Kapotte Lightning-kabels

Lightning-kabel kapot? Ga tijdig omruilen in de Apple Store!

Als je Lightning-kabel kapot gaat kun je deze omruilen in de Apple Store voor een nieuwe. Je moet er alleen niet te lang mee wachten, want alleen licht beschadigde kabels worden vervangen. Zwaar beschadigde kabels vallen niet meer onder de iPhone-garantie.

Gaan jouw Lightning-kabels snel kapot? Dan is het goed om te weten dat je niet te lang moet wachten met inruilen in de Apple Store. Alleen kabels die licht beschadigd zijn, kunnen in de Apple Store worden omgeruild.


Disclaimer: Het kan best zijn dat jouw buurman of een vriend heel andere ervaringen had. In dit artikel lees je het officiële beleid in de Apple Store zoals aan ons gecommuniceerd.

Kapotte Lightning-kabel: wat te doen?

Om de proef op de som te nemen gingen we met een bosje kapotte Lightning-kabels naar de Apple Store. Zoals je ziet waren ze behoorlijk kapot gegaan. Als de rubberen coating van de kabels eenmaal is gescheurd, gaat het hard, zeker als je ook nog regelmatig aan de Lightning-kabels gaat zitten ‘plukken’. De onderliggende bescherming van textiel wordt zichtbaar en als ook dat is afgesleten zie je de stroomdraadjes.

Kapotte Lightning-kabels

Gevaarlijk? Risico op een schok levert het niet meteen op, want daarvoor is de stroomsterkte te laag. Als je je toch zorgen maakt kun je ze het beste omwikkelen met elektriciteitstape of een krimpkous.

Werkt je iPhone opladen niet meer? Het kan aan de kabel liggen, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Check onze tips om het op te lossen:

Garantie op kabels bij Apple

Ons lukte het niet om alle kapotte Lighting-kabels op de foto te ruilen. De Genius Bar-medewerker die ons hielp deed navraag bij zijn collega’s over het officiële beleid omtrent de iPhone-garantie en dat houdt in dat de kabel niet te zeer beschadigd mag zijn. Bij de eerste tekenen van een scheurtje of bobbeltje in het rubberen omhulsel kun je daarom maar het beste meteen naar de Apple Store gaan.

Wat moet je meenemen?

  • De kapotte kabel.
  • Het serienummer van jouw toestel (deze moet nog binnen de garantieperiode zijn).

De medewerker die ons hielp, legde uit wat het officiële beleid van de Apple Store is omtrent kabels. De kapotte kabels de medewerker inneemt worden na ontvangst nog eens gecontroleerd door een externe partij en daarbij wordt gekeken of de juiste criteria zijn gehanteerd. Het kan best voorkomen dat jij een coulante medewerker treft die een oogje dichtknijpt, maar het is uiteraard de bedoeling dat ze allemaal dezelfde werkwijze hanteren.

Oplossingen: krimpkousen en ducttape

We schrijven af en toe over ‘onverwoestbare’ kabels zoals de Spring-kabel en oplossingen om een rafelige kabel te repareren, zoals de
iCordRX (niet meer verkrijgbaar). Maar er is een goedkopere oplossing, die bij sommige iCulture-lezers favoriet is: krimpkousen. We bestelden een doos in verschillende formaten, maar zelf vonden we dat geen ideale oplossing.

Krimpkous voor Lightning-kabel

Het idee is dat je de krimpkous rondom de kabel doet en dit vervolgens met een föhn of andere warmtebron laat krimpen. Daarvoor moet je wel een vrij groot formaat krimpkous nemen, omdat de verdikking van de connector er doorheen moet passen. Het resultaat was eigenlijk niet mooi: het zat niet op alle plekken mooi strak en het ging na verloop van tijd weer verschuiven. iCulture-lezer Bas gaf als tip om de kous met een punttang wat op te rekken, zodat je deze over de connector kan schuiven. Misschien werkt het goed bij anderen, maar wij vonden de oplossing niet goed genoeg. De kleurtjes geven het ook een rommelig uiterlijk.

Ook niet mooi, maar goedkoop en misschien wel net zo effectief is het gebruik van elektriciteitstape of ducttape (of zoals sommige mensen zeggen: ducktape), dat je er veel strakker omheen kunt wikkelen. Daarnaast kun je allerlei gespecialiseerde producten kopen, zoals de eerder genoemde iCordRx. Die zijn relatief prijzig (drie voor een tientje), maar dat is nog altijd goedkoper dan een nieuwe kabel. Van iCulture-lezer Hans kregen we nog de tip voor kneedlijm, dat je makkelijk om het beschadigde deel van de kabel kan plakken. Een pakje kneedlijm heb je al voor onder een tientje, dus de moeite waard om te proberen.

Je kunt op internet ook onofficiële laders en kabels vinden die soms heel goedkoop zijn, maar hou er rekening mee dat de componenten vaak van mindere kwaliteit zijn en dat er de beveiliging minder goed is geregeld.

In onze rubriek iCulture Deals komen soms leuke aanbiedingen voor Lightning-kabels langs, waarbij we de voorkeur hebben voor goedgekeurde (MFi-)kabels. Ook vind je bij winkels zoals Coolblue en Bol.com een uitgebreid assortiment Lightning-kabels, ook van andere merken. Onze aanrader zijn de kabels die met nylon zijn omwikkeld.

‘Ik heb nooit kapotte kabels’

“Wat doen jullie met die kabels om ze zo kapot te krijgen?” vroeg een iCulture-lezer toen we op Twitter aankondigden om met onze collectie kapotte kabels naar de Apple Store te gaan. Een terechte vraag. Sommige mensen hebben nooit kapotte kabels, terwijl ze bij anderen meteen na ingebruikname al beginnen te slijten. Het ligt eraan hoe vaak en hoe strak je de kabels oprolt, hoe intensief je ze gebruikt en hoe vaak je ze onderweg meeneemt. Gooi je de kabel vaak achteloos onderin je rugzak, dan kunnen ze snel slijten. Terwijl we met onze iPhones heel zuinig omgaan, behandelen we onze Lightning-kabels vaak wat ruiger. Ze zijn immers niet gemaakt van glas. Maar nogmaals: de ervaring kan per persoon heel verschillend zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!