De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van redacteur Michel Lusthof

Redacteur Michel Lusthof vertelt wat zijn favoriete iPhone-apps van 2011 zijn. Spotify voor het luisteren van muziek, Path voor foto's, RTV Noord voor het regionale nieuws en Tweetbot om te twitteren. Als agenda geeft Michel de voorkeur aan Week Calendar.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

best-of-2011Er verschenen in 2011 talloze nieuwe apps door de iPhone, maar er waren ook genoeg die ten eeuwige favoriet bleven. Rond de kerstdagen laten we auteurs en forummoderators van iPhoneclub aan het woord over hun favoriete apps. Michel Lusthof is als freelance-redacteur al geruime tijd actief voor iPhoneclub. Hij blijkt vooral gefascineerd door nieuws, maar ook voor het luisteren van muziek en het beheren van afspraken heeft Michel app-favorieten. Als je op iPhoneclub artikelen ziet verschijnen over Week Calendar en apps van de regionale omroepen, dan zijn ze vaak door Michel geschreven.

Tweetbot

Inmiddels zijn er tientallen Twitter-clients voor de iPhone, met elk hun eigen pakket met functionaliteiten en slimme trucjes. Ik gebruik een Twitter-client meerdere keren per dag — vaak zelfs per uur — en dus zou je mij wel als poweruser kunnen classificeren. Na veel Twitter-clients te hebben geprobeerd, kom ik uiteindelijk toch steeds weer terug bij Tweetbot. De ontwikkelaars omschrijven de app als “A Twitter Client with Personality” en dat zie je terug in zowel het ontwerp als de functies, waarbij zaken als slimme gestures, aanpasbare tabs, eigen pushnotificaties en uitgebreide ondersteuning voor allerlei diensten deze omschrijving eer aan doen. De applicatie verscheen in april van dit jaar in de App Store en heeft in minder dan een jaar tijd een bijzondere en bovendien snelle ontwikkeling doorgemaakt. Tweetbot is een nummer 1-positie wat mij betreft dubbel en dwars waard.

TweetbotTweetbot
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: €2,39

Regionale omroepen (RTV Noord)

Een andere nieuwkomer van 2011 die ook een hoge notering verdient, is de regionale omroepen-app (in mijn geval die van RTV Noord omdat ik in Groningen woon). Evenals de NU-app raadpleeg ik deze app meerdere keren per dag om even (snel) bij te lezen wat er allemaal in de provincie is gebeurd. In maart van dit jaar ging de eerste fase van het project van start, dat regionale omroepen de mogelijkheid biedt om op een goedkope en eenvoudige manier iPhone- en iPod touch-gebruikers nieuws uit de eigen regio te brengen. In oktober verscheen de eerste grote update voor de regioapp met nieuwe functies als pushnotificaties, meer media (zoals foto’s) en een live tv-stream. Het begon aanvankelijk met 9 omroepen en inmiddels doen, op Omroep Flevoland na, alle regionale omroepen mee. Daarmee is het toch wel een van de meest bijzondere en succesvolle Nederlandse nieuwsprojecten van het afgelopen jaar.

RTV NoordRegionale omroepen (RTV Noord)
Categorie: Nieuws
Prijs: gratis

Spotify

Spotify is natuurlijk geen nieuwe app meer, maar het is wel een app die ik het afgelopen jaar steeds meer ben gaan gebruiken en die juist in 2011 enkele interessante toevoegingen heeft gekregen. Zo kreeg de app begin dit jaar een nieuw uiterlijk dat voor meer overzicht zorgde en de mogelijkheid om draadloos (via Wi-Fi) muziek met je iPhone te synchroniseren. Voor mij persoonlijk is dat laatste een uitkomst omdat ik tijdens het reizen vaak slecht bereik heb, waardoor streaming luisteren geen optie is. In een van de laatste updates werd ook nog ondersteuning toegevoegd om albumhoes en trackinfo op het toegangsscherm te tonen, een nieuwe functie in iOS 5 die voorheen voorbehouden was aan iOS’ eigen Muziek-applicatie. 2011 is ook het jaar dat de streaming-muziekdienst in tal van nieuwe landen, zoals de Verenigde Staten en België, zijn opwachting maakte en dat een downloadwinkel en app-platform werden gelanceerd. Hoewel de app gratis is, heb je om deze te gebruiken wel een abonnement van €10 op Spotify nodig.

SpotifySpotify
Categorie: Muziek
Prijs: gratis

https://www.youtube.com/watch?v=TFM6WQrJlVI

Week Calendar

Ruim 1,5 miljoen exemplaren zijn er inmiddels van deze app verkocht, die dit jaar maar liefst twee grote updates kreeg. Agenda-applicaties voor het iOS-platform zijn er genoeg, maar Week Calendar is er een die wel erg uitgebreid is. De app is uitgegroeid tot een agenda-applicatie met tal van handige functies, zoals de mogelijkheid om meerdere afspraken tegelijkertijd aan te passen (batch editing), icoontjes om afspraken beter te kunnen herkennen, een aanpasbaar actiemenu en allerlei (geavanceerde) instellingen om de werking en het uiterlijk van de applicatie aan je eigen smaak en voorkeuren te kunnen aanpassen. De lijst met functies is eigenlijk te lang om op te noemen en wordt met elke grote update weer fors uitgebreid. Hoewel de minimalistische agenda-app Calvetica ook een van mijn favorieten is, legt deze het qua functionaliteit toch af tegen Week Calendar. Helaas verdween het grote broertje Week Calendar HD (voor de iPad) dit jaar uit de App Store omdat deze teveel op de Agenda-applicatie van Apple zou lijken.

Week CalendarWeek Calendar
Categorie: Productiviteit
Prijs: €1,59

Path

Het sociale netwerk Path, waarbij de nadruk op je directe omgeving ligt, werd in november vorig jaar al geïntroduceerd, maar wist toen nog niet echt van de grond te komen. Het netwerk werd geplaagd door allerlei beperkingen, zoals het maximum van 50 vrienden en het ontbreken van interactiemogelijkheden. In november van dit jaar kwam daar opeens verandering in: de bedenkers introduceerden een grote update met een prachtige nieuwe lay-out en bovendien een geheel nieuwe insteek: naast foto’s kun je nu ook laten weten waar je bent (en met wie), wat je op dat moment luistert of gewoon zomaar een gedachte delen. Je kunt zelfs bijhouden wanneer je gaat slapen en weer ontwaakt. Voorheen gebruikte ik Foursquare veel om in te checken op plaatsen waar ik kom, maar nu doe ik dat gewoon met Path en koppel ik de locatiegegevens rechtstreeks door naar Foursquare. Het enige nadeel is dat de meeste vrienden in mijn omgeving Path dan weer niet gebruiken, waardoor ik op dit moment alleen maar vrienden heb die ik via internet ken. Dat doet eigenlijk afbreuk aan het idee dat Path bedoeld is voor je directe omgeving waarmee je over het algemeen wat persoonlijker dingen deelt dan met je vrienden op Facebook en Twitter.

PathPath
Categorie: Sociaal netwerken
Prijs: gratis

Meer 2011-lijstjes vind je hier: De 5 favoriete iPhone-apps van 2011 van…

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 december 2011, 23:44
Categorie Uncategorized
Onderwerpen activity, apps, path talk, spotify, televisie, top 50, tweetbot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.