Adaptxt review iPhone keyboard Nederlands

Adaptxt Keyboard: Nederlands swipe-toetsenbord voor iOS 8

Hoe goed werkt dit Nederlandse iOS 8-toetsenbord? In onze Adaptxt review lees je wat je moet weten over privacy en hoe je schakelt tussen talen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Adaptxt review iPhone keyboard NederlandsHet is even zoeken in het aanbod van toetsenborden voor iOS 8. Er zijn er inmiddels heel wat, maar lang niet allemaal ondersteunen ze Nederlands. De teleurstelling was daarom groot toen Adaptxt uitkwam: het swipe-toetsenbord ondersteunde Nederlands, maar werkte niet erg lekker. Een update zorgt ervoor dat Adaptxt er heel anders voor staat, merken we in onze Adaptxt review.

Adaptxt installeren en instellen

Nadat je besloten hebt Adaptxt te downloaden uit de App Store, loont het even om de instellingen van de applicatie te bekijken. Je moet namelijk zelf nog even het Nederlandse woordenboek downloaden en installeren in de applicatie. Als je dat doet, zie je ook meteen het specialisme van de app. Je kan drie verschillende woordenboeken implementeren in de applicatie. Niet alleen talen als Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans, maar ook verschillend jargon. Zo kan je vaktaal van tennis, sport algemeen, business, financiën, Engels voetbal en justitie toevoegen aan het toetsenbord. Bijna al het jargon is verkrijgbaar in Engels, Fins en Spaans. Nederlands specialisme is nog niet van de partij.

Adaptxt review toetsenborden instellen Adaptxt woordenboeken kiezen

Als je de woordenboeken hebt geïnstalleerd naast het standaard verplichte Engelse woordenboek, wordt het tijd om het iOS 8-toetsenbord te installeren. Daarna heeft Adaptxt volledige toegang nodig, die je de app geeft via Instellingen-app -> Algemeen -> Toetsenborden -> Toetsenborden -> Adaptxt -> Geef volledige toegang. Daardoor kan Adaptxt alles wat je typt, naar haar servers sturen. Adaptxt zegt in haar privacybeleid dat die informatie wordt gebruikt om de dienst te verbeteren, maar we lezen helaas geen vertrouwenwekkende beloften dat je data echt veilig is. Denk daar dus aan voordat je Adaptxt gebruikt.

Lees ook: Wat je moet weten over privacy in iOS 8 toetsenborden

Hoe ziet Adaptxt eruit?

Adaptxt laat je kiezen uit twee verschillende toetsenborddesigns. Die werken allebei op de iPhone en iPad, in de horizontale en liggende houding van de toestellen en ook goed in apps die nog niet voor de iPhone 6 (Plus) geoptimaliseerd zijn.

Adaptxt review andere thema Adaptxt review iPhone interpunctie

Er is een donkergrijs toetsenbord met witte letters, zonder knopvormen om de letters. Die doet denken aan Fleksy, waarin de letters ook zweven. Je kan ook kiezen voor een grijs toetsenbord dat veel meer op het originele iOS-toetsenbord lijkt. Hij lijkt er zelfs zoveel op, dat je twee keer moet kijken welk toetsenbord je voor je hebt. Kijk bij het openen van je bankieren-app of voor het invullen van inloggegevens dus goed of je het standaard Apple-toetsenbord ziet. Je kan natuurlijk weer schakelen met de wereldbol. Je herkent het Adaptxt-toetsenbord vooral aan de woordsuggesties meteen boven de letters.

Adaptxt werkt goed

De woordsuggesties zijn een belangrijk argument om voor Adaptxt te kiezen. Het zorgt ervoor dat je Adaptxt op niet op 1 maar op 2 manieren kan gebruiken. De hoofdreden om de app te gebruiken is natuurlijk het vegen van letters om woorden te maken. Daarin is Adaptxt niet zo soepel als het Engelstalige SwiftKey, maar wel bekwaam en nog beter dan Path Input dat we laatst testten. Het woordenboek is goed in lange woorden, heeft een ruime vocabulaire en mist ook korte woordjes niet. De app voelt goed aan welk woord je wilt schrijven en gaat ook slim om met dubbele letters. Waar Path Input moeite heeft om te zien wanneer je ‘en’ of ‘een’ wilt gebruiken, gaat dat hier erg vaak goed. Alleen de woorden ‘er’, ‘we’ en ‘op’ leveren problemen op: daarbij denkt het toetsenbord dat je alleen de laatste letter wilt hebben. Die woorden zal je veel handmatig moeten ingeven.

Adaptxt review woordvoorspelling Adaptxt review woorden suggesties

Je hoeft echter niet eens te vegen om woorden te maken in Adaptxt. De woordsuggesties van het toetsenbord zijn namelijk erg goed en kunnen je zelfs helpen bij hele zinnen vormen. Raak als eerste letter in een zin een W aan en je kan een zin direct openen met een ‘waarom’, waar’ of ‘wanneer’. Druk op een B en Adaptxt suggereert ‘ben’, ‘bedankt’ of ‘bij’. Kies je voor ‘ben’? Druk nogmaals op de W en Adaptxt geeft ‘wat’ als eerste optie, in plaats van de drie eerder genoemde woorden. In tegenstelling tot Path Input, gaat het intypen van losse letters naast het vegen van woorden uitstekend, en zo kan je behalve woorden vegen ook snel typen met behulp van de woordsuggesties boven het toetsenbord. Precies wat QuickType van Apple in iOS 8 zou moeten aanbieden, maar dat nog niet in het Nederlands doet.

Het specialisme van Adaptxt valt een beetje tegen. Je kan weliswaar verschillende woordenboeken installeren, maar je kan die niet door elkaar heen gebruiken. Als je Nederlands, Engels en Engelse filmjargon hebt geïnstalleerd, moet je daar met een veeg over de spatiebalk tussen schakelen. Anderzijds: zo is wisselen tussen Nederlands en Engels wel heel makkelijk.

Adaptxt woord vegen Windows Adaptxt review instellingen iPhone

Helaas stuiten we tijdens het testen van Adaptxt op een groot probleem: als we een keer schakelen naar het standaardtoetsenbord in iOS 8 en dan teruggaan naar Adaptxt, krijgen we geen letter meer geschreven met de app. Drukken we het toetsenbord weg en daarna opnieuw op een tekstvak om het toetsenbord in beeld te krijgen… dan doet het hele toetsenbord het niet. De enige remedie was het toetsenbord uitschakelen in de instellingen van het toestel. Tja, geef je hem dan nog een kans?

Conclusie Adaptxt review

Adaptxt doet veel goed. Het vegen van letter naar letter om woorden te maken gaat goed, de applicatie voelt aardig aan wat je wilt schrijven en je kan daarnaast zelfs delen van zinnen schrijven met de woordsuggesties die de app uit zichzelf geeft. Schakelen tussen Nederlands en Engels is daarnaast een fluitje van een cent. Maar helaas, het typen van kleine woorden is niet het enige probleem van Adaptxt.

Adaptxt heeft een onduidelijk privacybeleid waardoor het onduidelijk is wat er met je toetsaanslagen gebeurt. Omdat de app gratis te downloaden is, vraag je je af waar het verdienmodel in zit. Het is raadzaam om bij inlogvelden, zoekopdrachten en bij wachtwoorden over te gaan naar het standaardtoetsenbord. Maar dan moet Adaptxt nog wel werken als je van het standaardtoetsenbord teruggaat naar Adaptxt: en dat ging in onze test een keer zo erg mis, dat we Adaptxt nog niet kunnen aanraden.

Pluspunten

  • Typt behoorlijk goed
  • Handig schakelen tussen talen

Minpunten

  • Vaag privacybeleid
  • Vastlopers

Lees ook: Nog meer iOS 8-toetsenborden om te proberen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.