Marie Kondo

Review KonMari-app: Japanse opruimgoeroe helpt je aan een opgeruimd huis

Review van KonMari, een app waarmee je je huis opruimt. Met deze app werk je volgens de methode van Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe.

Het is al bijna tijd voor de voorjaarsschoonmaak en wie kun je daarvoor beter inschakelen dan Marie Kondo? Als je nu denkt: “Marie wie? Vertel me meer!” dan is het tijd om kennis te maken met deze Japanse opruimgoeroe, die bekend werd door het boek ‘Opgeruimd!’ waarvan wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het boek is verkrijgbaar in 40 talen en Kondo reist dan ook de wereld over om haar opruimevangelie te verkondigen. Met de app KonMari (link) probeert de opruimgoeroe je over te halen om eens iets te doen aan de troep in je huis.


Marie Kondo

Marie Kondo, de opruimgoeroe

“Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen zover te krijgen om op te ruimen”, vertelde ze op het technologiefestival SxSW in Austin (Texas). De app is daarbij één van de middelen die je gaan helpen. Kondo is zo populair dat haar fans zich ‘Konverts’ noemen, alsof ze bekeerlingen van een sekte zijn. Ook gebruiken ze de naam van de goeroe als werkwoord: het opruimen van je huis heet ‘kondoën’. Kondo heeft ook externe lof gekregen: ze stond in 2015 in de lijst van Time Magazines’ 100 Meest Invloedrijke Mensen.

Met de app leer je de opruimtactieken van Kondo kennen. Je verdient badges als je bijvoorbeeld de kledingkast opruimt, boeken weggooit of kranten in de papierbak gooit. Ook kun je foto’s posten van je opruimwoede of vragen stellen aan de andere ‘discipelen’. Zo geven ze elkaar bijvoorbeeld tips over de optimale manier om kleding op te vouwen, volgens de principes van Marie Kondo. Met voor- en na-foto’s kun je aantonen dat je lekker bezig bent geweest. En op het dashboard kun je zien wat anderen hebben gedaan, op een checklist bijhouden hoe ver je bent en kletsen met anderen. De app stuurt je ook op gezette tijden een herinnering als het tijd is om weer eens wat op te ruimen. Tussendoor krijg je quotes uit de boeken van Marie Kondo te zien.

KonMari app review

KonMari is totaal anders dan de Litterati-app die we dit weekend hebben besproken. Bij Litterati zit je op je eigen eilandje foto’s te maken van zwerfvuil dat je gaat opruimen. Contact met andere Litterati-gebruikers is er niet, waardoor je de motivatie misschien snel verliest. Bij KonMari is de kans veel kleiner: je wordt opgenomen in een fanatieke community van Konverts, die staan te popelen om je aan te moedigen. Versie 1.1 van de app is net in de App Store verschenen en bevat een flinke lijst verbeteringen, zoals het ‘liken’ van vragen en makkelijke labels voor voor- en na-foto’s.

Bekijk ook

Review: Litterati moedigt je aan om zwerfvuil te fotograferen (en op te ruimen)

Review van Litterati, een app waarmee je zwerfvuil gaat opruimen. Je maakt daarbij een foto en legt de locatie vast. Maar hoe gemotiveerd ben jij om dat allemaal te documenteren?

Uiteraard is er ook kritiek op Marie Kondo. Sommige mensen vinden haar een irritant mens met een sekte en een boodschap die wel heel weinig diepgang heeft: je moet regelmatig opruimen. Dat kan een kind van vier ook verzinnen, als hij/zij weer eens speelgoed terug in de bak moet gooien.

Bij Kondo lijkt er wel iets meer achter te zitten: hoe meer je opruimt, hoe beter je je hoofd leeg kunt maken en hoe gelukkiger je bent. Dat laatste is nog maar zeer de vraag: zou ik gelukkiger zijn in een huis met alleen een stoel, tafel en 10 kledingstukken? Kondo heeft meerdere manieren waarop ze geld verdient, waaronder een betaalde opleiding tot ‘Certified KonMari Consultant’. Dit zijn mensen die anderen gaan helpen om op te ruimen, met goedkeuring van de meester(es). Op termijn moet het mogelijk worden om die consultants meteen vanuit de app te boeken.

KonMari in gebruik

Als je de app installeert moet je eerst een account aanmaken op basis van e-mail of Facebook. Vervolgens geef je aan hoe groot jouw huis is: klein, middelgroot of groot. Dit bepaalt hoe vaak je herinneringen krijgt om op te ruimen. Klein is 10 tot 120 vierkante meter, groot is boven de 270 vierkante meter. In de app vind je categorieën zoals kleding, boeken, papier, komono (allerlei troep zoals cd’s, kabels, makeup en kerstspullen) en sentimentele items zoals brieven, dagboeken, awards, knuffelbeesten en fotoalbums. Ja, ook daar moet je regelmatig even doorheen om zoveel mogelijk weg te gooien. Je geeft per categorie aan welke items voor jou relevant zijn en de app gaat je eraan herinneren om aan de slag te gaan en zet ook meteen een deadline. In mijn geval moet ik voor 30 maart kaarten en brieven opruimen.

KonMari-app review van Marie Kondo

Het advies van Kondo is trouwens om met kleding te beginnen, waarbij je alles op een berg gooit (ja, echt álles). Je maakt een foto van de chaos die je gecreëerd hebt en vervolgens ga je sorteren, om uiteindelijk te eindigen met nette stapeltjes van spullen die je wilt houden. Je kunt dus niet per kamer gaan opruimen, maar het moet per categorie. In een huis waar alles door elkaar ligt (vooral de komono-categorie levert nogal wat gedoe op) kan dat lastig zijn. In dat geval wil je het misschien per kast oppakken, om te voorkomen dat je twee weken tegen een berg rommel aankijkt omdat het gewoon te veel is om in één dag af te maken.

Dat opruimen per categorie en alles in één keer uitzoeken is een van de pijlers in de aanpak van Kondo. Ze geeft ook tips wat je vooral niet moet doen, waarvan sommige wel erg voor de hand liggen: spullen uit het zicht schuiven en spullen van anderen weggooien zijn absolute no-no’s. Per kamer opruimen en spullen opdringen aan anderen mag ook niet. Nog een taboe: je ouders laten zien wat je weggooit of lelijke kleding bewaren zodat je het als huiskleding kunt dragen. Sentimentele dingen? Hup, die kunnen weg, want: “We moeten niet de herinneringen koesteren, maar de persoon die we zijn geworden door alle opgedane ervaringen in het verleden.”

Score

7

KonMari

KonMari

Voordelen +

  • Duidelijke deadlines, afhankelijk van de grootte van je huis
  • Dashboard en checklists om je voortgang bij te houden
  • Fanatieke community die je graag steunt en toejuicht
  • Strikte do's en dont's voor mensen die het zelf nog niet goed weten

Nadelen -

  • Sekte-achtige aanhang, daar moet je tegen kunnen
  • Sommige adviezen zijn erg voor de hand liggend
  • Andere adviezen zijn zweverig, bijv. over aanraken van kleding

Conclusie KonMari review

Of Marie Kondo je gaat helpen met opruimen, hangt er vooral vanaf of je de aanpak ziet zitten. Per categorie deadlines gesteld krijgen is voor sommige mensen misschien net dé stok achter de deur. Voor anderen zal het eerder overkomen als ongewenste bemoeizucht. De adviezen kunnen soms ook wat zweverig overkomen. Zo is het belangrijk om je kleding netjes op te vouwen en aan te raken, “zodat je geest even contact heeft met het materiaal”. Kondo adviseert om spullen zo veel mogelijk op hun kant te zetten en niet te stapelen, om te voorkomen “dat het object dat onderop de stapel ligt uitgeput raakt” door het gewicht dat erop rust. Tja…

Mocht je hiervoor open staan en heb je een steuntje in de rug nodig, dan kan de app je wel degelijk helpen om eens wat vaker de handen uit de mouwen te steken en je huis wat meer op te ruimen.

Voor wie zich zorgen maakt over mijn huis: de getoonde foto’s zijn niet door mij gemaakt, maar door andere mensen in de app.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.