Apple Watch ski-prestaties

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

De wintertijd wordt op je iPhone en iPad automatisch ingesteld. In deze tip lees je hoe je kunt checken of alles goed is ingesteld voor zomertijd en wintertijd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Wintertijd instellen op iPhone, iPad en Apple Watch

De wintertijd instellen op je iPhone of iPad kost nauwelijks moeite. Meestal staat het standaard al goed ingesteld en past Apple de klok automatisch aan. In deze tip lees je hoe je controleert of de instellingen goed staan, zodat de iPhone en iPad automatisch de wintertijd instellen. Wel kan er dit jaar op de Apple Watch iets misgaan (zie verderop).

Let op: tijdens de aanstaande wisseling van de wintertijd op zondag 28 oktober, kan er iets mis gaan op de Apple Watch. Dit geldt alleen voor mensen die een Apple Watch Series 4 met de Infograaf Modulair-wijzerplaat gebruiken. In Australië werd eerder een bug ontdekt bij het omzetten van de klokken. Daardoor crashte de Apple Watch, tot de batterij was leeggelopen. Apple heeft sindsdien geen software-update uitgebracht dus het kan zijn dat de bug er nog steeds in zit. Ook is het mogelijk dat Apple het probleem inmiddels met een server-update heeft opgelost.

Het probleem is gemakkelijk op te lossen. Als je een Apple Watch Series 4 hebt moet je zorgen dat je niet de Infograaf Modulair-wijzerplaat gebruikt, want die kan niet omgaan met dagen van 23 of 25 uur.

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

Als de wintertijd in West-Europa in gaat, dan moet de klok een uur achteruit. Je kunt daardoor een uur langer slapen. Om drie uur ‘s nachts gaat de klok een uur terug. Bij de iPhone en iPad gebeurt dat automatisch: daarbij wordt de klok op afstand aangestuurd, waarbij Apple ervoor zorgt dat altijd het juiste tijdstip te zien is. Dit tijdstip is afhankelijk van jouw tijdzone.

Het is daarom slim om te controleren of alle instellingen op de iPhone wel goed staan, zodat je verder geen omkijken hebt naar de wintertijd.

Zo kun je de wintertijd-instellingen controleren:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Tik op Datum en tijd. Check of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam of een andere stad bij jou in de buurt.
  3. Zet de schakelaar aan bij Stel automatisch in.

Wintertijd op een iPhone instellen.

Wintertijd op je Apple Watch

Heb je ook een Apple Watch? De wintertijd wordt daar automatisch aangepast. Je hoeft daar dus geen instellingen aan te passen om de Apple Watch over te zetten naar wintertijd. Hou daarbij wel rekening met de bug die we aan het begin van dit artikel hebben genoemd.

Wintertijd: wanneer ook alweer?

De wintertijd loopt in Europa van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Daarna gaat de zomertijd in. De wintertijd houdt in dat de klok één uur achteruit wordt gezet, zodat je een uur langer kunt slapen. Hieronder vind je de dagen waarop de wintertijd van 2018 en daaropvolgende jaren in gaat, mocht het wisselen tussen winter- en zomertijd gehandhaafd blijven:

  • Wintertijd 2018: 28 oktober 2018
  • 2019: 27 oktober 2019
  • 2020: 25 oktober 2020
  • 2021: 31 oktober 2021
  • 2022: 30 oktober 2022

Wintertijd vs. Daylight Saving Time

Buiten Europa kan het gebeuren dat de wintertijd op een ander moment ingaat, bijvoorbeeld een paar weken eerder of later. Voor Apple-fans kan het soms onhandig zijn als de Verenigde Staten niet helemaal gelijk loopt met Europa, waardoor het tijdsverschil niet langer 6 tot 9 uur is. Normaal gesproken beginnen evenementen van Apple om 19:00 uur Nederlandse tijd, maar op momenten dat de wintertijd niet helemaal gelijk loopt kan het 18:00 uur zijn. Het aankomende oktober-event begint daarom om 15:00 ‘s middags (10:00 ‘s ochtends in New York).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen klok, winter