt geïnstalleerd.


Mensen die Hier.nl voor de iPhone al eens hebben gebruikt, zullen veel herkennen in deze applicatie. De iPhone-applicatie van Hier.nl is namelijk gemaakt door Nulaz en je kunt dan ook met hetzelfde account inloggen. Het kaartmateriaal is gebaseerd op Open Street Maps, waarbij de nuttige plaatsen als een ‘wolkje’ in beeld verschijnen bij het opstarten van de applicatie. Nulaz bepaalt op basis van je gps-locatie welke nuttige plaatsen er in de omgeving zijn. Er verschijnen logo’s op de kaart waarop je kunt tappen om nadere informatie op te vragen. IENS, WCities en Biosagenda zijn in mijn omgeving nogal veelvuldig aanwezig. Via de instellingen wordt duidelijk dat er veel meer contentleveranciers zijn, zoals McDonalds en Burger King, Vandaagopstap.nl, Q Pon (kortingen) en Uitbureau.

Je ziet logo's in plaats van bolletjes.

Op de iPhone 3G kun je vrijwel dezelfde acties uitvoeren als met Hier.nl mogelijk was: een kaart bekijken, lijst opvragen, je eigen profiel bekijken, berichten ontvangen en vrienden beheren. Wil je de nieuwe augmented reality-functie zien, dan zul je naar de knop AR moeten overschakelen. Omdat veel mensen de vergelijking met Layar zullen maken (en daar al wat eigen ervaringen mee hebben), zal ik de belangrijkste verschillen aangeven:

Pluspunten:

  • Nulaz AR werkt zowel in portret- als in landschapsweergave (Layar in alleen portret);
  • Nulaz AR heeft meer interactie- en sociale netwerkmogelijkheden dan Layar (je kunt bijvoorbeeld zien in welke richting je vrienden te vinden zijn);
  • Nulaz AR werkt ook op de iPhone 3G (maar de augmented reality-functie ontbreekt dan);
  • Nulaz AR laat een mix van contentlagen zien, die je naar wens kunt in- en uitschakelen (Layar toont steeds één laag tegelijk).

Minpunten:

  • Nulaz AR heeft geen ‘radar’ waarmee je de verdeling van nuttige plaatsen op de kaart kunt zien (je moet hiervoor terugbladeren naar de kaartweergave);
  • Nulaz AR toont geen herkenbare gekleurde bollen (zoals Layar), maar logo’s van de contentaanbieders;
  • Nulaz AR geeft minder duidelijk aan in welke richting je moet lopen om de aangegeven nuttige plaats te bezoeken (dat komt mede door het gebruik van grote vierkante logo’s, waardoor je niet goed ziet welke nuttige plaatsen elkaar overlappen).

Een duidelijke winnaar dus, die Nulaz AR? Toch niet helemaal, want met name het laatste punt maakt de applicatie niet altijd even vriendelijk in gebruik. Het logo van een contentaanbieder als Vandaagopstap.nl is zo minuscuul weergegeven, dat je niet kunt zien welke tekst er op het logo staat. Een ander probleem is dat veel contentaanbieders voor een rood logo hebben gekozen (IENS, WCities, Clubs, NLstreets) waardoor het allemaal op elkaar lijkt. En het logo van Wikipedia valt door de gekozen kaartkleuren (grijs/wit voor bebouwing) soms helemaal weg tegen de achtergrond.

Meer informatie opvragen over de items die je ziet.

Het belangrijkste verschil tussen Nulaz AR en Layar is natuurlijk dat bij Layar de AR-functies helemaal centraal staan, terwijl Nulaz een veel breder doel heeft. Augmented Reality is een extraatje in de applicatie, die verder ook sociale netwerkfuncties zoals de locatie van je vrienden bevat. Bij mijn eerdere review van Hier.nl heb ik aangegeven dat ik al die sociale netwerkfuncties wat overdreven vond: je zoekt en winkel en het voegt niet zoveel toe dat je ook nog een heel netwerk van vrienden kunt aanmaken (alwéér een netwerk?). Bij Nulaz is dat anders: ook al is de applicatie uiteindelijk door dezelfde ontwikkelaar gemaakt, Nulaz is als dienst veel meer gericht op kijken wat er te doen is en kijken waar je vrienden uithangen. In deze applicatie vind ik de sociale netwerkcomponent dan ook niet misplaatst.

Conclusie

Nulaz AR is een mooie uitbreiding op de functionaliteit die de gewone iPhone-applicatie al bracht. De mogelijkheid om zelf meerdere contentlagen tegelijk te kiezen en ook je vrienden op de kaart en in augmented reality-weergave te zien, is een duidelijk pluspunt ten opzichte van Layar. Waar Nulaz AR minder goed op scoort is de weergave van de nuttige plaatsen, zowel op de kaart als in de AR-weergave: de logo’s hebben misschien te maken met commerciële afspraken, maar maken het er niet duidelijker op. Vooral wanneer er veel nuttige plaatsen op een kluitje zitten zijn de vierkante vlakjes moeilijk van elkaar te onderscheiden, omdat ze veelal dezelfde kleur of een schutkleur hebben.

Info: Nulaz AR

  • Ontwikkelaar: M2Mobi
  • Applicatie: Nulaz
  • Te koop via: App Store (nog in review bij Apple)
  • Prijs: gratis of €1,59 (Nulaz AR Premium)
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 3,5MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.