Blokkeer beller met apps op de iPhone.

Zo kun je spamoproepen herkennen en blokkeren op je iPhone

Word je vaak lastiggevallen door telefoontjes van spammers of telemarketeers? Je iPhone kan dit soort nummers identificeren en blokkeren, mits je de juiste apps geïnstalleerd hebt. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Spamtelefoontjes blokkeren op je iPhone

Heb je last van vervelende spamnummers of telemarketeers die jou bellen, dan kun je dit soort nummers blokkeren. Met de juiste app en instellingen, kun je dit soort nummers snel herkennen. In deze tip lees je hoe dit werkt en welke apps er zoal zijn.

Spamapps blokkeren telefoontjes op je iPhone

Als iemand jouw telefoonnummer heeft, kan hij of zij jou altijd bellen (tenzij je het desbetreffende telefoonnummer geblokkeerd hebt). Dat geldt ook voor bijvoorbeeld spamoproepen of telemarketeers die jou dingen willen verkopen. In iOS is een functie ingebouwd waarmee je dit soort gesprekken kunt detecteren en blokkeren, maar je hebt hier wel bepaalde apps voor nodig.

Apps die deze functie ondersteunen, maken in feite gebruik van CallKit. Deze apps bevatten een database van nummers die bekendstaan als spam of afkomstig zijn van telemarketeers. Wat deze apps doen is kijken naar het nummer en deze vergelijken met hun interne lijst. Op het toegangsscherm wordt vervolgens dankzij CallKit aangegeven dat het waarschijnlijk om een spamnummer gaat. Het nummer kan door dit soort apps ook automatisch geblokkeerd worden. Deze apps krijgen nooit toegang tot informatie over inkomende gesprekken. Voor callcentra of personen die anoniem bellen, werkt deze functie niet.

Veel van deze apps werken met een abonnementsmodel, maar er zijn ook enkele gratis opties. Hieronder vind je enkele apps die deze functie ondersteunen:

  • Truecaller (gratis, iPhone + IAP, iOS 11.0+) - Gratis te gebruiken, maar je dient je wel te registreren met je eigen telefoonnummer. Let op de privacy-aspecten (zie verderop)!
  • Hiya: Caller ID & Spam Blocker (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Hiya is ook gratis, maar vereist registratie met je telefoonnummer. Je kunt hier ook je eigen lijst van geblokkeerde nummers aanmaken.
  • Numbo Call Blocker Caller ID (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Eén maand gratis te gebruiken, daarna €10,49 per jaar. Let op: betaalde abonnement wordt automatisch verlengd na eerste gratis maand.

Als je één van deze apps geïnstalleerd hebt, moet je de functie inschakelen in de instellingen van je toestel:

  1. Ga naar Instellingen > Telefoon.
  2. Kies voor Blokkeer en identificeer bellers.
  3. Zet de schakelaar van de desbetreffende app aan. Via de knop Wijzig kun je de volgorde van de apps bepalen waarvan gekeken moet worden of het inkomende telefoonnummer in de database voorkomt.

Spamapps voor telefoonnummers instellen.

Privacy-aspecten van de genoemde apps

Het is belangrijk om je te realiseren dat deze apps ook wat nadelen hebben. Zo blijkt TrueCaller allerlei data uit adresboeken verzamelt, zowel van jezelf als van anderen. Daardoor kunnen jouw gegevens met verschillende nicknames en foto’s in de database van TrueCaller terechtkomen. Door TrueCaller te gebruiken en akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden geef je dus ook de privégegevens van alle contacten in je adresboek weg, waardoor hun privacy wordt aangetast. Helaas kun je er weinig aan doen als anderen de app installeren en jouw privégegevens opeens bij TrueCaller in de database staan. Dit is een aspect om rekening mee te houden. In dit artikel kun je er onder het kopje ‘TrueCaller Privacy Concerns’ meer over lezen.

Als je de LinkedIn-app geïnstalleerd hebt, zul je zien dat ook die vermeld staat in deze lijst. Het is echter onduidelijk of de LinkedIn-app ook daadwerkelijk werkt met deze functie en of deze spamnummers goed herkent en blokkeert.

Nog meer artikelen over het blokkeren van ongewenste personen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen bellen, spam
Device iPhone
Software iOS