Apple Watch ski-prestaties

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

De wintertijd wordt op je iPhone en iPad automatisch ingesteld. In deze tip lees je hoe je kunt checken of alles goed is ingesteld voor zomertijd en wintertijd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Wintertijd instellen op iPhone, iPad en Apple Watch

De wintertijd instellen op je iPhone of iPad kost nauwelijks moeite. Meestal staat het standaard al goed ingesteld en past Apple de klok automatisch aan. In deze tip lees je hoe je controleert of de instellingen goed staan, zodat de iPhone en iPad automatisch de wintertijd instellen.

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

Als de wintertijd in West-Europa in gaat, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat het weer guur wordt en het buiten eerder donker is. De klok moet op dat moment een uur achteruit. Voordeel is wel, dat je daardoor een uur langer kunt slapen.

Om drie uur ‘s nachts gaat de klok een uur terug. Bij de iPhone en iPad gebeurt dat automatisch: daarbij wordt de klok op afstand aangestuurd, waarbij Apple ervoor zorgt dat altijd het juiste tijdstip te zien is. Dit tijdstip is afhankelijk van jouw tijdzone.

Het is daarom slim om te controleren of alle instellingen op de iPhone wel goed staan, zodat je verder geen omkijken hebt naar de wintertijd.

Zo kun je de wintertijd-instellingen controleren:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Tik op Datum en tijd. Check of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam of een andere stad bij jou in de buurt.
  3. Zet de schakelaar aan bij Stel automatisch in.

iPhone wintertijd 2019.

Wintertijd op je Apple Watch

Heb je ook een Apple Watch? De wintertijd wordt daar automatisch aangepast. Je hoeft daar dus geen instellingen aan te passen om de Apple Watch over te zetten naar wintertijd.

Wintertijd: wanneer ook alweer?

De wintertijd loopt in Europa van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Daarna gaat de zomertijd in. De wintertijd houdt in dat de klok één uur achteruit wordt gezet, zodat je een uur langer kunt slapen. Hieronder vind je de dagen waarop de wintertijd van 2019 en daaropvolgende jaren in gaat, mocht het wisselen tussen winter- en zomertijd gehandhaafd blijven:

  • Wintertijd 2019: 27 oktober 2019
  • 2020: 25 oktober 2020
  • 2021: 31 oktober 2021
  • 2022: 30 oktober 2022
  • 2023: 29 oktober 2023

Wintertijd vs. Daylight Saving Time

Buiten Europa kan het gebeuren dat de wintertijd op een ander moment ingaat, bijvoorbeeld een paar weken eerder of later. Voor Apple-fans kan het soms onhandig zijn als de Verenigde Staten niet helemaal gelijk loopt met Europa, waardoor het tijdsverschil niet langer 6 tot 9 uur is. Normaal gesproken beginnen evenementen van Apple om 19:00 uur Nederlandse tijd, maar op momenten dat de wintertijd niet helemaal gelijk loopt kan het 18:00 uur zijn.

Hou hier ook rekening mee met software-updates, die normaal gesproken om 19:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar zijn. In de laatste week van oktober (totdat de wintertijd in de VS in gaat), verschijnen de updates daarom om 18:00 uur Nederlandse tijd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!