Apple-patent toont iPhone waarbij scherm rondom doorloopt

· Gonny van der Zwaag

iphone patentGaat Apple een iPhone met groter scherm uitbrengen, van wel 5 inch of meer? Of zou Apple slimme trucs achter de hand hebben om het schermoppervlak te vergroten, zonder dat de smartphone kolossaal en daardoor moeilijk hanteerbaar wordt? Die ideeën zijn er, zo blijkt uit een patentaanvraag van Apple die vandaag is gepubliceerd. Patent 20130076612 toont een apparaat waarbij het scherm helemaal rondom doorloopt. Het zou gaan om een volledig glazen constructie met AMOLED-scherm en gezichtsherkenning. Op het eerste gezicht lijkt het apparaat op een vorige generatie iPod nano. Maar een telefoon-icoon maakt duidelijk dat het om een smartphone gaat. Ook zijn icoontjes zichtbaar voor App Store, agenda, adresboek, e-mail, berichten en instellingen.

De telefoon is gemaakt van een buigzaam AMOLED-scherm waardoor een maximaal schermoppervlak ontstaat. Het apparaat bevat meerdere transparante schermlagen zodat het scherm ook 3D-effect kan tonen. En er zit gezichtsherkenning in. In de omschrijving is te lezen dat veel telefoontoestellen en tablets kiezen voor een platte vorm, waarbij maar een deel van het oppervlak kan worden gebruikt. Met een gebogen scherm kun je helemaal rondom het apparaat gaan en een maximaal schermoppervlak bereiken, terwijl het apparaat nog steeds makkelijk hanteerbaar is. In de patentaanvraag zijn plaatjes te zien van andere mogelijke vormen, zoals een vrijwel platte uitvoering en een bijna cilindervormige uitvoering.

apple wrap around iphone

Glas of een ander transparant materiaal is nodig om een stevige behuizing te maken (zolang je het maar niet laat vallen). Je hebt dan maximale toegang tot het scherm, het glas ziet er mooi uit en vormt geen belemmering voor draadloze signalen. Met verf of inkt kunnen minder mooie interne componenten aan het oog worden onttrokken. Voor extra stevigheid zou je een metalen raamwerk of metalen staafjes kunnen gebruiken. Uitvinder is Scott A Myers, die het patent in 2011 voor het eerst namens Apple indiende bij de USPTO. Op donderdag 28 maart (vandaag dus) werd het voor het eerst gepubliceerd. Een patentaanvraag wil natuurlijk niet zeggen dat Apple het ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Patentaanvragen van apparaten die echt op de markt zijn verschenen, werden vaak pas gepubliceerd nadat het apparaat in de verkoop ging.

Meer info: Apple-patent ‘Electronic Device With Wrap Around Display

vormen patent wrap around

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Ze heeft een 38mm Apple Watch van staal met wisselende bandjes (nylon is favoriet) en een 256GB iPhone 7 Plus matzwart. In haar vrije tijd schrijft ze over slimmer fit worden op Fithacking.nl en over slimmer eten op Eetblog.nl.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.