Pikachu Pokemon Go starters

Pokémon vinden: in welke omgeving vind je welk Pokémon-type?

Kun je die ene Bulbasaur niet vinden? Of wil Pikachu maar niet verschijnen? Wij verzamelden welk type Pokémon zich waar het liefste verstopt. Zo vind je ze wel!

Ben je op zoek naar een Bulbasaur, een Charmander of een Dragonite in Pokémon Go? Dan helpt het om te weten waar ze het liefste zitten. Dit is afhankelijk van het type Pokemon dat je zoekt: Electric, Grass, Fire of Ice bijvoorbeeld. In dit artikel lees je in welke gebieden je bepaalde Pokémon kunt vinden en waar je bijvoorbeeld een Ditto of Shiny Pokémon kunt vinden.

Pokemon zoeken in de juiste omgeving

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt lezen:

Pokémon vinden op de juiste plaats

Op een gegeven moment raakt je Pokédex steeds voller en wordt het lastiger om nieuwe te vinden. Waar kun je het beste gaan zoeken? Helaas, helaas, handige hulpmiddelen zoals PokéVision doen het niet meer dus je zult zelf moeten zoeken naar je favoriete Pokémon. Zoek je een bepaald type? Dan kun je het beste kijken op de plekken waar ze zich het liefste schuilhouden. Het betekent wel dat je je wandelschoenen aan moet trekken om erop uit te gaan.

Alle Pokémon zullen uiteindelijk verschijnen in de game, maar ze zijn nog niet allemaal te vinden. Momenteel zijn alleen de eerste en tweede generatie in Pokémon Go te vinden, maar een aantal daarvan zijn nog niet in het wild gesignaleerd. Het gaat hier bijvoorbeeld om Articuno, Zapdos, Motres, Mewtwo en Mew. Ook zijn sommige Pokémon alleen in bepaalde regio’s te vinden.

Ook de tweede generatie Pokémon zijn te vinden in Pokémon Go. Deze hebben de bekende Pokémon-types zoals hieronder. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de grass-Pokémon uit de tweede generatie op dezelfde plekken vindt als van de eerste generatie Pokémon.

Wat is een Pokémon Nest?

Een zogenaamd Pokémon Nest is een plek waar vaak veel dezelfde Pokémon opduiken. Zo kwamen we in het noordelijke puntje van Katwijk (rondom de Jan Tooropstraat) veel Voltorbs tegen en wemelt het in het Amsterdamse Vondelpark van de Drowzees. Heb je een bepaald type Pokémon nodig om een evolutie te kunnen uitvoeren, dan loont het de moeite om zo’n nest op te zoeken. Op Reddit vind je ook meldingen waar je een bepaald nest kunt vinden.

Waar vind je regionale Pokémon?

Sommige Pokémon kun je alleen in bepaalde regio’s vinden. Je zult fysiek in deze werelddelen aanwezig moeten zijn om de betreffende Pokémon tegen te komen in het wild. Je kunt ze niet krijgen uit een ei.

Voor de eerste generatie gaat het om deze regionale Pokémon:

 • Tauros (Noord-Amerika)
 • Mr. Mime (Europa)
 • Farfetch’d (Azië)
 • Kangaskhan (Australië en Nieuw-Zeeland)

Heracross Pokémon

Voor de Pokémon Generatie 2 gaat het om deze Pokémon:

 • Corsola (alleen in tropische gebieden rond de evenaar)
 • Heracross (alleen in Zuid-Amerika en zuidelijke staten van de VS)

Waar vind je Ditto?

Ditto is een speciale Pokémon uit de eerste generatie, die pas later aan het spel werd toegevoegd. Je komt een Ditto niet zo maar op straat tegen, want hij zit verstopt in gangbare Pokémon zoals Pidgey en Rattata. De paarse Ditto is van het Normale type. In de traditionele Pokémon-games is Transform de kenmerkende aanval van Ditto en dit is ook in Pokémon Go het geval. Ditto kan namelijk in elke Pokémon transformeren waar hij tegen vecht. Hij neemt daarmee niet alleen de gedaante over, maar ook het type en de aanvallen van de desbetreffende Pokémon. In de Pokédex neemt Ditto de plek in van nummer 132, tussen Lapras en Eevee.

Ditto

Ditto kan zich in een ei verschuilen, maar je hebt een grotere kans om er eentje te vangen als je erop uit trekt. Je kunt Ditto niet zien in de Nearby-radar, maar je zult een van de vermommingen moeten vangen:

 • Rattata
 • Pidgey
 • Zubat
 • Spearow
 • Metapod
 • Magikarp
 • Venonat
 • Paras

Pas na het vangen krijg je een melding ‘Oh?’ in plaats van het gebruikelijke ‘Gotcha!’. Daarna verschijnt een animatie in beeld waarin te zien is hoe de Pokémon transformeert in Ditto. Een Pokémon verandert niet alleen in Ditto voor jou, maar ook voor alle andere spelers. Vang je dus een Pidgey die achteraf een Ditto blijkt te zijn, dan geldt dit ook voor alle andere spelers die diezelfde Pidgey vangen.

Je kunt Incense of een Lure gebruiken om Ditto te vangen. Deze twee voorwerpen trekken vaak veelvoorkomende Pokémon aan, waardoor de kans ook groter is dat één van hen een Ditto blijkt te zijn. Ook met de Pokémon Go Plus kun je Ditto proberen te vangen.

Ditto verstopt in een Pidgey

Als je een Ditto sterker wil maken, heb je net als met alle andere Pokémon Candy nodig. Om Candy te verzamelen kun je de Buddy-functie gebruiken. Voor elke drie kilometer die je loopt, ontvang je één Ditto Candy om hem sterker te maken.

Waar vind je shiny Pokémon?

Een Shiny Pokémon is een Pokémon in een bijzondere kleur. De naam ‘shiny’ is bedacht door fans vanwege het sprankelende effect als je er eentje tegenkomt. Tot nu toe zijn er twee Shiny Pokémon aanwezig in het spel:

 • Magikarp: de shiny variant is geel in plaats van oranje
 • Gyarados: de shiny variant is rood in plaats van blauw

Deze Pokémon zien er normaal uit, totdat je er eentje in beeld krijgt. Pas dan onthult de Pokémon dat het om een shiny variant gaat. Dit werkt dus iets anders dan bij Ditto, die pas ná het vangen zijn ware aard onthult. Het leuke is dat Shiny Pokémon per persoon verschillend zijn. De ene persoon krijgt een Shiny Magikarp te zien, maar anderen in de buurt zien een normale Magikarp. Ook dit is dus anders dan bij Ditto.

Shiny Pokémon Gyarados

Door Shiny Pokémon te vangen verdien je nieuwe badges, waarbij ook rekening wordt gehouden met het geslacht. Shiny Pokémon hebben geen speciale krachten in gyms en hebben ook geen speciale stats of een extra hoge IV. Ze zien er alleen anders uit.

Welke Pokémon types zijn er?

Om te weten waar je bepaalde Pokémon kunt vinden moet je weten welk type Pokémon je zoekt. In totaal zijn er 17 types: Normal, Bug, Poison, Flying, Fire, Water, Ice, Grass, Electric, Fighting, Ground, Rock, Steel, Ghost, Psychic, Fairy en Dragon. Er is ook nog een 18e type (Dark), die pas bij generatie 2 werd toegevoegd.

Heb je het type gevonden? Dan is het slechts een kwestie van zoeken om de beschikbare Pokémon te vangen op hun favoriete verstopplekken. Pokémon duiken vooral op plekken op waar veel mensen zijn, zoals parken en winkelcentra. Dat komt omdat ze aangetrokken worden door plekken met veel mobiele telefoons. Watertypes zoals Magikarp, Goldeen en Staryu vind je vooral bij het water. Veel Pokémon behoren tot meerdere types; het kan dus zijn dat je ze op meer dan één soort plek kunt vinden.


Pidgey vangen

Normal
Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Rattata, Raticate, Spearow, Fearow, Jigglypuff, Wigglytuff, Meowth, Persian, Farfetch’d, Doduo, Dodrio, Lickitung, Chansey, Kangaskhan, Tauros, Ditto, Eevee, Porygon en Snorlax.

Pokémon met het type Normal kun je overal tegen het lijf lopen, want ze hebben geen specifieke omgeving waar ze het liefste zitten. Ook zijn ze niet in een bepaald klimaat te vinden.

Tauros is echter een regionaal exclusieve Pokémon en alleen in de Verenigde Staten te vinden. Ook Kangaskhan hoort bij de normale Pokémon, maar is alleen in het wild te vangen in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast is Ditto een Normal-type Pokémon, maar deze vang je op een speciale manier. Ditto vermomt zich als een Rattata, Pidgey, Zubat, Magikarp, Spearow, Metapod, Venonat en Paras. Als je met Ditto de aanval Transform gebruikt, neemt hij de gedaante over van de tegenstander. Een Ditto kan dus uiteindelijk elk type Pokémon worden.


Pokémon Go Butterfree

Bug
Caterpie, Metapod, Butterfree, Weedle, Kakuna, Beedrill, Paras, Parasect, Venonat, Venomoth, Scyther en Pinsir.

Bug-Pokémon zitten het liefst in gebieden met veel gras. Denk dus aan parken, bossen en natuurreservaten. Deze Pokémon zijn soms ook te vinden aan het strand. Het klimaat maakt daarbij niet uit.


Pokémon Go Oddish

Poison
Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Gloom, Vileplume, Weedle, Kakuna, Beedrill, Venonat, Venomoth, Bellsprout, Weepinbell, Victreebell, Ekans, Arbok, Nidoran (vrouwelijk), Nidoran (mannelijk), Nidorina, Nidoqueen, Nidorino, Nidoking, Zubat, Golbat, Grimer, Muk, Koffing, Weezing, Tentacool, Tentacruel, Gastly, Haunter en Gengar.

Giftige Pokémon zitten het liefst in industriële gebieden, bijvoorbeeld steden. Daarnaast houden ze van moerassen en natte gebieden. Het gras naast een meertje of gracht kan ook een ideale plek zijn om eens een kijkje te nemen.


Pokémon Go Magmar

Fire
Charmander, Charmeleon, Charizard, Vulpix, Ninetales, Growlithe, Arcanine, Ponyta, Rapidash, Magmar, Flareon en Moltres.

Dit type Pokémon houdt van – hoe kan het ook anders – droge gebieden. Een Charmander vind je dus het snelste in je eigen buurt, maar ook vlakbij tankstations en in steden. Moltres ga je nog niet tegenkomen in het wild. Deze zeldzame Pokémon is namelijk nog niet beschikbaar in het spel.


Pokémon Go Magikarp

Water
Squirtle, Wartortle, Blastoise, Psyduck, Golduck, Poliwag, Poliwhirl, Poliwrath, Tentacool, Tentacruel, Slowpoke, Slowbro, Seel, Dewgong, Shellder, Cloyster, Krabby, Kingler, Horsea, Seadra, Omanyte, Omastar, Kabuto, Kabutops, Goldeen, Seaking, Staryu, Starmie, Magikarp, Gyrados, Lapras en Vaporeon.

Water-Pokémon houden vanzelfsprekend van water. De grootste kans om ze te vinden is dus bij grachten, rivieren, meertjes of de zee. Maar ook bij fonteinen en waterreservoirs heb je een grote kans om een Water-Pokémon te vinden.


Pokémon Go Lapras

Ice
Jynx, Dewgong, Cloyster, Lapras en Articuno.

IJs-Pokémon vind je het beste op koude plekken. Deze beesten houden namelijk van koud weer en sneew. Je kunt ze dus het beste vinden in de bergen en ski-resorts. Zoek je echter bij het water of op het strand, dan heb je ook een redelijke kans om ze te vinden. Articuno is net als Moltres een legendarische Pokémon en nog niet in het spel losgelaten. Deze IJs-Pokémon ga je dus nog niet vinden.


Pokémon Go Bulbasaur

Grass
Bulbasaur, Ivysaur, Venusaur, Oddish, Gloom, Vileplume, Bellsprout, Weepinbell, Victreebell, Exeggcute, Exeggutor, Tangela, Paras en Parasect.

Hier hoef je waarschijnlijk niet lang over na te denken. Gras-Pokémon houden namelijk van gras, wel zo logisch. Voor Pokémon als Bellsprout ga je dus naar het park, botanische tuinen of het bos. Af en toe loop je deze grasfanaten ook tegen het lijf aan het strand.


Pokémon GO Pikachu

Electric
Pikachu, Raichu, Magnemite, Magneton, Voltorb, Electrode, Electabuzz, Jolteon en Zapdos.

Heb je je schrap gezet voor een flinke schok van elektriciteit? Dan wil je naar plaatsen waar nagedacht wordt. Denk aan scholen, universiteiten en bibliotheken. Daar hangen deze Pokémon namelijk het liefste rond. Niets gevonden? Je kunt deze Elektrische types ook vinden in industriële parken, treinstations en in winkelcentra. Zapdos behoort tot de legendarische Pokémon en is op dit moment nog niet in het wild te vangen.


Pokémon GO Mankey

Fighting
Mankey, Primeape, Machop, Machoke, Machamp, Hitmonlee, Hitmonchan en Poliwrath.

Vecht-types houden vanzelfsprekend van plekken waar er gevochten wordt, of waar je er in ieder geval een grote kans op hebt. Ga dus naar een sporthal, stadion of een skatepark om deze Pokémon te vinden. Je kunt daarentegen ook geluk hebben in een park en aan het strand.


Pokémon GO Sandshrew

Ground
Sandshrew, Sandslash, Diglett, Dugtrio, Geodude, Graveler, Golem, Onyx, Cubone, Marowak, Rhyhorn, Rhydon, Nidoqueen en Nidoking.

Deze Pokémon vertoeven het liefste in een droog klimaat en op grote, open velden met veel grond. Parken en weilanden zijn dus goede plekken om te zoeken.


Pokémon GO Rhyhorn

Stone
Geodude, Graveler, Golem, Onix, Rhyhorn, Rhydon, Omanyte, Omastar, Kabuto, Kabutops en Aerodactyl.

Steen-Pokémon zijn gevoelig voor water en zitten dus liever niet op natte plekken. Wel kun je ze vinden in gebieden met veel natuurlijke stenen, steden, parkeerplaatsen en parken.


Pokémon GO Magneton

Steel
Magnemite en Magneton.

Zoek je naar een Staal-Pokémon? Dan zoek je dus naar staal! Industriële gebieden, steden, grote gebouwen en treinstations zijn dan ook goede plekken om op jacht te gaan. Overigens zijn er op dit moment maar twee Staal-Pokémon in Pokémon Go te vinden: Magnemite en Magneton.


Pokémon GO Haunter

Ghost
Gastly, Haunter en Gengar.

Geest-types laten zich liever niet vinden en hebben dan ook geen speciale plaatsen waar ze rondhangen. Dat zou immers veel te voorspelbaar zijn. Wel heb je een grotere kans op het vangen van een dergelijke Pokémon als je ‘s avonds of ‘s nachts op pad gaat. Ze houden van het donker.


Pokémon GO Fearow

Flying
Charizard, Pidgey, Pidgeotto, Pidgeot, Spearow, Fearow, Farfetch’d, Doduo, Dodrio, Butterfree, Zubat, Golbat, Scyther, Aerodactyl, Gyarados, Dragonite, Articuno, Zapdos en Moltres.

Pokémon die onder het type Flying vallen, hebben allemaal ook een ander type. Flying zelf geeft geen speciale locaties waar je de Pokémon kunt vinden. Kijk dus even bij de andere types om te zien waar je deze Pokémon kunt vinden. Farfetch’d behoort tot de regionale exclusieve Pokémon en is alleen in Azië te vangen. Articuno, Zapdos en Moltres zijn alledrie legendarische Pokémon en zitten nog niet in het spel.


Pokémon GO Hypno

Psychic
Abra, Kadabra, Alakazam, Drowzee, Hypno, Exeggcute, Exeggutor, Slowpoke, Slowbrow, Jynx, Mr. Mime, Mewtwo en Mew.

Je hoeft niet ver te reizen om dit soort Pokémon te vinden. Ze zitten namelijk het liefste in parken, gebieden met veel gras en woonwijken. Wel heeft het nut om ‘s avonds of ‘s nachts op pad te gaan, want dan laten ze zich het meeste zien. Voor deze Pokémon moet je oppassen: ze kunnen namelijk je gedachten beïnvloeden. Twee van de sterkste Pokémon uit het gehele spel behoren tot dit Type: Mew en Mewto.


Pokémon GO Jigglypuff

Fairy
Clefairy, Clefable, Jigglypuff, Wigglytuff en Mr. Mime.

Feeën, of in ieder geval Pokémon die onder dit type vallen, zitten het liefst bij bezienswaardigheden, monumenten, kerken en begraafplaatsen. Ga je dus op zoek naar deze Pokémon, vergeet dan niet om af en toe eens om je heen te kijken en te genieten van je omgeving.


Pokémon GO Dragonair

Dragon
Dratini, Dragonair en Dragonite.

Draak-Pokémon zitten het liefst rondom beroemde bezienswaardigheden en stranden. Je hebt echter ook een redelijke kans om ze te vangen in de buurt van water.

Wil je meer weten over Pokémon Go? Lees dan onze andere artikelen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerp pokemon