Wintersporters in de sneeuw (shutterstock_120085720)

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

De wintertijd wordt op je iPhone en iPad automatisch ingesteld. In deze tip lees je hoe je kunt checken of alles goed is ingesteld voor zomertijd en wintertijd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Wintersporters in de sneeuw (shutterstock_120085720)
De wintertijd instellen op je iPhone of iPad kost nauwelijks moeite. Meestal staat het standaard al goed ingesteld en past Apple de klok automatisch aan. In deze tip lees je hoe je controleert of de instellingen goed staan, zodat de iPhone en iPad automatisch de wintertijd instellen.

Wintertijd instellen op iPhone en iPad

Halverwege de herfst gaat de wintertijd in, wat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Je kunt daardoor een uur langer slapen. Om drie uur ‘s nachts gaat de klok een uur achteruit en als je een analoog horloge of een ouderwetse klok hebt, betekent het dat je de wijzers van de klok handmatig moet terugdraaien. Bij de iPhone en iPad hoeft dat niet: daar wordt de klok op afstand aangestuurd, waarbij Apple ervoor zorgt dat altijd het juiste tijdstip te zien is. Dit tijdstip is afhankelijk van jouw tijdzone.

Zomertijd en wintertijd instellen op je iPhone en iPadHet is daarom slim om te controleren of alle instellingen wel goed staan, zodat je verder geen omkijken hebt naar de wintertijd:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Tik op Datum en tijd. Check of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam of een andere stad bij jou in de buurt.
  3. Zet de schakelaar aan bij Stel automatisch in.

Wintertijd: wanneer ook alweer?

De wintertijd loopt Europa van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Daarna gaat de zomertijd in. De wintertijd houdt in dat de klok één uur achteruit wordt gezet, zodat je een uur langer kunt slapen. Hieronder vind je de dagen waarop de wintertijd van 2017 en daaropvolgende jaren in gaat:

  • Wintertijd 2017: 29 oktober 2017
  • Wintertijd 2018: 28 oktober 2018
  • 2019: 27 oktober 2019
  • 2020: 25 oktober 2020
  • 2021: 31 oktober 2021
  • 2022: 30 oktober 2022

Wintertijd vs. Daylight Saving Time

Buiten Europa kan het gebeuren dat de wintertijd op een ander moment ingaat, bijvoorbeeld een paar weken eerder of later. Voor Apple-fans kan het soms onhandig zijn als de Verenigde Staten niet helemaal gelijk loopt met Europa, waardoor het tijdsverschil niet langer 6 tot 9 uur is. Normaal gesproken beginnen evenementen van Apple om 19:00 uur Nederlandse tijd, maar op momenten dat de wintertijd niet helemaal gelijk loopt kan het 18:00 uur zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen klok, winter