Regionale omroepen lanceren gratis iPhone-apps (review)

Vandaaag lanceren 9 regionale omroepen applicaties voor de iPhone (en Android). Wij bekeken alvast een van deze applicaties, de RTV Noord-app van de Groningse omroep RTV Noord.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

RTV Noord-applicatieEerder kon je op iPhoneclub een korte preview lezen over het gezamenlijke project van een groot aantal regionale omroepen die met eigen apps voor de iPhone (en Android) komen. De omroepen die aan het project deelnemen zijn RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost, Omroep West, RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant, in samenwerking met Roos, de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking. De applicaties zijn ontwikkeld door Peperzaken, bekend van onder meer de Nu.nl-applicatie voor de iPhone en iPad. Vanaf vandaag zijn de applicaties verkrijgbaar, maar wij mochten gisteren alvast een van de applicaties uitproberen. In deze review vind je onze bevindingen.

In deze review behandelen wij de applicatie van de Groningse omroep RTV Noord, tevens de initiatiefnemer van het project. In de basis zijn de applicaties vrijwel hetzelfde, dus als je met één applicatie bekend bent, ken je ze allemaal. Wel is het zo dat sommige applicaties niet alle hier beschreven functies bevatten of iets anders zijn ingedeeld.

Regionale Omroepen

“Omroep Zeeland en de Limburgse omroep L1 hebben de intentie bij dit project aan te haken en zullen zoals het nu lijkt rond de zomer met eigen apps komen”, aldus Dirk-Jan Huizingh, CEO van Peperzaken. Omrop Fryslân en Omroep Flevoland doen niet mee, omdat zij al hun eigen applicaties hebben.

Voorpagina en Nieuws & Sport

Centraal in alle applicaties staat natuurlijk het nieuws. Als je de applicatie opent kom je terecht op de voorpagina, waar bovenaan het logo van de omroep zichtbaar is, in ons geval RTV Noord. Bij de applicatie van RTV Noord vind je links naast het logo een extra knopje, waarmee je terechtkomt op de Teletekstpagina van de omroep. Het knopje aan de rechterzijde brengt je naar de regionale weersverwachting. Bij andere omroepen vertolken deze knopjes andere functies, zoals live televisie of verkeersinformatie.

Daaronder vind je de hoofdlijnen van het nieuws weergegeven door middel van een foto-slideshow met daaronder de kop. De foto’s wisselen automatisch, maar je kunt ook zelf bladeren door de bekende veegbeweging naar links of naar rechts. Het tellertje in de rechter bovenhoek geeft aan hoeveel hoofdlijnen er in totaal zijn. Wanneer je op een van de hoofdlijnen tapt, kom je meteen terecht bij het desbetreffende nieuwsartikel.

Onder de hoofdlijnen vind je het kopje ‘Meer nieuws’ met het overige nieuws van de omroep. Hierin staat al het nieuws door elkaar heen en niet gesorteerd op categorie. Deze categorieën vind je in het geval van de RTV Noord-app wel terug onder de knoppen ‘Sport’ en ‘Nieuws’ onderaan de applicatie. Applicaties van andere omroepen hanteren mogelijk een andere indeling. Ook hierin kom je weer met één tap bij het desbetreffende nieuwsartikel terecht. Ook bevat de applicatie de functie ‘pull to refresh’, waarmee je door het scherm naar onderen te slepen de informatie kunt verversen.

Artikelen, beeld- en geluidsfragmenten en geotagging

Wanneer je in de applicatie op een nieuws- of sportartikel hebt getapt, kom je terecht bij het desbetreffende nieuwsartikel. Bovenaan vind je de foto die bij het artikel hoort, gevolgd door de artikeltekst. Met de pijltjes onderaan kun je snel naar het vorige en volgende artikel bladeren. Bij veel artikelen hoort ook een beeld- of geluidsfragment. Als deze beschikbaar is, vind je die helemaal onderaan het artikel onder het kopje ‘audio of video’. Bij een geluidsfragment wordt er dan een muzieknootje getoond, bij een beeldfragment een afspeelknopje zoals in de meeste mediaspelers. Beeld- en geluidsfragmenten worden geopend in de ingebouwde speler van de iPhone, waardoor je de applicatie niet hoeft te verlaten.

RTV Noord maakt veel gebruik van het toevoegen van locaties aan artikelen, het zogenaamde geotaggen. Als een artikel een geotag heeft, vind je in de titelbalk van de applicatie een rode prikpen, waar je op kunt tappen en die je vervolgens naar een Google Maps-kaartje brengt waarop je de locatie van het nieuwsfeit kunt zien. Als je GPS hebt, kun je door middel van het blauwe bolletje zien waar je jezelf op dat moment bevindt.

Zoals je van een nieuwsapplicatie mag verwachten, kun je artikelen ook met anderen delen. Dat kan via de sociale netwerken Hyves, Facebook en Twitter, maar ook via e-mail.

Overige functies

Ook heeft de RTV Noord-app een TV-Gids met een overzicht van de tv-programma’s van de omroep. De meeste omroepen hebben ook een video- of audiostream in hun applicatie ingebouwd. Als je over minimaal iOS 4 beschikt, kun je de livestream van een omroep ook op de achtergrond laten doorspelen.

Deze functies verschillen dus per applicatie. Wel standaard is de Nieuwstip-functie, waarmee je de redactie van een omroep kunt tippen over interessant nieuws. Het formuliertje kan zelfs de huidige locatie van je toestel uitlezen en je kunt een foto toevoegen uit je fotoalbum of rechtstreeks vanaf je camera.

In het menu ‘Meer’ kun je, net zoals in de NU.nl-applicatie, middels het knopje ‘Wijzig’ de knoppen in de menubalk naar je eigen smaak aanpassen.

Tot slot

Als je bekend bent met de NU.nl-applicatie voor de iPhone, dan kan je met deze applicaties zeker goed uit de voeten. Veel van de regionale nieuwsapps is geïnspireerd door de populaire nieuwsapplicatie, die door jullie zelfs verkozen werd tot beste nieuwsapplicatie voor de iPhone. De applicatie (in ons geval die van RTV Noord) werkt zoals je zou verwachten. Je bent snel op de hoogte van het laatste nieuws in je regio en de functies, zoals audio, video en geotagging geven net dat beetje extra informatie waar je als lezer wat aan hebt.

Dit betreft slechts de eerste versie van de applicatie(s). Natuurlijk worden binnenkort de applicaties van de eerder genoemde omroepen Omroep Zeeland en L1 toegevoegd, maar ook zullen de applicaties van de andere omroepen verder worden uitgebreid. Hierbij kan gedacht worden aan functies als push notificaties, uitzending gemist, uitgebreidere foto-slideshows en andere specifieke content voor bepaalde omroepen. Dit gebeurt in samenspraak met de gebruikers, zo liet Peperzaken ons weten. Via de website www.regioapp.nl kun je de voortgang van het project volgen.

Info: Regionale Omroepen apps (RTV Noord)

  • Ontwikkelaar: Peperzaken
  • Applicatie: RTV Noord
  • Te koop via: App Store (directe link)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0.2 beta
  • Bestandsgrootte: ?
  • Cijfer: 9.0

Hieronder de apps van andere regionale omroepen:

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.