Crimson Keyboard review iPhone

Crimson Keyboard: Nederlands toetsenbord voegt snel woorden in

Een van de beste iPhone-toetsenborden komt uit Nederland. We reviewen het gloednieuwe Crimson Keyboard en zijn overtuigd.

Crimson Keyboard review iPhoneSinds het in iOS 8 mogelijk is om alternatieve toetsenborden te installeren op de iPhone, zijn keyboard-apps niet meer weg te denken uit de App Store. Het zijn vooral bekende namen van Android die hoge ogen gooien op de iPhone en iPad. Swype, SwiftKey en Fleksy zijn vooral populair. Crimson Keyboard kan de hegemonie wel eens doorbreken. Het iPhone-toetsenbord is van Nederlandse makelij en een van de slimste toetsenborden tot nu toe.


Crimson Keyboard is gemaakt door de Nederlandse iCulture-lezer Doney den Ouden en de Zwitser Laurin Brandner. Zij kwamen met een toetsenbord dat het echt anders doet dan het bestaande aanbod. Het is geen veegbeweging-toetsenbord zoals Swype en SwiftKey. En Crimson is ook anders dan Fleksy, waarin je veegt om leestekens neer te zetten. Hier veeg je om woorden af te maken. Crimson heeft een voorspellend Nederlands woordenboek en zet woorden die je kan afmaken, steevast boven de letter. Als je vanaf een letter naar boven veegt, zet je het in één keer neer.

Hoe werkt Crimson Keyboard?

Om te demonstreren hoe het werkt, pakken we het woord toetsenbord. Schrijf toe en de app laat verschillende langere woorden zien die je kan maken met volgende letters. Boven de s prijkt toestel, boven de z toezicht, boven de g toegang en boven de k toekomst. Er staan geen goede opties tussen, dus we schrijven verder. Bij toet zien we onder de s reeds toetsen, maar dat is nog niet lang genoeg. We schrijven verder naar toetsenb et voila: daar staat ie: boven de volgende o staat toetsenbord, klaar om naar boven te vegen en het woord in te voeren.

Crimson Keyboard review toe schrijven Crimson Keyboard toetsenb schrijven

Een lang woord als dat laat meteen de kracht en de zwakte van de app zien. Crimson Keyboard bespaart met één veeg meerdere tikken, maar de Nederlandse taal zit vol vervoegingen en woordvarianten. Wat we er net niet bij schreven, is dat je bij het typen van toetsen namelijk al toetsenborden ziet als suggestie en met één extra letter zie je dus pas het kortere woord toetsenbord. Hetzelfde euvel duikt de kop op als we afronden willen schrijven. Door afro te typen zien we afronding, pas als we afrond typen, stuiten we op afronden. Is de Nederlandse taal te complex voor de woordsuggesties van Crimson?

Uitgangspunt

Dat ligt er net aan wat je van de app verwacht. Als je Crimson Keyboard wil aanwenden om tikken op elk woord te besparen, dan kom je van een koude kermis thuis. Dat is net iets teveel gevraagd, vanwege de Nederlandse taalcomplexiteit, maar ook omdat je sneller schrijft dan dat je alle suggesties van het toetsenbord kan lezen. Zie je de app als een hulpmiddel waarmee je op de oude manier blijft schrijven, maar af en toe net iets sneller een woord kan neerzetten, dan zit je goed. En vanuit dat uitgangspunt wordt Crimson ook steeds beter.

Crimson Keyboard nachtstand iPhone Crimson Keyboard extra suggesties
Screenshot Spotlight zoeken: als je een woord hebt ingevoerd, geeft de app nog andere suggesties

Privacy en instellingen

Crimson Keyboard maakt gebruik van het woordvoorspelling van Adaptxt, dat zelf overigens ook een toetsenbord heeft. Als je in de app van Crimson Keyboard ‘voorspellend typen’ inschakelt, leert Crimson ook de woorden die je schrijft, die de app niet zelf kent. In de app kan je die woorden bekijken. Op hetzelfde scherm vink je ook systeemsuggesties aan, waarmee het toetsenbord je contacten op de iPhone uitleest zodat die namen ook in het systeem staan.

Je hoeft Crimson geen volledige toegang te verlenen en dus maakt de app geen verbinding met het internet om je toetsaanslagen naar een server te versturen. Je kan wel volledige toegang verlenen als je bepaalde instellingen, zoals de geleerde woorden, wil vergeten. Je hoeft volledige toegang alleen te verlenen voor het verwijderen van die woorden. Daarna kan je hem weer uitschakelen. Crimson respecteert je privacy dus.

Crimson Keyboard hoofdmenu Crimson Keyboard review kleur kiezen
Screenshot kleuren: bepaal zelf de kleurtint van de woordsuggesties.

Meertalig en comfort

Het is niet het enige comfortabele aspect aan het toetsenbord. We merken in onze test dat we zó met Crimson Keyboard wegtypen. Dat komt doordat we de oude manier van schrijven kunnen hanteren terwijl we het toetsenbord gebruiken. We typen zoals we altijd hebben gedaan, met die ene woordsuggestie af en toe die we extra snel kunnen invoeren. Maar comfortabel is ook het uiterlijk van de app. Crimson is er in lichte stand en nachtstand. Beide lijken ze sterk op het normale iOS-toetsenbord. De cijfers en smileys zitten op de logische plek en de knoppen ogen stuk voor stuk vertrouwd.

Crimson Keyboard hoofdmenuHet toetsenbord heeft daarnaast een slim trucje voor leestekens in de spatie gebouwd. Zodra je een spatie neerzet, splitst de balk op in een komma en een punt. Die zet je met druk neer, waarna Crimson weer automatisch een spatie plaatst. Het is even wennen om de komma niet onder de 123-knop linksonder weg te halen, maar het werkt subliem.

De laatste grote feature van het toetsenbord is dat je drie woordenboeken in één kan activeren. Het werkt vloeiend in onze meerdaagse test. Als het eerste woord van je zin niet Nederlands maar Engels is, geeft de app al Engelstalige suggesties. Daar hoef je geen moeite voor te doen.

Lees ook: Alternatieve toetsenborden voor iPhone en iPad

Conclusie Crimson Keyboard review

We zijn diep onder de indruk van het Nederlandse Crimson Keyboard. Het toetsenbord voelt net zo vertrouwd als Apple’s eigen letterplankje en, op wat vreemde autocorrectie-splitsingen na, gaat het schrijven van een leien dakje en typen we af en toe sneller een woord dan we voorheen hebben gedaan. Met een uitstekend privacybeleid, een dag- en een nachttoetsenbord, meertaligheid en een leergierig karakter, is Crimson Keyboard een toetsenbord dat je iPhone kan verrijken.

Pluspunten

  • Normaal typen gewoon mogelijk...
  • ... maar dan met af en toe snelle woorden invoegen
  • Meertaligheid werkt goed
  • Neutraal vormgegeven toetsenbord

Minpunten

  • Woordvoorspellingen moeilijk in te schatten
  • Verkeerde autocorrectie bij samenstellingen

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.