Helderheid en volume van je Mac extra nauwkeurig aanpassen

Je kunt het volume en de helderheid van je Mac met kleinere stappen verhogen of verlagen dan je waarschijnlijk dacht. Met deze knoppencombinatie regel je dit extra nauwkeurig.

Op het toetsenbord van je Mac zijn vier knoppen aanwezig waarmee je het volume en de helderheid aanpast. Zodra je een van deze toetsen indrukt verschijnt er een balk in beeld met blokjes die aangeven hoe hoog het volume is of hoe helder je scherm verlicht wordt. Wil je de helderheid en volume extra nauwkeurig bedienen? Met deze simpele truc kun je ook slechts een kwart blokje toevoegen.

Zeker als je naar muziek luistert met een koptelefoon, kan het verschil in volume tussen twee blokjes best groot zijn. Een kwart blokje harder geluid zou in dat geval beter uitkomen, en hetzelfde geldt (in mindere mate) voor de helderheid van je scherm.

Helderheid scherm Mac

Helderheid en volume op je Mac nauwkeurig aanpassen

Helaas is er geen manier om in te stellen dat je standaard een kwart blokje opschuift. Je zult dus altijd de onderstaande toetscombinatie moeten gebruiken.

  1. Houd de Shift en Option (alt) toetsen tegelijk ingedrukt.
  2. Druk nu op een knop om het volume of de helderheid te verhogen of verlagen.
  3. In de balk die nu in beeld verschijnt zul je zien dat het witte blokje slechts voor een kwart gevuld is.

Gebruik je een MacBook Pro met Touch Bar? Dan moet je eerst je Control Strip uitvouwen. Het werkt niet vanuit de sneltoets rechts op de Touch Bar.

Als je nu zonder andere toetsen ingedrukt te houden weer de volume- of helderheidsknoppen indrukt zal hij automatisch een volledig blokje vullen. Met dit trucje kun je het scherm van je Mac donkerder maken dan eerst het geval was, zonder daar een aparte app voor te installeren.

Vooral het subtiel wijzigen van het volume zal voor veel mensen een uitkomst zijn. Wij luisteren regelmatig naar muziek met een koptelefoon en zijn dan genoodzaakt om het eerste blokje te kiezen.  Twee blokjes is dan te veel. Een volume van anderhalf blokje is in dat geval perfect.

Bekijk ook

Zo pas je de Touch Bar op de MacBook Pro aan

De Touch Bar op de MacBook Pro heeft allerlei handige knoppen die je zelf kunt aanpassen. In deze tip lees je hoe je de Touch Bar kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen.

macOS