iTunes: meerdere iPhones met dezelfde computer synchroniseren

Als twee mensen dezelfde computer gebruiken voor het synchroniseren van hun iPhone met iTunes, kunnen problemen ontstaan. Zo los je ze op.

Het is een vrij gangbare situatie: twee mensen in hetzelfde huishouden synchroniseren hun iPhones op één computer. Daarbij kan het voorkomen dat het adresboek van beide personen op beide iPhones terechtkomt. Wat is eraan te doen?

lightning aansluitingDeel je met twee personen dezelfde computer, dan wil je bij het synchroniseren alleen je eigen gegevens op de iPhone terugzien. Zelfs wanneer je twee iTunes-bibliotheken hebt aangemaakt, kan het nog voorkomen dat op beide iPhones dezelfde gegevens terechtkomen. Dat komt, omdat de voorkeuren en andere instellingen bij beide iTunes-bibliotheken gedeeld zijn. Je kunt dus wel verschillende muzieknummers, video’s en afspeellijsten synchroniseren, maar alle andere instellingen voor contacten, agenda’s en bookmarks worden gedeeld.

Er is een simpele manier om dit te voorkomen: maak aparte gebruikersaccounts aan op je computer. Daardoor zullen de iTunes-voorkeuren en andere instellingen gescheiden zijn. Ook de synchronisatie-instellingen voor bijvoorbeeld contactpersonen kun je dan per persoon instellen.

Beide personen hebben een eigen gebruikersaccount in Windows of op de Mac. Ze loggen in onder hun eigen naam wanneer ze willen synchroniseren. De iTunes-bibliotheken zijn ook volledig gescheiden. Wel zou je media kunnen uitwisselen door dit in een gedeelde map te zetten op de harddisk. De iTunes-bibliotheek verwijst dan naar dezelfde mediabestanden.

Makkelijker scheiding aanbrengen met iCloud

Sinds de komst van iCloud is het makkelijker geworden om accounts te scheiden. In de eerste plaats: je hoeft helemaal niet meer met iTunes te synchroniseren, want alles gaat via ‘de cloud’ (online). Bovendien kun je aparte Apple ID’s gebruiken voor het kopen van iTunes-content en het synchroniseren van je iCloud-gegevens. Voor aankopen in iTunes gebruiken jij en je partner hetzelfde account, maar voor het synchroniseren van content via iCloud gebruik je verschillende Apple ID’s. Je hoeft betaalde apps dan maar één keer aan te schaffen, maar je hebt wel ieder je eigen persoonlijke gegevens. Bij het synchroniseren van apps en muziek kan iedere persoon een eigen selectie maken. Zodra de relatie eindigt wordt het overigens wel ingewikkelder: “CD van jou, CD van mij” is opeens niet meer zo makkelijk. Eén van de twee zal het account met gezamenlijk gekochte iTunes-content moeten overnemen, de ander begint met een nieuw, leeg account.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2016
Categorieën Mac, Synchronisatie
Onderwerpen itunes, mac, windows

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes