Haal alles uit Google Maps en Apple Kaarten voor iPhone

In dit artikel halen we alles uit Google Maps voor iPhone en iPad en Apple Kaarten voor de iPhone en iOS. Navigeren, restaurants zoeken, Google Street View.

Kaarten-apps uitgelicht iPhone iOS

Er zijn – gokken we – twee kaartenapps die op elke iPhone staan geïnstalleerd. Apple’s Kaarten-app, omdat je die standaard krijgt meegeleverd. En Google Maps, omdat je zo vertrouwd bent met die kaartendienst. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal kan met Google Maps en Apple Kaarten op de iPhone. Een restaurant zoeken, navigeren, over een 3D-stad vegen met Flyover in Apple Kaarten en natuurlijk Google Street View in Google Maps.

Op zoek naar volledige offline navigatie-apps? Lees: De beste iOS autonavigatie-apps voor iPhone en iPad.

Om Google Maps of Apple Kaarten buiten de landsgrenzen te gebruiken, heb je mobiel internet in het buitenland nodig.

Apple Kaarten uitgelegd in 6 vragen

Hoe zoek ik in Apple Kaarten naar een locatie?

Je kan op twee manieren zoeken in Apple’s Kaarten-app. Je tikt op de centrale balk bovenin beeld om in het algemeen te zoeken op een bestemming. Die gebruik je om een hotel te zoeken op de kaart, of om een locatie te verkennen. De zoekfunctie is helaas niet ‘slim’. Apple gebruikt de dienst Yelp om gegevens van bestemmingen in de buurt op te halen en die zoekinformatie is tamelijk specifiek. Als je zoekt op ‘restaurant’ krijg je de restaurants te zien die zich in Yelp hebben ingeschreven met de term restaurant, maar dat zijn lang niet alle restaurants in de buurt. Als je in de buurt bent, kan je beter op de kaart rondkijken. Apple toont op de kaart namelijk wel heel veel bedrijven en dus ook hotels en restaurants. Je herkent ze aan de pictogrammen. Restaurants kunnen zich bij Apple aanmelden om op de kaart te worden opgenomen.

Apple Maps Kaarten zoeken Apple Maps kaarten geplaatste speld

Je kan op een pictogram drukken of de kaart ingedrukt houden om een speld te plaatsen. In beide gevallen krijg je met een druk op de blauwe pijl een detailpagina met het adres, satellietweergave en de mogelijkheid de locatie in je bladwijzers op te slaan, de locatie te delen of te koppelen aan een contact in je adresboek. Ook heb je de opties ‘Route hier naartoe’ en ‘Route hier vandaan’. Daarmee kom je bij de volgende vraag.

Hoe navigeer ik in Apple Kaarten naar een plek?

Druk op de pijl linksboven van de zoekbalk en je komt in het navigatie-overzicht terecht. Standaard berekent Kaarten vanaf je huidige locatie en hoef je alleen de bestemming in te vullen. Hetzelfde scherm krijg je ook als je op een detailpagina van een bedrijf of bij een geplaatste speld kiest voor de optie ‘Route hier naartoe’. Met knoppen bovenin kies je uit autonavigatie, wandelroute en openbaar vervoer. Die keuze maak je eerst, want zodra je de bestemming hebt ingevoerd ga je naar het volgende scherm.

Apple Kaarten route kiezen Apple Kaarten Maps navigeren

In het geval van autonavigatie laat Kaarten drie routes zien om uit te kiezen. Je ziet die op de kaart en als je op een route drukt, zie je bovenin beeld de duur van de rit, het aantal kilometer en de naam van de belangrijkste weg. Met de locatieknop links onderin beeld ga je naar je huidige plek en kan je de route door te scrollen volgen. Ook zie je een lijstknop. Daarmee zie je alle navigatie-instructies alvast achter elkaar. Die kan je gebruiken als je zelf wilt navigeren. Anders druk je hem weg en druk je op Start rechtsboven. Een blikkerige mannenstem navigeert je naar je route.

Bovenin beeld zie je de volgende stap uitgeschreven staan. Straten hebben groene namen in beeld en je ziet de lijn die je volgt. Ook tijdens de navigatie kan je de lijst met instructies zien en je kan schakelen tussen 2D- en 3D-weergave. Bovenin beeld zie je de aankomsttijd, resterende duur en kilometer. Je kan de applicatie op de achtergrond laten draaien: de volgende instructie komt als gesproken pushbericht binnen.

Hoe vind ik in Apple Kaarten een goed restaurant in de buurt?

Kaarten laat allerlei noemenswaardige plekken, bedrijven en ook hotels en restaurants zien op de kaart. Het gaat dan om bedrijven die door de locatiedienst Yelp zijn geïndexeerd. Je zal op de kaart moeten bewegen om te zoeken naar een leuk restaurant in de buurt: er is geen zoekfunctie die je zomaar even alle eettentjes in de buurt toont. Soorten bedrijven op de kaart herken je aan eigen pictogrammen. Eetgelegenheden zijn bruin met bestek erin. Druk erop en je ziet de naam ervan en de gemiddelde waardering overzichtelijk uitgedrukt in sterren, afkomstig van Yelp.

Apple Kaarten restaurant vinden Apple Kaarten Maps restaurantpagina

Op de detailpagina ven een restaurant vind je één tabblad met algemene (contact)informatie en soms specifieke informatie, zoals dat een restaurant geschikt is voor kinderen en of reserveren mogelijk is. Het tweede tabblad laat steeds de eerste drie zinnen van recensies van Yelp zien. Als je die helemaal wilt lezen, moet je dat echter in de applicatie Yelp doen. Ook foto’s in het derde tabblad komen van Yelp. Voor elke functie word je eigenlijk doorverwezen naar de dienst, die helaas niet wereldwijd aangeslagen is en soms dus ronduit karige informatie en beoordelingen toont.

Hoe vind ik openbaar vervoer in Apple Kaarten?

Vanuit het navigatiescherm onder de pijl linksboven in beeld, kan je ook kiezen voor een route uitstippelen met het OV. Dat doet Kaarten niet zelf voor je. Selecteer het OV-pictogram bovenin, voer de bestemming in en druk op start. Je ziet dan een overzicht van alle apps die met navigatie overweg kunnen op de iPhone. Zoek van tevoren een iPhone-app voor lokale openbaar vervoer-voorzieningen op die je in het land of in de stad zelf op weg kunnen helpen: aan 9292 OV heb je buiten de landsgrenzen niet zoveel.

Welke weergave-opties biedt Apple Kaarten?

Apple Kaarten weergaveoptiesStandaard toont Apple’s Kaarten-app een helder wit stratenplan en zandkleurige omgevingen. Met het ezelsoortje rechts onderin beeld zie je drie knoppen onderin beeld waarmee je ook een satellietweergave kan inschakelen en de handige hybride-modus (een combinatie van kaart- en satellietweergave). Die toont de straatnamen én satellietbeelden. Ook kan je aangeven of de verkeersdrukte zichtbaar moet zijn op de kaart.

Op het kaartscherm kan je op elk moment schakelen tussen een 2D- en 3D-weergave met de knop linksonder. Daarnaast staat een knop die je direct naar je huidige locatie brengt. Met het kompas rechtsboven richt je de kaart op het Noorden.

Hoe gebruik ik Flyover?

Apple’s Kaarten-app heeft één grote troef, maar die is nog lang niet overal beschikbaar: Flyover. Dat kan je zien als de sattellietweergave van de applicatie, maar dan écht in 3D. Belangrijke gebouwen, monumenten en flats zijn erin letterlijk op hun locatie op de kaart geplaatst, en zo kan je erover bewegen met je vinger om echt een stad al even te doorlopen. We hebben eerder al een lijst met steden die Flyover gebruiken gepubliceerd. Je activeert Flyover op dezelfde manier als de 3D-weergave van de kaart: met een knopje links onderin beeld.

Apple’s Kaarten-app is standaard op elke iPhone vanaf iOS 6 geïnstalleerd.

Google Maps uitgelegd in 7 vragen

Hoe zoek ik in Google Maps naar een locatie?

Bij het opstarten van Google Maps op iPhone of iPad zie je een kaart van je omgeving, met bovenin een zoekvak en een wegwijzer-icoontje voor het opvragen van routes. Daarnaast zie je een profielknop, waarbij je met je Google-account kan aangeven wat je thuis- en werkadres is, wat handig kan zijn voor navigeren. Op reis koop je er niet zoveel voor.

Google Maps zoeken Google Maps iPhone Groningen op kaart

Zodra je begint met typen, geeft Google Maps suggesties van locaties die je kan bedoelen. Daarnaast heeft de app handige, vooral op toeristen gerichte pictogrammen. Met pictogrammen onder de zoekbalk kan je meteen sorteren op restaurant, uitgaansgelegenheden, hotels, ziekenhuizen, bioscopen en meer. Het aanbod verschilt per locatie, maar de optie maakt het makkelijk allerlei locaties en bestemmingen naast elkaar te zetten en te kiezen uit meerdere opties, in plaats van te zoeken op het eerste resultaat. Zo zie je in één oogopslag bijvoorbeeld de bij Google Maps bekende hotels in Venetië.

Je kan natuurlijk ook rondkijken op de kaart. Onderin het scherm zie je een vierkant kompasknopje. Hiermee kun je inzoomen op je huidige locatie en wisselen tussen 2D- en 3D-weergave. In tegenstelling tot Apple Maps, moet je in Google Maps fors inzoomen om bedrijven, hotels en andere bedrijven op kaart te zien. Laat de app via het slimme zoekvak dus vooral weten waar je naar op zoek bent: dan krijg je uitgezoomd een overzicht.

Hoe navigeer ik in Google Maps naar een plek?

Je kunt met Google Maps natuurlijk ook een route van A naar B plannen. Tik hiervoor op het route-icoontje bovenin het zoekvak. Deze ziet eruit als een routepijltje. Standaard staat je huidige locatie als vertrekpunt ingesteld. Je kunt dit eventueel vervangen door een zelfgekozen vertrekpunt. Vul een bestemming in en kies je vervoermiddel. Je hebt de keuze uit wandelen, openbaar vervoer, fiets of auto. De Google Maps-app geeft meteen aan wat de afstand is en hoe lang de rit, tocht of wandeling gaat duren.

Google Maps route gevonden Google Maps navigeren

Google Maps geeft vaak (maar niet altijd) meerdere routes om uit te kiezen. Je maakt je keuze op basis van de reistijd en de kilomerafstand die je in beeld ziet; niet als route op de kaart zoals Apple Kaarten laat zien. Bij de routes geeft Maps meteen een indicatie van de verkeersdrukte. Kies een route en hij wordt weergegeven op de kaart. Je kan de balk met reistijd-indicatie naar boven slepen om de instructies van de route te zien. Met de blauwe knop Starten, start je.

Bij het rijden zie je bovenin een groene balk met de eerstvolgende opdracht. Daaronder zie je (eigenlijk net te klein) de stap die daarop volgt. Onderin beeld zie je een indicatie van de resterende reistijd en zie je een menu met drie puntjes. Daaronder kan je de geschreven instructies weer zien en het geluid dempen. Rechtsboven in beeld zie je een kompas. Daarmee schakel je tussen 2D- en 3D-weergave. Het kruisje linksonder stopt de navigatiemodus.

Hoe vind ik in Google Maps een goed restaurant in de buurt?

Google Maps is gespecialiseerd in het vinden van restaurants, koffietentjes, bars en toeristische attracties. En dat is alleen nog maar het Nederlandse aanbod: in bijvoorbeeld Italië kan je ook nog zoeken op allerlei andere voorzieningen, zoals bijvoorbeeld hotels. Zodra je begint met een zoekopdracht in het zoekvak bovenin beeld, zie je al snelknoppen staan naar de categorieën. Met de drie stipjes er rechts van vraag je de volledige lijst op.

Google Maps restaurants op kaart Google Maps restaurant detailpagina

Een goed restaurant vinden is vervolgens een peulenschil. Je ziet alle restaurants in de omgeving aangeduid met rode puntjes, en je ziet de naam van het restaurant onderin beeld staan. Als een restaurant een paar recensies heeft op Google zie je de gemiddelde score van het restaurant in een waardering van 1 tot en met 5 sterren. Handig is ook de lijstknop in het zoekvak. Daarmee zet je de restaurants, hun beoordelingen, hun keuken en hun openingstijden op rij – al verschilt de informatie helaas wel per restaurant.

Als je een restaurant hebt gekozen, kan je de witte balk onderin beeld met daarin de naam van het restaurant, naar boven trekken. Je ziet de tijdsduur als je er naartoe wil navigeren, knoppen waarmee je belt, opslaat als favoriet en deelt, de website en kan volledige recensies lezen met beoordelingen op het eten, de inrichting en de service. Ten slotte kan je Google Street View openen om alvast de buitenkant en de straat van een restaurant te bekijken. Je kan naar links en rechts vegen om andere restaurants in de buurt te bekijken.

Hoe vind ik openbaar vervoer in Google Maps?

OV-opties in Google Maps opvragen gaat op dezelfde manier als navigeren naar een plaats. Met de richtingsknop bovenin het zoekvak of als je op een bedrijf of restaurant (bijvoorbeeld) staat, druk je op de blauwe start-, auto-, fiets- of wandelknop rechts onderin. Dan kom je in het navigatiescherm terecht en kan je bovenin beeld de optie OV kiezen. In Nederland gebruikt Google de informatie van 9292 OV om je naar de bestemming te loodsen via metro, tram, bus en trein, in het buitenland zijn er andere informatiepartners. Over de betrouwbaarheid van de trajecten valt moeilijk iets te zeggen. Ook werkt de service nog niet overal.

Hoe gebruik ik Google Maps Street View?

Het is makkelijk over het hoofd te zien, maar je hebt wel degelijk Google Street View tot je beschikking in Google Maps. Je gaat vergeefs op zoek naar het gele mannetje die je op een straat sleept om die in de fotoweergave te bekijken en er virtueel doorheen te lopen. In plaats daarvan druk je lang op de kaart totdat je een rood pinnetje krijgt. Beneden zie je het adres staan en een knop om er naartoe te navigeren. Die balk trek je omhoog. Dan zie je een foto en dié leidt je naar Street View. Je tikt erop en je maakt meteen gebruik van Google’s befaamde stratenweergave. Je hem in de staande en liggende houding van de iPhone gebruiken en met vingervegen rondkijken. Een aparte app voor Street View is dus niet nodig.

Google Maps Google Street View op iPhone Google Maps weergave opties satelliet verkeer

Hoe sla ik een kaart offline op?

Je kan kaarten offline opslaan in Google Maps aan de hand van een easter egg; een grapje van de makers. Je zet een gedeelte kaart in beeld dat je wilt opslaan voor offline gebruik. Daarna typ je in de zoekbalk ‘Ok maps’ en druk je op Zoek. Google Maps laat dan een animatie zien met de mededeling ‘Kaart vooraf laden…’ Daarna is de kaart offline bewaard en kan je zonder internetverbinding tot straatniveau inzoomen en je eigen locatie op de kaart zien. Routemogelijkheden zijn helaas niet voor handen zonder internetverbinding. Wel kan je makkelijk meerdere kaarten van gebieden opslaan voor offline gebruik.

Welke andere weergave-opties biedt Google Maps?

Behalve Google Street View, zijn er meer manieren om tegen de kaart aan te kijken in Google Maps voor iPhone. Als je naar de kaart kijkt, zie je drie puntjes in een witte tab rechts in beeld. Daarmee sleep je een donkergrijs menu in beeld waarop je een indicatie van de verkeersdrukte op de kaart kan zien. Ook heb je er de mogelijkheid om satellietweergave in te schakelen. Daarmee zie je nog steeds de bedrijven, restaurants en straten ook aangeduid staan. Het is dus eigenlijk de hybride weergave van Apple’s Kaarten. Met een laatste knop kan je uitzoomen tot planetair niveau – maar daar heb je wel de extern te downloaden app Google Earth voor nodig die de applicatie dan opent. Heb je die niet? Dan krijg je de downloadpagina van Google Earth in de App Store te zien.

Je kan verder altijd schakelen tussen de 2D- en 3D-weergave in Google Maps, of je de nou de kaart- of de satellietweergave gebruikt. Met het vierkante knopje met pijltje links onderin verander je van 2D naar de 3D-weergave die behoorlijk accuraat met je kijkrichting meegaat.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2015
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen apple maps, google, vakantie, vakantiespecial, wenskaarten
Devices iPad, iPhone
Software iOS